Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βωλαξιανοί μάστορες των καλαθιών

Η Βωλάξ είναι ένα ιδιαίτερο χωριό στην Τήνο.
Δύο πράγματα το κάνουν ξεχωριστό: οι γιγάντιοι γρανιτόλιθοι που το περιτριγυρίζουν και η τέχνη της καλαθοπλεκτικής των κατοίκων του.
Σ' αυτή την τέχνη των χεριών που πλέκουν τη λυγαριά, την ιτιά και το καλάμι, κληροδοτώντας από γενιά σε γενιά τα μυστικά τους, αναφέρεται το βιβλίο-φωτογραφικό λεύκωμα του εθνολόγου και λαογράφου Αλέκου Φλωράκη «Βωλαξιανοί καλαθοπλέκτες» με υπότιτλο «Ενα μονοτεχνικό χωριό στην Τήνο» (έκδοση Παλαμάρη).

Μια τέχνη αιώνων που τη συναντούμε στον Ομηρο, στο Βυζάντιο, στη νεοελληνική εποχή σε Αργος, Κρήτη, Σαντορίνη. Στη Βωλάξ ο καλαθάς έχει συνείδηση της τέχνης του.
«Αλλού δεν το κάνουν έτσι, δεν κρατάει σκόρτσο (αντίσταση). Το δικό μας γίνεται ένα σώμα και κρατάει... Πρέπει να 'χεις καλό όνομα, αλλιώς δεν θα ξανάρθει ο άλλος ν' αγοράσει» λέει ένας τεχνίτης του χωριού.

Σ' ανήλιαγα και δροσερά εργαστήρια κάτω από τα σπίτια τους, πλέκουν ακούραστα και με μαστοριά καλάθια, κοφίνια, ντυσίματα νταμιτζάνας, πανέρια κ.ά. στα οποία μπορείς να βάλεις από ψωμί, κρασί, λάδι, έως βουτήματα, ρούχα, κ.λπ. (αν περάσεις από κει θα σε κεράσουν απαραιτήτως μια ρακή).
Αφού συλλέξουν από τα γύρω μέρη τα υλικά τους, λυγαριά, σταβάρι, καλάμι, τυλιγάδι, σκίνο, τα κατεργάζονται με ειδικά εργαλεία όπως το τρισέτο, ο σβανάς, η διχάλα, το σουβλί, ο κόπανος.

Παρ' ότι το επάγγελμα φθίνει (αστυφιλία, γήρανση, νέα υλικά, εισαγόμενα φτηνά βιομηχανοποιημένα προϊόντα), οι εναπομείναντες καλαθοπλέκτες στη Βωλάξ δεν το βάζουν κάτω.
Ο κυρ Αλέκος, ο κυρ Γιάννης, ο κυρ Γιακουμής, ο κυρ Ιγνάτιος συνεχίζουν αγόγγυστα να πλέκουν καλάθια στο γρανιτένιο χωριό τους.

* Οι νύμφες της θάλασσας και προστάτιδες των υδάτων, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, κόρες του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύος, οι Ωκεανίδες, παρουσιάζονται στη Σέριφο έως την Κυριακή.
Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής της Δώρας Σκουτέρη, στο Πολιτιστικό Καφενείο στου Στράτου (πλατεία Αγ. Αθανασίου - Ανω Χώρα Σερίφου), που τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και σε συνεργασία με το Δήμο Σερίφου.
Μυθικές μορφές σε ένα νησί πλούσιο σε ιστορία, «"σιδηρά νήσος" ονομαζόταν, κατοικήθηκε από πανίσχυρους και γιγαντόκορμους Κύκλωπες, τα παιδιά του Ποσειδώνα, τα οποία πρώτα εκμεταλλεύτηκαν τον ορυκτό πλούτο και δημιούργησαν έναν πρώιμο πολιτισμό που αργότερα κληροδότησαν στους ανθρώπους», όπως τόνισε ο Γιάννης Μαρωνίτης, πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων.
Γ.Ε.Β.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια