Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ποια στάση του σώματος βοηθά στην κατάθλιψη

Άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορούν να νιώσουν καλύτερα, αλλάζοντας, απλά, τη στάση του σώματός τους. 
Η όρθια, "καμαρωτή" στάση του σώματος δεν προσδίδει μόνο αυτοπεποίθηση και καλή διάθεση στους ανθρώπους, αλλά μπορεί να αποδειχτεί και ένας τρόπος αντιμετώπισης της ήπιας και της μέτριας κατάθλιψης.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Auckland και τα ευρήματά τους θα δημοσιευθούν στο τεύχος Μαρτίου της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.
Μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Elizabeth Broadent, είπε σχετικά: "Σε σύγκριση με την καθιστή θέση, όσοι είναι σε όρθια θέση μπορεί να αισθανθούν πιο περήφανοι μετά από μια επιτυχία, να αυξήσουν την επιμονή τους για ένα δύσκολο εγχείρημα και να αισθάνονται πιο σίγουροι για τις σκέψεις τους.
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι όσοι κάθονται σε όρθια θέση, είναι σε εγρήγορση, έχουν ενθουσιασμό και νιώθουν λιγότερο φοβισμένοι, έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά από μια αγχωτική εργασία".
Στη μελέτη συμμετείχαν 61 άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, όσοι στάθηκαν όρθιοι, με ίσια την πλάτη, ένιωσαν άμεσα πιο ξεκούραστοι και πιο ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι, σε σύγκριση με όσους ήταν καθιστοί. Επιπλέον οι όρθιοι πάσχοντες από κατάθλιψη τα πήγαν καλύτερα στο τεστ ομιλίας, το οποίο πέρασαν και στη διάρκεια του οποίοι κλήθηκαν να μιλήσουν επί πέντε λεπτά και να ακούσουν στη συνέχεια τα σχόλια και τις κρίσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Ειδικότερα χρησιμοποίησαν ελάχιστα αντωνυμίες σε πρώτο πρόσωπο (όπως, για παράδειγμα, το "εγώ"), κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές υποδηλώνει ότι είχαν περισσότερη ενέργεια, λιγότερη αρνητική διάθεση, και ήταν λιγότερο εστιασμένοι στον εαυτό τους.
healthmag.gr-skplakas.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια