Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελπίδες για θεραπεία της φαλάκρας και των γκρίζων τριχών

Μπορεί ίσως αυτή η νέα επιστημονική ανακάλυψη, να δώσει οριστικό τέλος στην ανεπιθύμητη τριχόπτωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών, το οποίο προσθέτει χρόνια στην εμφάνιση ανδρών και γυναικών;
Οι επιστήμονες από το UT Southwestern Medical Center, υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους – που σε πρώτη φάση έγινε σε ποντίκια – εάν επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική εξάλειψη αυτών των δύο δυσάρεστων προβλημάτων.
Ιδιαίτερα αν ανήκετε στο “ισχυρό φύλο” και έχετε αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής σας, θα πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα το φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με μελέτες, τα 2/3 των ανδρών μέχρι τα 35 τους χρόνια, θα βιώσουν σίγουρα την απώλεια μαλλιών, σε σημαντικά μάλιστα ποσοστά.
Όμως και το πρόβλημα της φαλάκρας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά, καθώς το 62% των ανδρών με αραίωση μαλλιών όταν κοιτά τον καθρέφτη του χάνει την αυτοεκτίμησή του, ενώ ο 1 στους 5 άνδρες δηλώνει ότι το θέαμα του προκαλεί συναισθήματα κατάθλιψης.
Πόσο κοντά βρισκόμαστε, όμως, στη θεραπεία της φαλάκρας;
Οι επιστήμονες δηλώνουν τώρα, ότι έχουν έρθει λίγο πιο κοντά στην επιστημονική κατανόηση του προβλήματος, ενώ ελπίζουν μέσω αυτής, να οδηγηθούν και σε οριστικές θεραπείες. Ανακάλυψαν, λοιπόν, την ύπαρξη κυττάρων που προκαλούν την ανάπτυξη των μαλλιών και τα οποία, επίσης, παράγουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που είναι υπεύθυνη για τον χρωματισμό των μαλλιών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του UT Southwestern Medical Center, λοιπόν, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ονομάζεται KROX20, ενεργοποιείται στα κύτταρα του δέρματος, του τριχωτού της κεφαλής και στη συνέχεια προκαλεί την παραγωγή μιας άλλης πρωτεΐνης, που ονομάζεται παράγοντας βλαστικών κυττάρων, SCF.
Όταν οι επιστήμονες αφαίρεσαν την πρωτεΐνη KROX20 από τα ποντίκια, αυτά έχασαν το τρίχωμά τους, κι όταν αφαίρεσαν και την SCF, τα μαλλιά των ποντικών έγιναν γκρίζα και στη συνέχεια λευκά, καθώς γερνούσαν.
Αυτές οι διαπιστώσεις προκάλεσαν στους επιστήμονες ένα σημαντικό ερώτημα: Όταν οι άνθρωποι γερνούν, μήπως οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες δεν λειτουργούν πλέον σωστά; Και μήπως αυτός τελικά είναι ο λόγος για τον οποίο τα μαλλιά μας με το πέρασμα των ετών γίνονται γκρίζα και τελικά πέφτουν;
Οι ερευνητές σκοπεύουν σύντομα να βάλουν αυτή την σημαντική ανακάλυψη, σε εφαρμογή στους ανθρώπους και στη συνέχεια, μια σειρά μελετών που έχουν δρομολογήσει ελπίζουν να τους προσφέρουν τις πολυπόθητες απαντήσεις για τη διαδικασία γήρανσης των τριχών και στα δύο φύλα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Εάν οι μελέτες στους ανθρώπους επιβεβαιώσουν τις διαπιστώσεις τους, οι ερευνητές ελπίζουν ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα τοπικό σκεύασμα, που θα μπορούσε να συγκρατεί τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες στα θυλάκια των τριχών, έτσι ώστε να σταματά το γκριζάρισμα και την τριχόπτωση.
en’s Health.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια