Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γεμάτη η Αττική καπνούς και στάχτη από τη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο

Τεράστιο πύρινο μέτωπο σε Βαρνάβα-Καπανδρίτι-Κάλαμο -Συνεχείς αναζωπυρώσεις
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στα βόρεια προάστια της Αθήνας
Μέχρι τα βόρεια προάστια της Αττικής έχει φτάσει η μυρωδιά του καπνού από τη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο και τον Βαρνάβα, δημιουργώντας πραγματικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Ο ουρανός της Αττικής έχει σχεδόν... μαυρίσει μέχρι πάνω από περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Νέο Ηράκλειο και το Ψυχικό, ενώ η εικόνα αυτή είναι ορατή σχεδόν απ' όλο το Λεκανοπέδιο.
Στις βόρειες περιοχές της Αθήνας, ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει.
Αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, πάνω από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό .
Ο Κάλαμος παραδινόταν στις φλόγες, αλλά ρίψεις νερού έκανε μόνο ένα ελικόπτερο.
Καθυστέρησαν πολύ τα εναέρια μέσα, δηλώνουν κάτοικοι και τοπικοί φορείς.
«Θεωρίες συνωμοσίας» από την κυβέρνηση, που... διαρρέει πώς υπάρχει σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα.
Η κίνηση, μάλιστα, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να «διαρρεύσει» στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την πληροφορία ότι οι επιτελείς της Πυροσβεστικής «βλέπουν» σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, με αφορμή το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, προκάλεσε την οργή και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κάλεσαν τον υπουργό να εγκαταλείψει τις θεωρίες συνωμοσίας.
Οι μαρτυρίες των κατοίκων και των δημοτικών αρχών μεταφέρουν εικόνα χάους, ολιγωρίας και πλήρους ανυπαρξίας συνεννόησης. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πόσα
σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες ή ακόμα και για το αν υπάρχουν θύματα...
Κι έπειτα απ' όλα αυτά, ο «άφαντος» κ. Τόσκας αξίωνε κιόλας, μιλώντας για την περίπτωση των Κυθήρων, να του πουν «ευχαριστώ», επειδή έκανε το αυτονόητο: κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό...
Οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε τον Βαρνάβα και τον Κάλαμο ενώ μια νέα επικίνδυνη εστία δημιουργείται στο Καπανδρίτη.
Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί αλλά μεμονωμένα σπίτια ενώ εκκενώθηκαν στρατόπεδα αλλά και το μοναστήρι της Αναλήψεως στο Καπανδρίτη.
Οι Αρχές απευθύνουν εκκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών να μην κάνουν άσκοπη χρήση νερού αλλά και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Την ίδια ώρα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων.
Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα Δήμων και Περιφερειών, συν διάφορα οχήματα της ΕΥΔΑΠ και χωματουργικά.
Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και πέντε ελικόπτερα.
Ο Δήμος Ωρωπού εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.
Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:
«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά». Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια