Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το μπλε κρασί δεν θα λέγεται... κρασί

Οι δημιουργοί του ισπανικού μπλέ «κρασιού» παλεύουν με μια απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις ισπανικές αρχές για τον χαρακτηρισμό του ως «κρασί», μια απόφαση που επισημάνθηκε ως "άδικη" και "παράλογη".
Μια ομάδα νεαρών Ισπανών κυκλοφόρησε το Gik, ένα φωτεινό μπλε κρασί από το Bierzo στη βορειοδυτική Ισπανία, φτιαγμένο από κόκκινα και λευκά σταφύλια, το περασμένο έτος.
Κανένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη δεν είχe καμία προηγούμενη εμπειρία οινοποίησης. Το προϊόν πήρε δύο χρόνια για να δημιουργηθεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και το AZTI Tecnalia, το ερευνητικό τμήμα τροφίμων της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων.
Ένα κρασί βάσης δημιουργείται από κόκκινα και άσπρα σταφύλια, προστιθεται ανθοκυανίνη, μια φυσική χρωστική ουσία που εξάγεται από το δέρμα σταφυλιών, και χρωστική ουσία indigo (λουλακί), μια χρωστική ουσία που προέρχεται από το φυτό ισάτις, προστίθενται για να γίνει μπλε. Τέλος, στο κρασί προστίθονται γλυκαντικές ουσίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Gik, οι ισπανικές αρχές έχουν επισημάνει, κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, την απαγόρευση της περιγραφής του Gik ως «κρασί», με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία κατηγορία «μπλε κρασί" στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ, έτσι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "κρασί".
Αυτό σημαίνει ότι το Gik θα πρέπει να σταματήσει την επισήμανσή του ως «οίνος» και να επανακατηγοριοποιήσει το προιόν ως "άλλα αλκοολούχα ποτά», το οποίο η εταιρεία το περιγράφει ως «μπάσταρδη κατηγορία".
Η απαγόρευση επισήμανσης του ως κρασί ακολουθεί μια έρευνα του περασμένου έτους, η οποία ανάγκασε το Gik να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή.
Σχετικά με την αίτηση κατά της απαγόρευσης της ονομασίας του ως κρασί, οι ιδρυτές του, δήλωσαν: «Όταν δημιουργήσαμε το Gik, στόχος μας ήταν να καινοτομήσουμε στον πιο παραδοσιακό κλάδο της χώρας μας: την βιομηχανία οίνου. Θεωρηθήκαμε ανόητοι για την προσπάθεια. Μας αποκάλεσαν βλάσφημους που «παίζουμε» με το αίμα του Χριστού ». Αλλά τίποτα δεν μας σταμάτησε. Τελικά, το ισπανικό λόμπι κρασιού, βοηθούμενο από ορισμένους δημόσιους οργανισμούς, σταμάτησε τη δική μας επανάσταση με την επιβολή απαγορεύσεων και κυρώσεων.

"Δεν είναι η ταλαιπωρία, αλλά η ελπίδα να γίνουμε καλύτεροι, αυτό που ενθαρρύνει πραγματικά τις εξεγέρσεις. Γι 'αυτό συλλέγουμε υπογραφές για να αλλάξουμε την ιστορία του κρασιού και να δημιουργήσουμε μια νέα κατηγορία. "
Το Gik θα πρέπει να αλλάξει τη σήμανση του προϊόντος με το "99 τοις εκατό κρασί και 1 τοις εκατό γλεύκος σταφυλιών" για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
"Είναι παράλογο, διότι η σύνθεσή του είναι 100 τοις εκατό κρασί," πρόσθεσαν οι δημιουργοί του Gik.
krasiagr.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια