Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, είναι μία πάθηση, η οποία προκαλείται όταν συμπιέζεται το μέσο νεύρο (συνήθως λόγω φλεγμονής) στην περιοχή του καρπού.

Τι είναι ο καρπιαίος σωλήνας;
Είναι μία περιοχή στον καρπό, ένας στενός σωλήνας, δια μέσω του οποίου περνάνε τένοντες, σύνδεσμοι και το μέσο νεύρο.

Τι κάνει το μέσο νεύρο;
Το μέσο νεύρο ελέγχει τις αισθήσεις ολών των δαχτύλων εκτός του μικρού καθώς επίσης και τα ερεθίσματα σε μικρούς μύες της παλάμης που επιτρέπουν στα δάχτυλα να κινούνται.

Τι προκαλεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;
Οι αιτίες πρόκλησης οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων που αυξάνουν την πίεση στο μέσο νεύρο και τους τένοντες, με αποτέλεσμα το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
Παρατηρείται σε άτομα που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως π.χ. η χρήση του πληκτρολογίου του υπολογιστή, η χρήση εργαλείων δόνησης κ.ά.
Πολλές φορές παρουσιάζεται μετά από τραυματισμούς στον καρπό που δημιουργούν οίδημα όπως το διάστρεμμα ή το κάταγμα.
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα συνδέεται με την εγκυμοσύνη και με ασθένειες όπως ο θυρεοειδής, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα (3 φορές περισσότερο από τους άνδρες) το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ενώ το κυρίαρχο χέρι αναπτύσσει περισσότερες πιθανότητες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;
Τα συμπτώματα ξεκινάνε σταδιακά με κάψιμο, "μυρμήγκιασμα", μούδιασμα και αδυναμία στο χέρι. Καθώς επιδεινώνονται τα συμπτώματα αυξάνεται το μούδιασμα και ο πόνος γίνεται εντονότερος, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών.

Πως θεραπεύεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;
Σε πολλές περιπτώσεις κρατάει ένα μικρό χρονικό διάστημα κι έπειτα υποχωρεί.
Σε πιο έντονα περιστατικά χρησιμοποιείται φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με ξεκούραση και αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή με χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, παυσίπονων ή κορτιζόνης.
Αν με όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πάθηση, τότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την απελευθέρωση του μέσου νεύρου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια