Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κόκκινες γλυκοπατάτες φούρνου με πορτοκάλι και τζίντζερ

.
Οι γλυκοπατάτες είναι ένα υπέροχο λαχανικό και παρότι η τιμή τους δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλή – κοστίζουν συνήθως από 2,5 έως 3 ευρώ το κιλό – επιλέγουμε να τις φέρνουμε συχνά στην κουζίνα μας, εντάσσοντάς τις σε διάφορους γευστικούς συνδυασμούς και συνταγές. Η πρώτη φορά που τις δοκίμασα ήταν πολλά πολλά χρόνια πριν (όταν αυτά τα “είδη” θεωρούνταν ακόμα… εξωτικά!) στο σπίτι μιας καλής φίλης και τις λάτρεψα. Όταν μου περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι ένα τόσο γευστικό πιάτο μπορεί να φτιάχνεται τόσο εύκολα και, με μια μικρή δόση καχυποψίας, μέσα σε λίγες μέρες είχα βαλθεί να εξακριβώσω την εγκυρότητα της συνταγής.
Έκτοτε, σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά, τις γλυκοπατάτες με πορτοκάλι τις μαγειρεύουμε πολύ συχνά είτε ως βασικό συστατικό για ένα ελαφρύ δείπνο ή ως συνοδευτικό σε κάποιο κυρίως πιάτο.  Η συνταγή μου, είναι μια παραλλαγή της συνταγής που είχα δοκιμάσει και πέρα από γευστική είναι και ιδιαίτερα ελαφριά, καθώς δεν περιέχει καθόλου λιπαρές ουσίες. Άλλωστε οι γλυκοπατάτες είναι σχετικά φτωχές σε θερμίδες, αν και πολύ πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ευκολία παρασκευής, κατατάσσουν αυτό το πιάτο στη λίστα με τα πολύ αγαπημένα.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι κόκκινες γλυκοπατάτες καλλιεργούνται και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να τις βρίσκουμε πλέον σε πολλές λαϊκές και μανάβικα.
Υλικά
  • 2 κόκκινες γλυκοπατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 1 φλιτζ. (250 ml) φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε τις γλυκοπατάτες και τις τρίβουμε ελαφρά με μια βούρτσα, έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα σκόνης. Αν θέλουμε τις ξεφλουδίζουμε, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο καθώς η φλούδα μαλακώνει στο ψήσιμο. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1,5-2 εκατοστών και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ ή ακόμα καλύτερα σε μια γάστρα μεσαίου μεγέθους με καπάκι.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκάλι με το αλάτι και τα μπαχαρικά και περιχύνουμε τις πατάτες.
  3. Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, γυρνώντας τις ανά διαστήματα για να απορροφήσουν τον χυμό πορτοκαλιού. Σερβίρονται ζεστές.
veganinathens.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια