Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή πλοήγηση

Η ψηφιακή πλοήγηση κατακτά και την ορθοπεδική στην ολική αρθροπλαστική γόνατος. Μια νέα μέθοδος, φιλική για τον ασθενή υπόσχεται γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση και μακροβιότητα των αποτελεσμάτων.
Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μία από τις πιο συχνές ορθοπεδικές παθήσεις και παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό εντόπισης από όλες τις αρθρώσεις, εξαιτίας της στήριξης του ανθρώπινου σώματος, του είδους της κίνησης και της ανατομικής κατασκευή του γόνατος. Πολλές δεκαετίες πριν πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση της παθολογικής άρθρωσης με τεχνητή και το είδος της επέμβασης αυτής είναι γνωστό ως Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος. Μέσα από το πέρασμα των δεκαετιών εξελίχθηκαν τα υλικά, τα εργαλεία και οι τεχνικές.

Σήμερα η εξέλιξη της τεχνικής αυτής εκπροσωπείται από την Ψηφιακή Πλοήγηση με Υπολογιστή - Computer Assisted Surgery (CAS).

Ο σκοπός της πρωτοποριακής εξελιγμένης αυτής μεθόδου είναι να διορθώσει μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χειρουργοί χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή τεχνική.

Η ακριβής τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την μακροβιότητά της, καθώς η εσφαλμένη στοίχιση της μηριαίας ή της κνημιαίας πρόθεσης οδηγεί:

σε πρόωρη φθορά του πολυαιθυλενίου (του πλαστικού προθέματος που παρεμβάλλεται μεταξύ μηρού και κνήμης).
σε χαλάρωση των μεταλλικών προθεμάτων
σε μειωμένο εύρος κίνησης (κάμψη – έκταση)
σε επώδυνη κίνηση

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή πλοήγηση με υπολογιστή;
Η ψηφιακή πλοήγηση λειτουργεί συνδυάζοντας το λογισμικό ενός υπολογιστή, υπέρυθρες κάμερες και όργανα τα οποία αντικατοπτρίζουν το υπέρυθρο φως πίσω σε μία φωτογραφική μηχανή. Ο υπολογιστής δημιουργεί μια εικόνα από την άρθρωση του γόνατος και σχεδιάζει σημεία αναφοράς του φυσικού γόνατος πάνω στο νέο γόνατο. Η μέθοδος αυτή βοηθά τους χειρουργούς, έχοντας μία συνεχή τρισδιάστατη εικόνα σε όλες τις φάσεις του χειρουργείου, να ευθυγραμμίσουν τα οστά με τα προθέματα σε τέτοιο βαθμό ακρίβειας που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με μικρότερη τομή, σε σχέση με την παλαιά προσπέλαση, οι εσωτερικές αποκολλήσεις των μαλακών μορίων είναι περιορισμένες καθώς τα οδηγά σημεία της διαμόρφωσης των οστών (οστεοτομίες) δίνονται από τον υπολογιστή διαμέσου διαδερμικών οδηγών (με οπές του 1mm) σε αντίθεση με τους παλαιούς ογκώδης εσωτερικούς οδηγούς.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου ψηφιακής πλοήγησης με υπολογιστή
Η απόλυτα ακριβής τοποθέτηση των υλικών έχει σαν αποτέλεσμα τα εξής:
λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
μικρότερη απώλεια αίματος
μικρότερο ποσοστό φλεγμονών
μικρότερη νοσηλεία στο νοσοκομείο
λιγότερες φυσικοθεραπείες
πρώιμη κινητοποίηση με βελτιωμένο εύρος κίνησης
μακροβιότητα επιβίωσης των υλικών
Πρέπει να τονιστεί ότι ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα σε κάθε φάση του χειρουργείου να ελέγχει με ακρίβεια τις κινήσεις του σε συνδυασμό με τις μετρήσεις του υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη δική του κρίση, γνώση και εμπειρία. Προϋπόθεση των πιο πάνω είναι η εξοικείωσή του με τη χρήση του πλοηγού και του λογισμικού του υπολογιστή.
Είναι, ακόμα, εξίσου σημαντικό ότι πριν ακόμα πραγματοποιήσει τη διαμόρφωση των οστών (οστεοτομίες) να δημιουργήσει ένα εικονικό μοντέλο του τελικού αποτελέσματος στην οθόνη του υπολογιστή με το μέγεθος των προθεμάτων, την ακριβή τους θέση και την μετεγχειρητική συμμετρία και κίνηση. Αυτή η προσομοίωση μπορεί να γίνει σε κάθε φάση του χειρουργείου, όπως οι συσκευές πλοήγησης στο αυτοκίνητο, που μας περιγράφουν επιλογές διαδρομών με προβλεπόμενους χρόνους άφιξης του προορισμού μας.
Στο Νοσοκομείο METROPOLITAN πραγματοποιούνται με επιτυχία τέτοιου είδους επεμβάσεις, καθώς διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό μέσω των συνεργαζόμενων ορθοπεδικών εταιρειών.
Άρθρο του Φώτη Τσούκα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια