Η ιστορία της ασπιρίνης

Η ασπιρίνη είναι φάρμακο, το οποίο έχει ως δραστικό συστατικό το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.
Το 1853 ο Αλσατός χημικός Σαρλ Φρεντερίκ Ζεράρτ (Charles Frédéric Gerhardt) ήταν ο πρώτος που παρασκεύασε το δραστικό συστατικό της ασπιρίνης, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ αναμιγνύοντας... ακετυλοχλωρίδιο με σαλικυλικό νάτριο.

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ BAYER
Το 1863 ιδρύεται στην Γερμανία η Εταιρεία BAYER από τον Friedrich Bayer.
Το 1897 χημικοί της γερμανικής εταιρείας Μπάγιερ (Bayer) άρχισαν την έρευνα πάνω στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ και, το 1899, η εταιρεία είχε δημιουργήσει νέο φάρμακο με βάση αυτή την ουσία και το κυκλοφόρησε στο εμπόριο με την επωνυμία 'Ασπιρίνη'. Οι πωλήσεις του φαρμάκου κυριολεκτικά εκτοξεύονται.

Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΣΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Στο Βιβλίο που εγραψε ο συγγραφέας Diarmuid Jeffreys ' Ενα θαυμάσιο Φάρμακο' περιγράφει πως χρησιμοποιήθηκε η ασπιρίνη στα πειράματα του 'Γιατρού του Θανάτου' και Ναζιστή Γιόζεφ Μένγκελε κατα την διάρκεια του Β'Παγκοσμίου πολέμου.
Ο Συγγραφέας επίσης αναφέρει το Ονομα ενός Χημικού της BAYER τον Arthur Eichengrün, ο οποίος ηταν ο πρώτος που έδωσε στο Φάρμακο την ονομασία 'Ασπιρίνη' και ο πρώτος που ανακάλυψε την φόρμουλα της Ασπιρίνης που δεν προκαλεί Ναυτία και καούρες στο στομάχι.
Ο Χημικός αυτός ομως Επειδή ήταν Εβραίος διαγράφηκε τελείως απο τα αρχεία της Γερμανικής Εταιρεία BAYER κατα την διάρκεια του Β'Παγκοσμίου πολέμου.Η Εταιρεία τότε ανέφερε πως ο πατέρας της Ασπιρίνης ηταν ενας 'Αρείος' με το όνομα Felix Hoffman.
Συμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν απο εκεινη την περίοδο επίσης υπάρχουν αναφορές πως η Γερμανική εταιρεία BAYER εκτός απο ασπιρίνη παρασκευαζε και το Χημικό αέριο ZYCLON-B το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στους θαλάμους αερίων.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Στη δεκαετία του 1950 οι πωλήσεις της ασπιρίνης γνωρίζουν σημαντική πτώση, καθώς αρχίζει να κυκλοφορεί στο εμπόριο η παρακεταμόλη, η οποία εμφανίζει παρόμοιες αναλγητικές ιδιότητες με λιγότερες παρενέργειες.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ
το 1948, ο καλιφορνέζος γιατρός Λόρενς Κρέιβεν (Lawrence Craven) παρατήρησε ότι κανείς από τους 400 ασθενείς του, στους οποίους είχε χορηγήσει ασπιρίνη, δεν είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 'μια ασπιρίνη την ημέρα' μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η ασπιρίνη γνωρίζει εκ νέου αύξηση των πωλήσεών της, οι οποίες παραμένουν σταθερές μέχρι σήμερα.

ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΑΝΑΚΟΠΗ !
Η πραγματική δράση της ασπιρίνης διευκρινίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν διαπιστώθηκε ότι αναστέλλει την παραγωγή προσταγλανδινών (ουσίες που προκαλούν φλεγμονή) από τον οργανισμό.
Πολλοί άνθρωποι παίρνουν ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η ασπιρίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στο να μη δημιουργούνται θρομβώσεις στην καρδιά ή ακόμη και στον εγκέφαλο και, έτσι, να αποφεύγονται ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια. Την ανακάλυψη αυτή έκανε ο γιατρός Λόρενς Κρέιβεν γύρω στα 1950, όταν παρατήρησε ασυνήθιστες αιμορραγίες σε παιδιά που έπαιρναν ασπιρίνη για να αντιμετωπίσουν τον πόνο μετά από εγχείρηση αμυγδαλών.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης καρκινικών όγκων, όπως αυτών του στομάχου, των εντέρων ή ακόμη και του μαστού. Η ασπιρίνη βοηθά στην μείωση των οιστρογόνων, που θεωρούνται υπεύθυνα για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Related Posts