Σεισμός 8,1 Ρίχτερ στο Μεξικό

Σε τουλάχιστον 26 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 8,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές αρχές, αυξάνοντας τον απολογισμό αφού ο κυβερνήτης της νότιας Πολιτείας Οαχάκα ανακοίνωσε πως 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια του.
Ο κυβερνήτης της Οαχάκα Αλεχάντρο Μουράτ δήλωσε πως 17 από τους 20 θανάτους σημειώθηκαν στη Γιουτσιτάν, μια πόλη στον ισθμό Τεχουαντεπέκ του Μεξικού.
Μετά το σεισμό καταγράφηκε και τσουνάμι με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει τα 70 εκατοστά.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τσιάπας (νότιο Μεξικό) Μανουέλ Βάσκο διευκρίνισε πως τρεις άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους γυναίκες, σκοτώθηκαν «από την κατάρρευση του σπιτιού τους».
Στη νοτιοανατολική Πολιτεία Ταμπάσκο, ένα παιδί σκοτώθηκε επίσης από την κατάρρευση ενός σπιτιού. Ένα βρέφος που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη υπέκυψε μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τον σεισμό.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 100 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της Πολιτείας των
Τσιάπας, 123 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιάπαν, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 33 χιλιόμετρα.
Η πολιτική προστασία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985, που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων.
Ο σεισμός έπληξε και την πυκνοκατοικημένη πόλη του Μεξικό. Οι κάτοικοι έχουν ήδη περιγράψει στα κοινωνικά δίκτυα τα όσα βίωσαν, γράφοντας ότι τα σπίτια τους κουνιόντουσαν, και επικρατούσαν σκηνές χάους, καθώς απελπισμένοι επιχειρούσαν να βγουν από αυτά.
Στο νότιο τμήμα του Μεξικού κάποια κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταξύ αυτών και ένα ξενοδοχείο όπου οι διασώστες ερευνούν για τυχόν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.
Τζάμια έσπασαν στο αεροδρόμιο της πόλης του Μεξικού, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε κάποιες συνοικίες της πόλης.
Το USGS έχει καταγράψει πολλούς μετασεισμούς μεγέθους από 4,3 ως 5,7 βαθμούς.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για τυχόν ζημιές, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα, ούτε στο διυλιστήριο Σαλίνα Κρους που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το επίκεντρο του σεισμού.

Related Posts