Είχαν προειδοποιήσει τους Τούρκους

«Με τον σεισμό αυτό, έχει εκκενωθεί ενέργεια που ισούται με δύο ατομικές βόμβες» δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ο καθηγητής Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, ενώ κάλεσε τον κόσμο στη Σμύρνη να μείνει στα εξοχικά του για 2-3 βδομάδες. Για όσους δεν έχουν εξοχικά, πρότεινε να μείνουν σε αντίσκηνα.
Όπως είπε στην Χουριέτ, ο ίδιος ανέμενε ότι αυτός ο σεισμός θα ήταν 7,1-7,2 ρίχτερ. «Δεν είναι της ισχύος που ανέμενα. Αυτό σημαίνει ότι έχει εκκενωθεί μεγάλη ενέργεια αλλά απομένει και άλλη ενέργεια που δεν έχει εκκενωθεί ακόμα».
Ο σεισμός 6,1 ρίχτερ έγινε αισθητός στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τη Γιάλοβα, το Τσανάκαλε, την Αδριανούπολη και τη Μανίσα. Σύμφωνα με το κέντρο AFAD, στην Τουρκία, μετά τον κύριο σεισμό, έγιναν άλλοι 20 μετασεισμοί. Στις 15:35 έγινε ένας μετασεισμός 4,9 ρίχτερ και στις 15:47 άλλος ένας, 4,5 ρίχτερ.
Ο νομάρχης Σμύρνης δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δηλωθεί καμιά απώλεια ζωής, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.
Ο καθηγητής Σερίφ Μπαρίς δήλωσε πως οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, ενώ δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για τσουνάμι.
Πάντως προκαλεί αίσθηση η πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μελντά Ονούρ, η οποία, δύο ώρες πριν τον σεισμό, προειδοποίησε με ένα tweet για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού. «Εδώ και δύο μέρες έρχονται ειδήσεις ότι στην πόλη έφτασαν φίδια. Την τελευταία φορά που έγινε αυτό, ήταν πριν τον σεισμό του 1999. Μην πείτε ότι δεν σας το είπα» έγραψε.

Related Posts