Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ρομποτική Χειρουργική: Μύθοι και Αλήθειες

• Τι είναι το Χειρουργικό Ρομπότ;
Το χειρουργικό ρομποτικό σύστημα φέρει την εμπορική ονομασία Da VinciTM και κατασκευάζεται από την εταιρεία Intuitive Surgical. Πρόκειται για το τελευταίο επίτευγμα της ιατρικής τεχνολογίας, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από 3 μέρη (φωτο): Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
α. Το χειρουργικό ρομπότ (patient site cart), το οποίο βρίσκεται στο πλευρό του ασθενούς και στο οποίο είναι προσαρμοσμένοι 4 ρομποτικοί βραχίονες. Ο ένας βραχίονας φέρει την ενδοσκοπική κάμερα υψηλής ευκρίνειας και οι άλλοι τρείς φέρουν τα ειδικά πολύ-αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία, τα οποία μπορούν και εκτελούν κινήσεις που προσομοιάζουν με αυτές του ανθρώπινου χεριού.
β. Τη χειρουργική κονσόλα (surgeon’s console), στην οποία κάθεται ο χειρουργός και χειρίζεται το χειρουργικό ρομπότ. Η κονσόλα έχει το σύστημα των προσοφθάλμιων φακών μέσω των οποίων ο χειρουργός λαμβάνει τρισδιάστατη εικόνα από τη ρομποτική κάμερα, και τα χειριστήρια με τα οποία μπορεί και χειρίζεται τους βραχίονες του ρομπότ.
γ. Τον ενδοσκοπικό πύργο, στον οποίο βρίσκονται τα συστήματα αναπαραγωγής της εικόνας, καθώς και μία οθόνη από την οποία παρακολουθεί το χειρουργείο η υπόλοιπη χειρουργική ομάδα.

• Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική;
Πρόκειται για μία νέα, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, αντίστοιχη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Όπως και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική, η κοιλιά γεμίζεται με αδρανές αέριο (CO2), ώστε να φουσκώσει, να απωθηθούν τα κοιλιακά σπλάγχνα και να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για εργασία. Κατόπιν, η χειρουργική ομάδα οδηγεί το χειρουργικό ρομπότ (patient site cart) δίπλα στον ασθενή και εισάγει τη ρομποτική κάμερα και τα ρομποτικά εργαλεία μέσα στην κοιλότητα της κοιλιάς μέσω μικρών οπών. Η βασική διαφορά είναι ότι τα ρομποτικά εργαλεία (τα οποία μοιάζουν αρκετά με τα λαπαροσκοπικά) είναι προσαρμοσμένα στους ειδικούς ρομποτικούς βραχίονες, τους οποίους χειρίζεται ο χειρουργός από τη χειρουργική κονσόλα (surgeon’s console) (ΒΙΝΤΕΟ). Έτσι, η λεπτότητα των χειρισμών και η ακρίβεια εξασφαλίζεται από το ρομποτικό σύστημα.
Στη Ρομποτική Χειρουργική, σε αντίθεση με ότι πιστεύει το ευρύ κοινό δεν χειρουργεί το ρομπότ. Το ρομποτικό σύστημα Da VinciTM αποτελεί ένα χειρουργικό εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού, το οποίο ποτέ δεν λειτουργεί αυτόνομα. Ο χειρουργός χειρίζεται το ρομπότ, εκμεταλλευόμενος τις πολλές τεχνικές δυνατότητές του.

• Ποιές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη Ρομποτική Μέθοδο;
Όπως προαναφέρθηκε, η Ρομποτική Χειρουργική είναι μία μετεξέλιξη της κλασικής Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, στην οποία οι κλασικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τις ίδιες χειρουργικές αρχές, αλλά με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος. Συνεπώς, όλες οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά, μπορούν να πραγματοποιηθούν και με τη ρομποτική μέθοδο. Παραδείγματα αποτελούν οι χολοκυστεκτομές, σκωληκοειδεκτομές, επεμβάσεις στομάχου, παχέος εντέρου, διαφραγματοκήλες, επινεφριδεκτομές, νεφρεκτομές, προστατεκτομές, γυναικολογικές επεμβάσεις και επεμβάσεις παχυσαρκίας.

• Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής;
Η Ρομποτική Χειρουργική, ως μία μορφή ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, εξακολουθεί να έχει τα πλεονεκτήματα του μειωμένου μετεγχειρητικού πόνου, της γρήγορης κινητοποίησης και επανένταξης στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ακόμα πιο ενισχυμένα σε σχέση με αυτά της κλασικής Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, καθώς τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος είναι:
1. Τρισδιάστατη απεικόνιση για τον χειρουργό
2. Σταθερός χειρισμός της ρομποτικής κάμερας, και συνεπώς σταθερό οπτικό πεδίο, το οποίο βρίσκεται στον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού
3. Πολύ-αρθρωτά εργαλεία που προσομοιάζουν τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού
4. Εξάλειψη του φυσικού τρόμου των χεριών, αφού τα εργαλεία βρίσκονται προσαρμοσμένα πάνω στους ρομποτικούς βραχίονες.
5. Ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση και σταθεροποίηση της εικόνας του χειρουργικού πεδίου.
6. Απόλυτα εργονομική θέση του χειρουργού, η οποία μειώνει την κόπωση, κυρίως σε μεγάλες επεμβάσεις.
Ως συνέπεια των παραπάνω πλεονεκτημάτων, η ρομποτική μέθοδος πολλαπλασιάζει την δεξιοτεχνία, την λεπτότητα και την ακρίβεια των χειρισμών του χειρουργού. Έτσι, ενώ το χειρουργείο γίνεται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, μέσα από μικρές τομές, οι συνθήκες του χειρουργείου μοιάζουν με αυτές της ανοικτής χειρουργικής (τρισδιάστατη όραση, λεπτότεροι χειρισμοί), κάνοντας τις επεμβάσεις ακόμα πιο ακριβείς, πιο ασφαλείς, πιο αποτελεσματικές και ακόμα λιγότερο επεμβατικές για τον ασθενή.
Δεν είναι τυχαίο ότι επεμβάσεις στις οποίες πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος και να αποφευχθεί η κάκωση σημαντικών νεύρων, πλέον γίνονται όλο και περισσότερο με τη ρομποτική μέθοδο.
Σπύρος Ανδρικόπουλος
Γενικός Χειρουργός-Ειδικός στη Ρομποτική Χειρουργική
Συνεργάτης του Επιστημονικού web Site: www.iator.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια