Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μεταδοτική η νόσος του Αλτσχάιμερ!

Το «κακό» νέο που έφερε στην επιφάνεια έρευνα του πανεπιστημίου της Γιούτα είναι ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ, που οδηγεί στην άνοια, μοιάζει να είναι μεταδοτική.
Παρατηρώντας επί 15 χρόνια 1.221 ζευγάρια,... οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σύντροφοι ατόμων που νόσησαν, και που παρέμεναν διαρκώς στο πλευρό των ασθενών, παρουσίαζαν εξαπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού.
«Υπήρχαν πολλές ενδείξεις επ' αυτού εδώ και χρόνια, και έτσι δεν υπάρχει κανέναν λόγος να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα» τονίζει ο επικεφαλής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Μονάχου, Χανς Φεστλ, ωστόσο, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι ερευνητές στον τομέα της άνοιας, αυτό δεν σημαίνει ακριβώς ότι το Αλτσχάιμερ είναι μεταδοτικό και ότι οι ερμηνείες είναι αρκετά περίπλοκες.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, όμως, ρίχνουν λίγο ακόμη φως στις υποθέσεις σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν τη νόσο.

Ακόμη, το Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής της Φιλαδέλφεια διαπίστωσε ότι υπάρχουν μολύνσεις, οι οποίες δρουν καταλυτικά για την εμφάνιση, ή και την επιτάχυνση εκδήλωσης της νόσου. Αντίστοιχα ευρήματα άλλων μελετών δείχνουν επίσης προς την κατεύθυνση των μολύνσεων ή της ύπαρξης συγκεκριμένων μικροβίων, που επιδρούν αρνητικά στους ασθενείς και ενδεχομένως μπορούν να «μολύνουν» και τους συντρόφους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνυπάρχουν και άλλοι, ευνοϊκοί για την εμφάνιση της νόσου, παράγοντες.

Συμπτώματα
Πριν από 12 χρόνια, άλλωστε, το ίδιο Κολέγιο είχε ανακαλύψει ότι η μόλυνση του εγκεφάλου με χλαμύδια, μπορεί να καταλήξει στον σχηματισμό των λεγόμενων «γεροντικών πλακών», που είναι χαρακτηριστικές στη νόσο. Σε συνδυασμό με τις νεότερες πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες δεν είναι τα συμπτώματα της νόσου, αλλά τα ίχνη που αφήνει στον εγκέφαλο η ασθένεια. Μελέτες που έχουν γίνει σε γιατρούς και νοσηλευτές που ασχολούνται με πάσχοντες με Αλτσχάιμερ, δεν έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες προσβολής από τη νόσο. Αντιθέτως, οι ηλικιωμένοι σύντροφοι των ασθενών, οι οποίοι τελούν σε διαρκή κατάσταση στρες, έχουν για παράδειγμα υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων, όπως ακριβώς και το Αλτσχάιμερ.

Ολα αυτά ακούγονται σύνθετα και καθόλου ελπιδοφόρα. Κι όμως, οι επιστήμονες, που αυτή τη στιγμή θεωρούν το Αλτσχάιμερ ανίατο, εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πάρα πολύ καλά νέα, που ακόμη κι αν δεν οδηγήσουν στην εύρεση μιας πλήρους θεραπείας, τουλάχιστον θα τους επιτρέψουν να περιορίσουν την πρόοδο της νόσου.

«Από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί οριστικά ότι η αιτία που προκαλεί το Αλτσχάιμερ είναι κάποια μόλυνση ή βακτήρια, τα νέα θα είναι καταπληκτικά», εξηγεί ο καθηγητής Φερστλ, «γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουμε ένα νέο, ειδικό, υπερ-φάρμακο για να καταπολεμήσουμε τη νόσο, αλλά ότι θα μπορούσαμε να δράσουμε εγκαίρως με τα μέσα που ήδη διαθέτουμε».

Εάν, για παράδειγμα, γίνονται συστηματικά εξετάσεις σε άτομα που έχουν τα πρώτα κλασικά συμπτώματα της άνοιας, τότε ενδέχεται οι γιατροί να είναι σε θέση να σταματήσουν την εξάπλωση και εξέλιξη της νόσου μόνο με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πάσχοντες από ρευματοπάθειες, που λαμβάνουν για μεγάλο διάστημα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εκδηλώνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ σε πολύ μικρότερο ποσοστό ή πολύ αργότερα από ό,τι ο μέσος όρος του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο.
έθνος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια