Δυο βομβιστικές επιθέσεις στην Αίγυπτο

Πνίγηκε στο αίμα η Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο
Δυο βομβιστικές επιθέσεις με στόχο δυο εκκλησίες Χριστιανών Κοπτών - 47 οι νεκροί, 150 οι τραυματίες
Η πρώτη επίθεση έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου με 29 νεκρούς
Ακολούθησε η επίθεση με καμικάζι αυτοκτονίας έξω από τον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι
Ήρωας αστυνομικός σταμάτησε τον καμικάζι πριν μπει στο ναό
Σοκαριστικές εικόνες από τα σημεία των επιθέσεων
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ανάληψης ευθύνης. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν την Αίγυπτο ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, μόλις μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Έβαλαν στο στόχαστρό τους αθώους πολίτες, πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου και στον καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ο δεύτερος ναός βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Οι δυο
επιθέσεις έγιναν με διαφορά λίγων ωρών και λίγες μέρες μετά το κάλεσμα των τζιχαντιστών στους οπαδούς τους να επιτεθούν σε χριστιανούς.
Περισσότεροι από 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δυο επιθέσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου. . Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 10:00 το πρωί μέσα στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.
Σχεδόν δυο ώρες μετά, καμικάζι αυτοκτονίας επιχείρησε να μπει στον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας, αλλά ένας ήρωας αστυνομικός κατάλαβε τις προθέσεις του και επιχείρησε να τον σταματήσει. Ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά και παρέσυρε μαζί του στο θάνατο 18 ανθρώπους. Άλλοι 66 τραυματίστηκαν. Τραυματίες, συνολικά, ξεπερνούν τους 150.
Ο καθεδρικός του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρρεια βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο. Οι δυο επιθέσεις κατά Χριστιανών Κοπτών έρχονται μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα και ενώ στις 28 και 29 Απριλίου είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί την Αίγυπτο ο Πάπας Φραγκίσκος.
Η Κυριακή των Βαΐων, είναι μια σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.
Οι κολόνες, το πάτωμα και ό,τι δεν έχει καταστραφεί από την έκρηξη μέσα στο Ναό του Αγίου Γεωργίου έχει γεμίσει από τα αίματα αθώων. Πιστών που βρίσκονταν τη μοιραία στιγμή στην Εκκλησία, στο σπίτι του δικού τους Θεού για να γιορτάσουν την Κυριακή των Βαΐων, την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, την κορύφωση του Θείου Δράματος πριν από την Ανάσταση.

Related Posts