Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρωινός αλκοολικός πονοκέφαλος, hangover

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
Λίγο-πολύ, αυτές τις μέρες πίνουμε λίγο παραπάνω και να είναι το κεφάλι μας «καζάνι» κατά το πρωινό ξύπνημα, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα.
Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από διάφορους παράγοντες που όμως μπορούν, σε κάποιο βαθμό ν’ αντιμετωπισθούν με φυσικούς τρόπους.

Επειδή τα συμπτώματα του hangover οφείλονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στην αφυδάτωση και την απώλεια βιταμινών και μεταλλικών αλάτων που προκαλεί το αλκοόλ, καταρχήν, μια καλή προετοιμασία θα ήταν πριν πιούμε, να έχουμε πάρει ένα καλό και πλούσιο πολυβιταμινικό συμπλήρωμα, κάτι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μπόλικο νερό.

Μετά το γλέντι όμως καλό είναι να έχουμε υπόψη πως μπορεί να μας βοηθήσουν:

1. Χυμοί φρούτων, γιατί βοηθούν στην αποκατάσταση μερικών απ’ τους ηλεκτρολύτες που έχουμε χάσει καθώς στη σταθεροποίηση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα μας.

2. Μπανάνες, γιατί όταν πίνουμε, λόγω των συχνών επισκέψεών μας στην τουαλέτα, χάνουμε πολύ κάλιο, πράγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι ή κουρασμένοι, να έχουμε ναυτία και κράμπες, να ρευόμαστε και να κάνουμε εμετό. Η μπανάνα που είναι πλούσια σε κάλιο μας κάνει να συνέλθουμε σχετικά γρήγορα.

3. Σπαράγγια, (αν μπορείτε να τα βρείτε) γιατί έχουν απαραίτητα αμινοξέα, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες που έχει διαπιστωθεί πως βοηθούν στην αποκατάσταση των ουσιών που έχουμε χάσει και -κυρίως- προστατεύουν τα κύτταρα του συκωτιού μας απ’ τις τοξίνες του αλκοόλ.

4. Αυγά. Το σώμα μας όταν τα πίνουμε, παράγει μια ουσία, την ακεταλδεϋδη που έχει άμεση σχέση με το hangover. Για να αντιμετωπίσει, στη συνέχεια το πρόβλημα, αντιδρά παράγοντας γλουταθείο που όμως δεν επαρκεί και έτσι η ακεταλδεϋδη παραμένει και αυξάνει σε ποσότητα και προκαλεί επιπλέον hangover. Τα αυγά, λοιπόν, είναι πλούσια σε κυστεϊνη που βοηθούν για να εξουδετερώσουν τις τοξίνες βοηθώντας το γλουταθείο που δεν επαρκεί.

5. Τσάι με λεμόνι και μέλι, γιατί αναπληρώνει τα χαμένα υγρά και ζάχαρα διώχνοντας έτσι το hangover ή μέρος του.

6. Μπόλικο νερό που είναι το καλύτερο απ’ όλα για την αποκατάσταση των επιπέδων των υγρών στο σώμα μας.

7. Αγγουράκι τουρσί, γιατί έχει θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνη Α, σίδερο, κάλιο, βιταμίνη Κ, ασβέστιο και μαγνήσιο που βοηθούν στην αποκατάσταση των επιπέδων των βιταμινών και μεταλλικών αλάτων που χάσαμε.

8. Λάχανο τουρσί, γιατί αποκαθιστά το επίπεδο του νατρίου βοηθώντας στην εξαφάνιση του πονοκεφάλου καθώς επίσης και στην πέψη. Το λάχανο έχει και τα βακτήρια Lactobacilli Plantarum που βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων δυσπεψίας, καθώς επίσης και γαλακτικό οξύ που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών στην πεπτική οδό.

9. Τζίντζερ (ρίζα) σε αφέψημα, γιατί καταπολεμά την ναυτία μειώνοντας το οξειδωτικό στρες που προκαλεί και κοιλόπονο, ενώ παράλληλα μπλοκάρει τους υποδοχείς σεροτονίνης στο στομάχι που προκαλούν την ναυτία.

Είναι βέβαιο πως η συχνή και υπερβολική σε ποσότητα κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί προβλήματα και φθορά στον οργανισμό μας και επομένως, όλα όσα προαναφέρθηκαν, δεν θεραπεύουν το κακό ούτε επαναφέρουν στην προηγούμενη κατάσταση τον οργανισμό μας. Απλώς είναι διέξοδοι ν’ αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και μόνον, μιας και το αλκοόλ μας δίνει ακόμα μια δυνατότητα για κοινωνικοποίηση και εκτόνωσή απ’ το καθημερινό στρες.
Ώσπου ν’ απαγορευτεί κι αυτό, όπως τόσα άλλα…

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια

  1. Καλημέρα και καλή χρονιά!! Όπως όλα τα φάρμακα αν δεν τα διαχειρηστείς σωστά γίνονται φαρμάκια έτσι και το αλκοόλ. Όταν η κατανάλωση ποτών που περιέχουν αλκοόλ είναι υπεύθυνη και στην μετριότητα τότε έχουμε να κάνουμε με ένα υπεροχο φάρμακο, όταν όμως αυτό το οδηγήσουμε σε λάθος κατεύθυνση σαφώς θα γίνει φαρμάκι. Πολλά μεγάλα πράγματα έχουν εφευρεθεί από τον άνθρωπο για το καλό του ανθρώπου που άν όμως δεν τα οδηγήσουμε σωστά είναι τα πιό επικίνδυνα.Το ηλεκτρικό ρεύμα, έχει την μεγαλύτερη χρήσει, αν όμως δεν το οδηγήσουμε σωστά θα σκοτώσει όχι μόνο εμάς μα και άλλους. Το αυτοκίνητο το ίδιο, ακόμα και την ατομική ενέργεια με τις τόσες εφαρμογές. Κατά την γνώμη μου αν απαγορευτεί το κρασί και όλα τα αποστάγματα που παράγουν το αλκοόλ πρέπει όλα αυτά να απαγορευτούν!
    Υγιένετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή