Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Με οδηγό τον Άγιο Βικέντιο...

La Confrérie des Chevaliers du Tastevin 22th January 2024

Εδώ στην Ελλάδα έχουμε τις κινητές εορτές, στη Γαλλία φαίνεται πως έχουν και γιορτές που ....περιοδεύουν!
Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει με τον εορτασμό του Αγίου Βικεντίου στη Βουργουνδία, του προστάτη των οινοπαραγωγών, τον οποίο κάθε χρόνο αναλαμβάνει να φιλοξενήσει διαφορετικό χωριό. Πρόκειται για μια παράδοση που ανάγεται στα χρόνια του Μεσαίωνα, αλλά στην πορεία του χρόνου έφθινε, μέχρι που την επανέφερε στο προσκήνιο, το 1934, η Confrerie des Chevaliers du Tastevin, μια "αδελφότητα" λάτρεων των κρασιών της Βουργουνδίας.
Ο εορτασμός, πέρα των τιμών που αποδίδει στον Αγιο Βικέντιο, συμβολίζει και την ενότητα ανάμεσα στους οινοπαραγωγούς. Το χωριό που αναλαμβάνει κάθε φορά τη φιλοξενία της γιορτής στολίζεται από τους κατοίκους του, για να υποδεχτεί τη χρωματιστή "παρέλαση" των λαβάρων των 82 οινοποιητικών χωριών της Βουργουνδίας. 
Όλες οι αδελφότητες φορούν τις παραδοσιακές στολές τους και κουβαλούν το άγαλμα του προστάτη του χωριού τους. Το πιο...διασκεδαστικό κομμάτι του εορτασμού, όμως, για τους επισκέπτες είναι αυτό που ακολουθεί:
τα κελάρια ανοίγουν τις πόρτες τους και με το επετειακό ποτήρι ανά χείρας δοκιμάζουν τα...νέκταρ της περιοχής.
Το χωριό που θα φιλοξενήσει φέτος το Saint Vincent Tournante είναι ένα από τα πέντε χωριά που κατοχυρώνουν κρασιά με Ονομασία Προέλευσης Cote - de - Nuits - Villages, όπου φυσικά πρωταγωνιστεί η ποικιλία Pinot Noir.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια