Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ρομποτικές στολές δίνουν κίνηση σε παραπληγικούς

Ρομποτικές στολές που θα προσφέρουν υπεράνθρωπη δύναμη αλλά και κίνηση σε ανθρώπους με παραπληγία θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Μπόχουμ έχουν αναλάβει να διαπιστώσουν κατά πόσο οι στολές που έχει δημιουργήσει ιαπωνική εταιρεία είναι σε θέση να βοηθήσουν αναπήρους -και όχι μόνο- να κινηθούν.
Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt», η τεχνολογία αυτή μπορεί να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη εξαιτίας της αφύσικης δύναμης που θα δίνει αυτή η στολή σε όποιον τη φοράει. Σε αυτή την ανησυχία, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cyberdyne που τις κατασκευάζει, Γιοσιγιούκι Σανκάι, δηλώνει ότι διάφορα αιτήματα για μη ιατρική χρήση τους που έχουν γίνει, για παράδειγμα, από στρατούς διαφόρων χωρών, έχουν απορριφθεί.
Το ιατρικό λοιπόν πλαίσιο της λειτουργίας αυτών των ρομποτικών στολών θα δοκιμαστεί επιστημονικά από την κλινική Germannsheil στο Μπόχουμ μέσα στον χρόνο, όπως ανακοίνωσε στην παρουσίαση αυτής της νέας μεθόδου ο επικεφαλής ιατρός Τόμας Σιλντχάουερ. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να φέρει εντυπωσιακές αλλαγές στη ζωή αυτών των ασθενών» δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα «Die Welt».
Οι εν λόγω στολές έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε περισσότερες από εβδομήντα πέντε κλινικές και κέντρα αποκατάστασης όπου χρησιμοποιούνται, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει η εταιρεία που τις παράγει.
Ωστόσο, η πειραματική εφαρμογή που θα ξεκινήσει στο Μπόχουμ είναι η πρώτη που θα γίνει από νοσοκομείο στην Ευρώπη.
Στόχος, δε, αυτών των στολών, όπως ξεκαθαρίζει ο Σιλντχάουερ, είναι να βοηθήσουν όχι μόνο παραπληγικούς, αλλά και ηλικιωμένους και θύματα ατυχημάτων να ανακτήσουν γρήγορα κίνηση πλήρους εμβέλειας.
Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης ότι οι στολές αυτές θα επιτρέψουν στους ασθενείς να επανεκπαιδευτούν πιο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες αλληλουχίες κινήσεων, όπως το τρέξιμο, και τελικά θα τους βοηθήσουν κάποια στιγμή να μπορέσουν να το κάνουν και χωρίς να φορούν τις στολές.
Η λειτουργία τους, δε, βασίζεται στην ανταπόκρισή τους στα νευρικά σήματα του σώματος που διοχετεύονται στον υπολογιστή της στολής και μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα.
Οταν ο εγκέφαλος στέλνει εντολή για τη μετακίνηση ενός συγκεκριμένου μέλους του σώματος, το αντίστοιχο μέλος της στολής αντιδρά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια