Τη “γλώσσα του σώματος” μιλούν και οι πεταλούδες

Έναν απλούστατο τρόπο να δηλώσουν το “status” τους αντίστοιχο  facebook της φύσης, έχουν και οι πεταλούδες, όπως ανακάλυψαν ερευνητές βιολογίας.
Έτσι όταν θέλουν να στείλουν μήνυμα προς κάθε αρσενικό ότι δεν ενδιαφέρονται να ζευγαρώσουν και προτιμούν να αποφύγουν την σεξουαλική επαφή, απλώς κλείνουν τα φτερά τους.
Μπορεί αυτό να ακούγεται απλοϊκό αλλά για τους Ιάπωνες ερευνητές Ινστιτούτου Τεχνολογίας Κουρούμε στη Φουκουόκα, η διαδικασία του φλερτ και του ζευγαρώματος είναι πολύ σημαντική στη ζωή ενός εντόμου που είναι τόσο σύντομη ώστε η διαδικασία της αναπαραγωγής να είναι “μια και έξω”.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πεταλούδες κλείνοντας  τα εντυπωσιακά πολύχρωμα φτερά τους, οι πεταλούδες γίνονται πολύ λιγότερο ορατές και επιθυμητές στο άλλο φύλο. Τείνουν μάλιστα να κλείνουν πολύ πιο συχνά και για περισσότερη ώρα τα φτερά τους, όταν τριγύρω πετούν άλλοι…πεταλούδοι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Γιουν-Για Ίντε, που δηλώνει “εραστής των φτερών της πεταλούδας”.
Πρόσεξαν μάλιστα ότι οι παρθένες πεταλούδες αφήνουν γενικά περισσότερη ώρα ανοιχτά τα φτερά τους, ενώ οι θηλυκές που έχουν ήδη ζευγαρώσει μια φορά, είναι πολύ πιο “δύσκολες” και επιφυλακτικές και κάνουν μάλλον ό,τι μπορούν για να «ξεγλιστρήσουν» από τα επίμονα αρσενικά, καθώς από βιολογική-εξελικτική άποψη δεν χρειάζονται περισσότερο σεξ για τη διαιώνιση του είδους τους.
Κάτι σας θυμίζει;

Related Posts