Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

10 τρόποι για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο για τα ζώα!!!

1. Συμβάλετε στη μείωση του υπερπληθυσμού των ζώων
Το πρόβλημα:
Κάθε χρόνο, χιλιάδες αδέσποτα πεθαίνουν αβοήθητα στους δρόμους επειδή δεν υπάρχουν ή δεν βρίσκονται αρκετά σπίτια για αυτά. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από αυτούς που εγκαταλείπουν τα οικόσιτα ζώα τους και από τα pet shop, που πουλάνε ζώα, και που τα αγοράζουν από τα γνωστά puppy mills, βάζοντας το κέρδος πάνω από την ευημερία των ζώων.
Τα περισσότερα σκυλιά σε αυτά τα κολαστήρια, ζουν σε κακές συνθήκες και χωρίς φυσικά ιατρική περίθαλψη. Ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων, τα οδηγεί να γίνονται πεινασμένα, επιθετικά και να απειλούν την δημόσια υγεία σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η Λύση:
- Υιοθετήστε τον επόμενο νέο σας φίλο από ένα καταφύγιο ζώων, ή έναν φιλοζωικό σύλλογο, ή πάρτε το από τον δρόμο. Είναι καλύτερα από το να το αγοράσετε από ένα κατάστημα.
- Βεβαιωθείτε ότι ο νέος σας φίλος είναι στειρωμένος αλλιώς στειρώστε το εσείς.
- Πριν υιοθετήσετε ερευνήστε τις ράτσες και αποφασίστε ποιο μέγεθος είναι καλύτερο για σας και την οικογένεια σας.

2. Καταγγείλετε την κακοποίηση των ζώων όταν την δείτε
Το πρόβλημα:
Παρά το γεγονός ότι ο βασανισμός των ζώων είναι παράνομος στην Ελλάδα, ουσιαστικά κανείς δεν τον καταγγέλλει όταν τον βλέπει. Η κακοποίηση ενός ζώου μπορεί να έχει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων πράξεων βίας (π.χ. ξυλοδαρμό, ακρωτηριασμό) ή αμέλεια (π.χ. άρνηση επαρκής τροφής, νερού, στέγης). Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε πράξη βίας απέναντι στα ζώα είναι κακοποίηση.

Η Λύση:
- Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της κακοποίησης ή της παραμέλησης όπως τα εξαιρετικά λιπόσαρκα ζώα, πληγές στο σώμα, τα φοβισμένα ζώα όταν προσεγγίζονται από τους ιδιοκτήτες τους.
- Καταγγείλετε όταν δείτε μια κακοποίηση είτε στον τοπικό φιλοζωικό σύλλογο της περιοχής σας ή στην αστυνομία.
- Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για την σωστή εκπαίδευση και την φροντίδα των ζώων συντροφιάς.
- Καταγγείλετε και φυσικά δεν επιτρέπεται την συμμετοχή των ζώων σας σε αγώνες ή κυνομαχίες.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ύπουλη μορφή της σκληρότητας των ζώων που θα πρέπει να αναφερθεί στις αρχές αμέσως.

3. Να ζουν σε αρμονία με τους άγριους γείτονές τους
Το πρόβλημα:
Όσο καταστρέφουμε την φύση γύρω μας, τα ζώα είναι αναγκασμένα να ζουν σε πιο κοντινή απόσταση με τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά μια ποικιλία ειδών της άγριας ζωής, στην καθημερινή τους ζωή.
Οι συγκρούσεις μπορεί να προκύψουν όταν τα ζώα αυτά εισέρχονται στις αυλές των σπιτιών ή στα χωράφια, ψάχνοντας για τροφή και στέγη. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σκληρές και περιβαλλοντικά ανεύθυνες μεθόδους για την απομάκρυνση τους με αποτέλεσμα την σύγκρουση μεταξύ ανθρώπου και ζώου.

Η Λύση:
- Πρόληψη των συγκρούσεων με τα άγρια ζώα προτού να εμφανιστούν, κάνοντας πράγματα όπως να μην αφήνετε εκτεθειμένα τα σκουπίδια, τη διατροφή των ζώων συντροφιάς σε εσωτερικούς χώρους, την κάλυψη τυχών τρυπών και ρωγμών στο σπίτι σας.
- Κρατήστε τη γάτα σας στην αυλή σας. Είναι από τη φύση της κυνηγός και είναι ικανή να σκοτώσει πολλά μικρά άγρια είδη.
- Εάν βρείτε ένα ορφανό ή τραυματισμένο ζώο, επικοινωνήστε με τον τοπικό φιλοζωικό σας σύλλογο, ή το αστυνομικό τμήμα. Ποτέ μην προσπαθήσετε να χειριστείτε μόνοι σας ένα άγριο ζώο.
- Δημιουργήστε ένα καταφύγιο για την άγρια φύση στο κατώφλι σας με τη φύτευση δένδρων ή θάμνων, παρέχοντας μια πηγή νερού και περιορίζοντας τη χρήση των τοξικών φυτοφαρμάκων.

4. Κάντε πιο ανθρώπινες τις επιλογές των τροφίμων σας
Το πρόβλημα
Τα δισεκατομμύρια των ζώων εκτροφής θανατώνονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία αυτών των ζώων υπόκεινται σε διάφορες μορφές κακοποίησης πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοστασιακών μονάδων, όπου τα ζώα αντιμετωπίζονται ως κάτι παραπάνω από το κρέας - μηχανές.
Είναι στοιβαγμένα σε εξαιρετικά περιορισμένο χώρο, χωρίς την ικανότητά τους να έχουν τις φυσικές συμπεριφορές τους, που θα είχαν σε αντίθετη περίπτωση.

Η Λύση
- Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε κρέας, τότε επιλέξτε μόνο ελεύθερης βοσκής ή βιολογικά κρέατα, γάλα και τα αυγά, ή προϊόντα πιστοποιημένα ως προερχόμενα από ζώα που έχουν σφαγιαστεί ανώδυνα.
- Να προσέχετε τις παραπλανητικές ετικέτες, όπως "φυσικά", το οποίο δεν έχουν καμία σημασία από την άποψη της προστασίας των ζώων και μπορούν να τοποθετηθούν σε προϊόντα από ζώα που εκτρέφονται στις εργοστασιακές μονάδες.
- Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας, να προσφέρει ζώα από ελεύθερη βοσκή, ή από βιολογική και φυσικά να είναι πιστοποιημένα τρόφιμα.
- Κάνετε υγιεινές επιλογές τροφίμων, προσθέτοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας και τη μείωση της κατανάλωσης του κρέατος σας.

5. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του χρήματος
Το πρόβλημα:
Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός ζώων υποβάλλονται σε οδυνηρές διαδικασίες στις δοκιμές ασφαλείας για τα καλλυντικά και τα προϊόντα οικιακής χρήσης. Ζώα που χρησιμοποιούνται σε δοκιμές του προϊόντος μπορεί να πάθουν ερεθισμό των ματιών, καθώς και θανατηφόρο δηλητηρίαση από τα πειράματα.
Οι δοκιμές τοξικότητας περιλαμβάνουν δοκιμές στον θηλασμό των ζώων, για να δουν αντιδράσεις (π.χ. σπασμοί, πεθαίνουν δερματικά εξανθήματα, και διάρροια). Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, πολύ λίγη είναι η κτηνιατρική περίθαλψη που παρέχεται στα ζώα και η χρήση των αναισθητικών είναι σπάνια.

Η Λύση:
- Επιλέξτε μόνο τα προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.
- Να είστε δύσπιστοι όσον αφορά τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι «δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα». Ορισμένες εταιρείες δηλώνουν ότι δεν κάνουν δοκιμές σε ζώα, όταν στην πραγματικότητα έχουν απλώς σύμβαση με κάποιον άλλον να κάνει τις δοκιμές.
- Ενημερώστε τους άλλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πολλά οικιακά προϊόντα εξαρτώνται από την ταλαιπωρία των ζώων.

6. Χρησιμοποιείτε φυσικό φως
Το πρόβλημα:
Η ρύπανση αποτελεί απειλή για τα ζώα σε πολλές μορφές. Απορρίπτονται σκουπίδια, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών σακουλών, όπου μπορεί μπλέξουν γύρω από το λαιμό των ζώων, προκαλώντας τραυματισμό ή θάνατο.
Οι πλαστικές σακούλες των παντοπωλείων μπορεί να είναι θανατηφόρος για τα άγρια ζώα που συχνά τις περνάνε για τροφή. Τη βιομηχανική ρύπανση (από βαρέα μέταλλα, PCBs, καθώς και άλλων ρύπων), λαμβάνει επίσης ένα βαρύ τίμημα για τα ζώα που υποβαθμίζει το περιβάλλον και καταστρέφει πολύτιμα ενδιαιτήματα.

Η Λύση:
- Μείωση. Μην χρησιμοποιείτε «αναλώσιμα» προϊόντα όπως πλάκες χαρτί, χαρτοπετσέτες, πλαστικά και ασημικά.
- Επαναχρησιμοποίηση. Χρησιμοποιείτε τις δικές σας σακούλες για τα ψώνια σας στα καταστήματα.
- Ανακύκλωση. Ανακυκλώστε όλα τα ανακυκλώσιμα γυάλινα και πλαστικά υλικά καθαρίστε τα υπολείμματα τροφίμων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα ζώα.

7. Μη βοηθάτε στο πρόβλημα των τουριστικών «ατραξιόν»
Το πρόβλημα:
Η εκμετάλλευση των ζώων είναι ένα κοινό υποπροϊόν της τουριστικής βιομηχανίας. Σκληρότητα, παραμέληση και κακοποίηση είναι τίμημα των ζώων σε όλο τον κόσμο που πληρώνουν για την ψυχαγωγία τουριστών.
Ζώα που χρησιμοποιούνται για βόλτες ή φωτογραφίες τίθενται υπό τεράστια πίεση και συχνά υπό την επήρεια ναρκωτικών ή ξυλοδαρμό για να διασφαλιστεί ότι θα παραμένουν πειθήνια γύρω από τους θεατές. Το εμπόριο ζωικών προϊόντων για τα δώρα ή αναμνηστικά συμβάλλει επίσης στη σοβαρή ταλαιπωρία των ζώων και απειλεί την επιβίωση των απειλούμενων ειδών.

Η Λύση:
- Να μην αποδεχτείτε τον πολιτισμό ως δικαιολογία για τη σκληρότητα των ζώων. Μπορείτε να μποϊκοτάρετε τις ταυρομαχίες και τα φεστιβάλ που χρησιμοποιούν ζώα.
- Ποτέ μην αγοράσετε αναμνηστικά από άγρια ζώα ή προϊόντα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ή να προκαλέσει ταλαιπωρία των ζώων, όπως ελεφαντόδοντο, χελωνόστρακο, γούνα, και κέρατα.

8. Αποφύγετε τις εγκαταστάσεις που κρατούν τα άγρια ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας
Το πρόβλημα:
Η βιομηχανία θεάματος εξαναγκάζει σε μια βαριά σωματική και ψυχική ζωή τα άγρια ζώα. Τα ζώα σε αιχμαλωσία αναγκάζονται να ζουν σε τεχνητό άγχος, σε περιορισμένους χώρους, μακριά από την οικογένεια και το φυσικό τους περιβάλλον.
Για παράδειγμα, τα δελφίνια στο φυσικό περιβάλλον μπορούν να ταξιδεύουν πολλά μίλια την ημέρα προς αναζήτηση τροφής, για την κοινωνικοποίηση τους με τους συντρόφους τους, είτε για να εξερευνήσουν τον τεράστιο υποβρύχιο κόσμο τους. Αυτά τα φυσικά ένστικτα τα καταπνιγεί εντελώς η αιχμαλωσία, προκαλώντας μεγάλη πίεση στα ζώα.

Η Λύση:
- Μην επισκεφτείτε θαλάσσια πάρκα, ζωολογικούς κήπους, ή άλλες εγκαταστάσεις που διαθέτουν άγρια ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
- Αν θέλετε να θαυμάσετε αυτά τα υπέροχα ζώα από κοντά, μπορείτε να επισκεφτείτε τους φυσικούς χώρους που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δουν τα ζώα στο φυσικό περιβάλλον τους (εθνικοί δρυμοί, καταφύγια, ιερά ζώα, κέντρα αποκατάστασης).

9. Να είστε προετοιμασμένοι για την καταστροφή
Το πρόβλημα:
Καταστροφές, όπως οι ανεμοστρόβιλοι, σεισμοί, τυφώνες, πυρκαγιές ή πλημμύρες, μπορούν εύκολα να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή, με μικρή ή χωρίς προειδοποίηση.
Χωρίς να είναι εύκολο, οι οικογένειες είναι μερικές φορές αναγκασμένες να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ την ασφάλεια των δικών τους ανθρώπων και την ασφάλεια των αγαπημένων τους ζώων. Κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα, δεκάδες χιλιάδες ζώα έμειναν άστεγα ή έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί ιδιοκτήτες των ζώων έχασαν τη ζωή τους μαζί με τους συντρόφους τους, επειδή δεν άντεχαν να τα εγκαταλείψουν.

Η Λύση:
- Να είστε προετοιμασμένοι!
- Πάρτε τα ζώα συντροφιάς μαζί σας. Μπορούν εύκολα να χαθούν, να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν αν μείνουν πίσω μόνα τους και θα πρέπει να φροντίσουν για τον εαυτό τους.

10. Στηρίξτε τις φιλοζωικές οργανώσεις με όποιο τρόπο μπορείτε
Το πρόβλημα:
Τα δισεκατομμύρια των ζώων σε όλο τον κόσμο πλήττονται από τον άνθρωπο, και βασίζονται σε ανθρώπους για τη θεραπεία τους και την φροντίδα τους. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες υπάρχει η ελάχιστη εθνική και όχι διεθνή προστασία για τα ζώα.
Η WSPA πιστεύει ότι μια διεθνής συμφωνία για τα πρότυπα καλής μεταχείρισης πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για την προστασία των ζώων κατά τον 21ο αιώνα.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις στην Ελλάδα, παλεύουν μόνες τους για να βοηθήσουν τα ζώα, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια από το κράτος.

Η Λύση:
- Στηρίξτε τις φιλοζωικές οργανώσεις ακόμα και με εθελοντική εργασία.
- Αναγνωρίστε τα ζώα ως ευαίσθητα όντα, ικανά να υποφέρουν και να βιώνουν τον πόνο.
- Προσπαθήστε να συμβάλετε και εσείς με τον δικό σας τρόπο, στην μείωση των αδέσποτων ζώων και στην αυστηρότερη ποινικοποίηση των κακοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια