Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σμυρναίικος μουσακάς

Χρόνος: 25 λ + 2 ώρες αναμονή και ψήσιμο
Μουσακάς. Ένα αγαπημένο, υπέροχο, παραδοσιακό πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο, οικογενειακό τραπέζι αλλά και για το επίσημο τραπέζι σας. Μια συνταγή για τον αυθεντικό σμυρναίικο μουσακά. Ένα μουσακά που δεν έχετε ξαναφάει, που μπορεί να σας φανεί μπελαλίδικος και χρονοβόρος αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του.

Υλικά συνταγής
Για τα λαχανικά:
1 1/2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες πάχους περίπου 1,5 εκ.
2 κ.σ. αλάτι
2 πιπεριές κέρατα, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 4 εκ. περίπου
8 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους περίπου 3 χιλστ.
5 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον κιμά:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
90 ml ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
90 ml κόκκινο ξηρό κρασί
400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
8 κ.σ. μυρωδικά (3 κ.σ. φύλλα βασιλικού + 5 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα)
1 φύλλο δάφνης
ανάμικτα μπαχαρικά (1 κ.γ. μπαχάρι, 1/2 κ.γ. κόλιανδρος ξερός, 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1/3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα γιαουρτιού:
700 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
4 αυγά
120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. μαυροκούκι (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής
Για τα λαχανικά: Βάζετε τις μελιτζάνες σε φέτες μέσα σε ένα ταψί, τις πασπαλίζετε με τις 2 κ.σ. αλάτι και τις καλύπτετε με κρύο νερό. Τις αφήνετε στην άκρη για 45-50 λ να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε καλά, τις στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 120° C και στρώνετε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα. Απλώνετε τις ντομάτες πάνω στη λαδόκολλα σε μια στρώση, τις αλατοπιπερώνετε, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν και μελώσουν. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε μέσα στο ταψί να κρυώσουν.
Όσο ψήνονται οι ντομάτες, σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά 5 εκ. ελαιόλαδο από τη βάση του τηγανιού και τηγανίζετε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για 2 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν για 30 λ τουλάχιστον, φροντίζοντας να αλλάζετε τακτικά το απορροφητικό χαρτί με καινούργιο. Τηγανίζετε και τις πιπεριές για 1 λ περίπου από κάθε πλευρά και τις αφήνετε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το λάδι.
Για τον κιμά: Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα, ρίχνετε το κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά και τα σοτάρετε, χωρίς λιπαρή ουσία, σε μέτρια φωτιά για 15-20 λ περίπου, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και γίνει σπυρωτός. Ρίχνετε το λάδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 λ περίπου ανακατεύοντας.
Ρίχνετε το κρασί, αφήνετε για 2-3 λ να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτετε τη ντομάτα, τη δάφνη, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και 400 ml νερό. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 30 λ περίπου, με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα, μέχρι να “δέσει” η σάλτα. Αποσύρετε τη φωτιά, αφαιρείτε τη δάφνη, ρίχνετε το βασιλικό και ανακατεύετε.
Για τη συναρμολόγηση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C. Παίρνετε ένα ταψί με διάμετρο βάσης 32 εκ. και απλώνετε στη βάση του, τις μελιτζάνες σε στρώσεις, τις πασπαλίζετε με το βασιλικό και από πάνω απλώνετε τις μισές φέτες ντομάτας (χωρίς τους ζωμούς τους) και τις πιπεριές. Αδειάζετε τα υγρά του ταψιού με τις ντομάτες σε ένα βαθύ μπολ. Πάνω από τα λαχανικά στρώνετε ομοιόμορφα το κιμά και πάνω από το κιμά απλώνετε τις υπόλοιπες ντομάτες.
Για την κρέμα γιαουρτιού: Ρίχνετε στο μπολ με τα υγρά της ντομάτας το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπίπερο και ανακατεύετε με ένα σύρμα, μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. Προσθέτετε το τυρί και ανακατεύετε καλά. Απλώνετε ομοιόμορφα τη κρέμα γιαουρτιού στο ταψί και από πάνω τη πασπαλίζετε (προαιρετικά) με το μαυροκούκι. Τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της. Βγάζετε από το φούρνο από το ταψί, αφήνετε το μουσακά να “σταθεί” για 20 λ περίπου και μετά τον κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
sintayes.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια