Ταραξάκο ή αγριοράδικ​ο: για τον καθαρισμό του οργανισμού​

Μπορεί να το έχετε ακούσει και σαν "δόντι του λιονταριού" ή πικραλίδα ή αγριοράδικο ή πικραφάκα. Πολλά τα ονόματά του και ακόμη περισσότερες οι θρεπτικές του ιδιότητες.
Χαρακτηρίζεται ως το ισχυρότερο και ταυτόχρονα, το καλύτερο φυσικό διουρητικό, καθώς περιέχει περίπου 5% κάλιο, κάτι που το καθιστά ασφαλές στη χρήση του, αφού δεν "στεγνώνει" τον οργανισμό από τους ηλεκτρολύτες του.
Πολύτιμο για την γενικότερη τόνωση του οργανισμού και ίσως το καλύτερο, ευρείας εφαρμογής, τονωτικό του ήπατος.
Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α (4 φορές περισσότερη από το μαρούλι) σίδηρο (μεγαλύτερη περιεκτικότητα από το σπανάκι), φώσφορο και μαγγάνιο.
Ιδανικό για τον καθαρισμό του αίματος, είναι χολαγωγό, υπακτικό, τονωτικό, αντιρευματικό.
Ελαττώνει τη χοληστερίνη και το αφέψημα των φύλλων και των ανθέων του χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Δρα ευεργετικά σε ό τι αφορά τη λειτουργία των αδένων, βοηθάει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (δυσμηνόρροια).
Ως χαλαγωγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φλεγμονή ή τη συμφόρηση του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως.
Σε περίπτωση χολολιθίασης, αν οι πέτρες είναι μεγάλες ή αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού το χρησιμοποιήσετε.
Ο κατάλογος των ευεργετικών ιδιοτήτων του είναι ευρύς: χρησιμοποιείται κατά των χρόνιων δερματικών παθήσεων, είναι τονωτικό του στομάχου και το γάλα που βγαίνει όταν το κόβουμε θεραπεύει σπυριά, κρεατοελιές, ακόμη και τους κάλους.
Θεωρείται ότι χαρίζει στο μέγιστο τις ευεργεσίες του αν καταναλώσει κανείς τα φύλλα του φρέσκα, σαν σαλάτα.
Ωφέλιμη όμως είναι και η ρίζα του.
Οι ρίζες αυτού του τόσο κοινού φυτού σε όλη την Ελλάδα συλλέγονται από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, οπότε έχουν την πιο μεγάλη πικράδα.
Τα φύλλα του μπορεί κανείς να τα μαζέψει όλες τις εποχές.
Τα κίτρινα άνθη του στέκονται σε μοναχικά κεφαλάκια ανάμεσα σε οδοντωτά φύλλα, αργά την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφέψημα, έγχυμα ή βάμμα.
* Αφέψημα:
Βράστε 2-3 κουταλιές του τσαγιού ρίζας σε ένα φλιτζάνι νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για ακόμη 10-15 λεπτά.
Σαν ρόφημα 3 φορές την ημέρα.
* Βάμμα:
5 -10 ml βάμματος, 3 φορές την ημέρα.
* Για τη χοληστερίνη:
Αφέψημα ρίζας (10-15 γρ. σε ένα φλιτζάνι νερό, το βράζετε για 15 λεπτά). 2-3 φλυτζάνια την ημέρα.
* Για καλύτερη πέψη:
Πριν από το φαγητό, πιείτε 15-20 σταγόνες βάμματος.
Θα απαλλαγείτε από αισθήματα δυσπεψίας, επειδή βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.
* Για την δυσκοιλιότητα:
Φτιάξτε έγχυμα (1 κουτ. γλυκού ρίζας ανά ποτήρι νερού, βράζετε για 10-15 λεπτά) και πιείτε 1-2 ποτήρια την ημέρα.
* Για αποτοξίνωση:
Στο εμπόριο κυκλοφορεί συσκευασμένος φρέσκος χυμός ταραξάκο.
Χρησιμοποιείται κυρίως στις ανοιξιάτικες δίαιτες αποτοξίνωσης.
Θα το βρείτε σε βιολογικά καταστήματα με ευρεία γκάμα προϊόντων.
Β. Παναγοπούλου, Θάνος Ραζής.

Related Posts