Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φεστιβάλ Χιονιού στο Sapporo Ιαπωνίας

The 73th Sapporo Snow Festival will be held at Odori Site and Susukino 

Ημερομηνία: 4 Φεβ 2023 – 11 Φεβ 2023
Το Φεστιβάλ Χιονιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα χειμερινά γεγονότα της Ιαπωνίας και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο απ όλο τον κόσμο. Φέτος γίνεται το 68ο Φεστιβάλ, όπου για επτά ημέρες, το Σαπόρο θα μετατραπεί σε μια κρυστάλλινη ονειροχώρα.
Το Σαπόρο βρίσκεται στο βορινότερο από τα 4 μεγάλα νησιά της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο, και είναι συνηθισμένο στο χιόνι και στις τσουχτερές θερμοκρασίες. Αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 3 - 4 βαθμούς Κελσίου. Παρ όλα αυτά, το χιόνι που πέφτει στο κέντρο της πόλης δεν αρκεί με τίποτα για να χτιστούν τα τεράστια χιονοαγάλματα, τα γλυπτά πάγου και οι ατέλειωτες χιονοπολιτείες που στήνονται εδώ. Έτσι μεταφέρεται χιόνι και από άλλες τοποθεσίες γύρω από το Σαπόρο, με φορτηγά. Και, πιστέψτε μας, χρειάζονται πολλές χιλιάδες τόνοι χιονιού!
Για ένα γλυπτό της προκοπής πρέπει να στοιβαχτεί χιόνι τουλάχιστον 7 μέτρων! Όλα ξεκίνησαν απ τα παιδιά..Το πρώτο Φεστιβάλ Χιονιού του Σαπόρο έγινε το 1950 με 6 χιονοαγάλματα που είχαν φτιάξει στο Πάρκο Οντόρι οι μαθητές των τοπικών σχολείων.
Με τα χρόνια, όμως, άρχισαν να παίρνουν μέρος στο φεστιβάλ όλο και περισσότεροι χιονοκαλλιτέχνες και να γίνονται όλο και μεγαλύτερα και πιο σύνθετα γλυπτά. Σήμερα κατασκευάζονται εκατοντάδες αγάλματα από χιόνι και τεράστιες πολιτείες πάγου. Από το 1974 γίνεται κι ένας διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο παίρνουν μέρος ακόμη και χώρες που δεν έχουν ιδέα από χιόνι! Φέτος θα διαγωνιστούν 13 ομάδες από διάφορες περιοχές της Γης. Ανεβασμένοι στον Πύργο των Τηλεπικοινωνιών στο Πάρκο Οντόρι του Σαπόρο, το πρώτο πράγμα που βλέπουμε μπροστά στην πλατεία είναι διάφορα γνωστά μνημεία της Ιαπωνίας που έχουν πλαστεί ολόκληρα από χιόνι. Λίγο πιο πέρα, στην πλατεία Πάγου, έχουν στηθεί τεράστια γλυπτά που αναπαριστούν δεινόσαυρους σε φυσικό μέγεθος, από την πρώτη εποχή των δεινοσαύρων, πάντα από πάγο. Παραπέρα στέκεται ένα τεράστιο άγαλμα του βασιλιά των λιονταριών, του Σίμπα.
Πιο κάτω μας υποδέχονται ο Yupporo, o Chikkyun και ο Ohhon, οι αγαπημένες μασκότ των μαθητών του Σαπόρο, οι οποίοι συμβολίζουν το χιόνι, την οικολογία και το διάβασμα, φτιαγμένοι και οι τρεις - τι άλλο; - από χιόνι.
Στο βάθος βλέπουμε την πλατεία Πεκίνου, όπου θα στηθεί το μεγαλύτερο χιονογλυπτό για φέτος, ο Ναός του Ουρανού, ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκεται στο Πεκίνο. Θα έχει ύψος 22 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος 21 μέτρα! Διάφανη μαγεία.
Κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Χιονιού του Σαπόρο επιδεικνύονται εκατοντάδες χιονογλυπτά με θέματα από διάσημα κτίρια, όπως είναι το Τατζ Μαχάλ στην Ινδία και διάσημα πρόσωπα. Το 2010, για παράδειγμα, είχε την τιμητική του ο Μάικλ Τζάκσον - παγωμένος!. Επίσης βλέπουμε παγόδες και κρυστάλλινα παλάτια, Βούδες, προϊστορικά ζώα σε φυσικό μέγεθος, ελέφαντες και τεράστιους αετούς, λουλουδοκατασκευές, ιστορικά μνημεία όπως η Σφίγγα στην έρημο της Σαχάρας και το άγαλμα της Ελευθερίας στην είσοδο της Νέας Υόρκης, ήρωες του Ντίσνεΐ και άλλα διάσημα καρτούν και φυσικά...πολλούς πολλούς χιονάνθρωπους.
Όλες αυτές οι φανταστικές χιονοδημιουργίες φωτίζονται τα βράδια, με αποτέλεσμα να μοιάζουν ακόμη πιο φανταστικές και μαγικές!. Όλοι μπορούν να διασκεδάσουν Στο Φεστιβάλ Χιονιού του Σαπόρο δε χαζεύουμε απλώς τις δημιουργίες των άλλων.
Μπορούμε να διασκεδάσουμε κι εμείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα, να κατασκευάσουμε τα δικά μας γλυπτά από φρέσκο χιόνι, να κάνουμε σκι με δωρεάν εξοπλισμό, να κατρακυλήσουμε σε χιονοτσουλίθρες 80 μέτρων ή να κάνουμε χιονοράφτινγκ! (Βολευόμαστε μέσα σε μια βάρκα ράφτινγκ και ένα ειδικό όχημα μας τραβάει πάνω στο χιόνι).
Όλα αυτά για 7 ημέρες.
Ούτε μία παραπάνω!
Την επομένη που το φεστιβάλ τελειώνει, τα φώτα σβήνουν, τα γλυπτά και τα χιονοαγάλματα καταστρέφονται για λόγους ασφαλείας και οι εκδηλώσεις σταματούν.
Κι όλα γίνονται νερό.
Του χρόνου πάλι!
Ελένη Φατσέα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια