Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γάτα στο σπίτι

Μας αρέσουν γιατί είναι ανεξάρτητες, όμορφες, παιχνιδιάρες, ακόμα και γιατί είναι ζηλιάρες, δεσποτικές αλλά, όπως και να έχει, γοητευτικές και αξιαγάπητες.
Οι γάτες έχουν φανατικούς φίλους και εχθρούς.
Η γάτα είναι ζώο έξυπνο, χαριτωμένο και φιλικό.
Είναι λιγότερο υπάκουη και περισσότερο ανεξάρτητη από το σκύλο και γι αυτό δεν εκπαιδεύεται τόσο εύκολα όσο αυτός.
Είναι από τα λίγα ζώα με τόσο ανεπτυγμένες αισθήσεις.
Δεν χάνει ποτέ τον προσανατολισμό της.
Εκμεταλλεύεται, για να προσανατολιστεί, τη θέση του ήλιου και το μαγνητικό πεδίο της γης.
Η γάτα έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, έναν επικείμενο σεισμό, αλλά και τον επικείμενο γυρισμό ενός αγαπημένου προσώπου.
Οι άνθρωποι που συμβιώνουν με μια γάτα συνήθως δεν έχουν και πολύ χρόνο στην διάθεσή τους για την περιποίηση και φροντίδας της.
Εξάλλου, κάποιος που ζει με μια γάτα σπίτι του, δεν χρειάζεται να κάνει καθημερινά πάρα πολλά πράγματα.
Αρκεί να της προσφέρει μια γωνιά ενός δωματίου του σπιτιού του, στην οποία θα τοποθετήσει ειδικά μπολάκια με το φαγητό, το νερό, καθώς και τη λεκάνη με την άμμο υγιεινής, για την τουαλέτα της γάτας.
Καλό θα ήταν να υπάρχει και ένα μπολ με λίγο χορτάρι για τις διατροφικές συνήθειές της, όπως και μικρά παιχνιδάκια για να παίζει.
Σχετικά με τη διατροφή της, η καλύτερη πρόταση από κτηνιατρικής πλευράς, ευκολίας, οικονομίας, αλλά κυρίως υγείας για την γάτα, είναι η ξηρά τροφή και, ως δεύτερη επιλογή, η κονσέρβα.
Οι βιομηχανοποιημένες αυτές τροφές είναι ποιοτικές, γιατί περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα, τα οποία έχει ανάγκη η γάτα, ανάλογα με την ηλικία της, αλλά και την κατάσταση της υγείας της.
Η στείρωση στη γάτα, τόσο στην θηλυκή όσο και στον αρσενικό, καλό είναι να γίνεται μετά τον 7ο μήνα της ζωής τους, έτσι ώστε να έχουν αναπτυχθεί σωματικά.
Οι λόγοι που συνιστάται η στείρωση στη γάτα, είναι η πρόληψη σοβαρών νοσημάτων όπως η ανοσοποιητική ανεπάρκεια, η λευχαιμία, η πυομήτρα (για το θηλυκό) και οι τραυματισμοί - έλκη (όπως π.χ. του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού) στα αρσενικά, κυρίως, κατά τη διεκδίκηση των θηλυκών από άλλα αρσενικά.
Σπουδαιότατος, βεβαίως, λόγος για τη στείρωση των γατιών είναι και ο έλεγχος του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια