Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πόσο γνωρίζεις για την ασφάλεια των έτοιμων για μαγείρεμα φαγητών;

Τα τρόφιμα συχνά-πυκνά επιμολύνονται κάπου κατά την παρασκευή/συσκευασία/συντήρηση μέχρι να καταναλωθούν.
Το γεγονός αυτό αφορά και τα έτοιμα φαγητά όπως οι έτοιμες ζύμες μπισκότων ή οι κατεψυγμένες πίτσες και γενικά όλα εκείνα τα έτοιμα παρασκευάσματα που θέλουν κάποιο είδος μαγειρέματος.
Όπως όλα τα τρόφιμα, τα έτοιμα για μαγείρεμα φαγητά μπορεί να επιμολυνθούν με παθογόνα βακτήρια* ή άλλους παθογόνους μικροοργοανισμούς και προκαλέσουν νόσο παρόλο που μυρίζουν φυσιολογικά. (*δεν είναι όλα τα βακτήρια παθογόνα)
Ο FDA (Food and Drug Administration) έχει σχεδιάσει αυτό το τεστάκι ωστέ να ελέξουμε τί γνωρίζουμε για την ασφάλεια των έτοιμων για μαγείρεμα φαγητών!

Έτοιμοι; Πάμε:

1. Σωστό ή Λάθος; Εαν ένα φαγητό που έχει επιμολυνθεί με παθογόνα βακτήρια καταψυχθεί, τότε τα παθογόνα αυτά βακτήρια θα πεθάνουν.
Λάθος: Πολλά είδη βακτηρίων μπορούν να ζήσουν ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν ένα κατεψυγμένο τρόφιμο περιέχει αρκετά βακτήρια που επιβιώνουν στην κατάψυξη, το φαγητό μπορεί να σε κάνει άρρωστο, αν δεν το μαγειρέψεις σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσει τα βακτήρια, πριν να το φάς. Ακολούθησε τις οδηγίες μαγειρέματος στη συσκευασία για να βεβαιωθείς ότι τα τρόφιμα φθάνουν σε αρκετά ζεστες θερμοκρασίες σε όλη τη μάζα τους και κυρίως στο κέντρο.

2. Σωστό ή Λάθος; Μερικά έτοιμα προς μαγειρεμα φαγητά είναι ήδη μερικώς μαγειρεμένα στο εργοστάσιο. Αυτό σκότωσε τα βακτήρια που μπορεί να είχαν παρουσιαστεί.
Λάθος: Το μαγείρεμα στο εργοστάσιο κάνει τα τρόφιμα πιο ”βολικά”, αλλά δεν είναι απαραίτητο οτι γίνεται σε θερμοκρασίες αρκετά υψηλές ή για αρκετή διάρκεια για να σκοτώσει όλα τα βακτήρια που ενδέχεται να παρουσιαστούν.

3. Σωστό ή Λάθος; Τα μικροκύματα θα σκοτώσουν τα βακτήρια που μπορεί να περιέχονται σε έτοιμα προς μεγείρεμα φαγητά.
Είναι αλήθεια … αν ακολουθήσετε τις οδηγίες της συσκευασίας. Εάν οι οδηγίες λένε ότι θα πρέπει να μαγειρεύτεί – όχι μόνο ζεσταθεί – σε φούρνο μικροκυμάτων, φρ’οντισε να χρησιμοποιήσεις το επίπεδο ισχύος και το χρονικό διάστημα που καθορίζεται.

4. Σωστό ή Λάθος; Πρέπει να πλένεις τα χέρια σου όταν χειρίζεσαι έτοιμα προς μαγείρεμα φαγητά.
Σωστό: Πλύνε τα χέρια σου πριν και μετά το χειρισμό οποιουδήποτε τρόφιμου.Εαν δεν τα πλύνεις, μπορεί να εξαπλωθεί οποιοδήποτε βακτηρίδια που υπάρχει, είτε από το τρόφιμο στα χέρια σου και το περιβάλλον σου ή από τα χέρια σου προς το τρόφιμο.

5. Σωστό ή Λάθος; Αυτές οι συμβουλές ισχύουν μόνο για τα έτοιμα προς μαγείρεμα φαγητά.
Λάθος. Οι παραπάνω συμβουλές για την ασφάλεια ισχύουν για κάθε τρόφιμο που πρόκειτα να μαγειρευτεί. Εφαρμόζονται είτε πρόκειται για έτοιμο προς μαγείρεμα φαγητό (όπως κατεψυγμένα ορεκτικά ή συσκευασμένη ζύμη μπισκότων) ή πρώτες ύλες για τροφές που μαγειρεύετε “από το μηδέν”.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια