Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η γιορτή της μητέρας απο την αρχαιότητα έως σήμερα

Η γιορτή της παντοτινής, άδολης και ακατάλυτης αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας.
Η Μητέρα είναι για όλους ένα πρόσωπο ιερό αποτελώντας παγκόσμιο σύμβολο αγάπης, ενότητας και συγνώμης και συμβολίζοντας την ελπίδα για έναν καλύτερο μέλλον.
Η γιορτή της μητέρας αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας.
Είναι η παγκόσμια αναγνώριση της ιερής αποστολής της μητέρας και της κοινωνικής της προσφοράς.
Ανατρέχοντας στα ιστορικά δεδομένα, πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας" αποτέλεσε η γιορτή της άνοιξης που ήταν η πρώτη μορφή εορτασμού της μητέρας, σύμφωνα με τη μυθολογία, όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Η Γαία αντικαταστάθηκε αργότερα από την κόρη της Ρέα, την σύζυγο του Κρόνου και μητέρα του Δία, που ήταν η θεά της γονιμότητας.
Στην Αιγυπτιακή αρχαιότητα επίσης, τιμούσαν την Ίσιδα ως μητέρα και θεά της γονιμότητας. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συναντάμε τη γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη, που τελούνταν τον μήνα Μάρτιο.
Μια νεότερη εκδοχή της γιορτής της μητέρας ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που συναντάμε στην Αγγλία του 17ου αιώνα. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας αλλά και της Παναγίας.
Με τη ραγδαία εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη η γιορτή μεταλλάχθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" και στο πέρασμα του χρόνου ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία.
Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών, μετά τη λήξη του Εμφυλίου, ξεκίνησε το 1907 εκστρατεία για την καθιέρωση μιας επίσημης γιορτής της μητέρας. Οι αγώνες της δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο καθιέρωσε τη Γιορτή της Μητέρας, ως επίσημη εθνική εορτή των ΗΠΑ, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Αργότερα ο εορτασμός επικράτησε διεθνώς. Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Υπαπαντής.
Τη δεκαετία του '60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου, τη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Αθανασία Ρόγκα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια