Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017: στον Kazuo Ishiguro カズオ・イシグロ

Ο βρετανός, ιαπωνικής καταγωγής συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο είναι ο φετεινός νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Και αν δεν έχετε διαβάσει ούτε ένα βιβλίο του, σίγουρα έχετε δει ένα από αυτά να μεταφέρεται στον κινηματογράφο.
Ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας, Καζούο Ισιγκούρο είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Τα απομεινάρια μιας μέρας» που έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία.

Η ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 από την Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 14.00 ώρα Ελλάδος. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο μετά το περσινό κάζο με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του περσινού νικητή, Μπομπ Ντίλαν.

Ποιος είναι ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017
Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Βρετανία.
Με το πρώτο του μυθιστόρημα «A pale view of hills» (1982), κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι.
Το δεύτερο μυθιστόρημά του «An artist of the floating world» (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο.
Το 1989, με το «The remains of the day» («Τα απομεινάρια μιας μέρας») όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker αλλά έγινε διάσημος σ’όλο τον κόσμο.
Το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα και η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Άιβορι έγινε επίσης παγκόσμια επιτυχία.
Το επόμενο μυθιστόρημά του «The unconsoled» («Ο απαρηγόρητος»), κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ.
Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Το μυθιστόρημα «When we were orphans» («Τότε που ήμασταν ορφανοί») κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.

Related Posts