Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα 16 καλύτερα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης

Απ' το 'Κερδίστε Χάνοντας' μέχρι τις 'Κόντρες', θυμόμαστε τα θρυλικά παιχνίδια που μας κρατούσαν καρφωμένους στις οθόνες μας.
Κάνοντας πριν από μερικές ημέρες ζάπινγκ αργά το βράδυ στην τηλεόραση (ναι, βλέπω ακόμη καμιά φορά ελεύθερη τηλεόραση, τόσο χίπστερ), έπεσα πάνω στον Χρήστο Φερεντίνο, ο οποίος σαν να μην πέρασε μια μέρα άνοιγε κουτιά στο πλατό του 'Deal' και ούρλιαζε προς την κάμερα, όπως μόνο αυτός ξέρει να ουρλιάζει.

Η αρχική, ενστικτώδης αντίδρασή μου, ήταν να σκεφτώ "ξέμειναν από ιδέες και μας σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητό", όμως όσο περνούσε η ώρα και φυσικά παρακολουθούσα με αγωνία την μονομαχία της παίκτριας με τον τραπεζίτη (insert random αλληγορία για τη σημερινή οικονομική κατάσταση) συνειδητοποίησα πως η επιστροφή ενός τόσο αγαπημένου παιχνιδιού ήταν καλοδεχούμενη.

Ήταν ωραία εκείνα τα χρόνια στα οποία η ελληνική τηλεόραση μοίραζε εκατομμύρια κι εμείς από το σπίτι βλέπαμε, ζούσαμε το άγχος των παικτών, απαντούσαμε για λογαριασμό τους και βαθιά μέσα μας τους ζηλεύαμε όταν κέρδιζαν μεγάλα ποσά.

Και προφανώς, για να αντιγράφει η σημερινή τηλεόραση τα παλαιότερα παιχνίδια (δεν είναι μόνο το 'Deal', είναι και το εμετικό 'Ραντεβού' και 'Ο τροχός της Τύχης'), σημαίνει ότι κάτι γινόταν καλά, σωστά και με όρεξη.

Μ' όλα αυτά στο μυαλό λοιπόν, βρήκα την τέλεια αφορμή που έψαχνα για ένα ranking στα 15 καλύτερα τηλεπαιχνίδια που έχουμε δει μέχρι σήμερα στην ιδιωτική τηλεόραση.

Ας κερδίσει (pun intended) το καλύτερο.

15. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ
Κανάλι: ANT1
Παρουσιαστής: Μίλτος Μακρίδης/Γιολάντα Διαμαντή
Έτος πρώτης προβολής: 1994
Πώς παιζόταν: Ο παρουσιαστής απευθυνόταν προς το κοινό, το οποίο ήταν ταυτόχρονα κι οι παίκτες, καλώντας τους να απαντήσουν σωστά κι εντός χρόνου στις ερωτήσεις. Όποιος απαντούσε σωστά, συνέχιζε, μέχρι τον τελικό νικητή, ο οποίος έπαιζε μόνος του στον μεγάλο τελικό, διεκδικώντας ένα εκατομμύριο δραχμές.

14. SUPER BINGO
Κανάλι: ΑΝΤ1Παρουσιαστής: Νίκος Μαστοράκης
Έτος πρώτης προβολής: 1967 ως Bingo (απ' όπου και το βίντεο), εμείς όμως μιλάμε για το comeback ως Super Bingo του 1992.
Πώς παιζόταν: Ο Μαστοράκης έθετε διάφορα κουίζ προς τις ομάδες, οι οποίες προσπαθούσαν είτε να βρουν, είτε να μαντέψουν τη σωστή απάντηση.

13. TAXI GIRL
Κανάλι: MEGAΠαρουσιαστής: Βίκυ Σταυροπούλου
Έτος πρώτης προβολής: 2006 (επανήλθε για εορταστικό σπέσιαλ το 2009 ως 'Taxi Girl: The MEGA Edition')
Πώς παιζόταν: Η ηθοποιός κυκλοφορούσε με το ταξί στην πόλη και στο όχημα επιβιβάζονταν τυχαίοι επιβάτες, οι οποίοι έπρεπε να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις της, για να κερδίσουν μετρητά. Οι παίκτες είχαν μάλιστα και βοήθεια περαστικών και τηλεφώνου, ενώ η οδηγός τους πήγαινε όντως στον προορισμό τους.

12. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ
Κανάλι: MEGA
Παρουσιαστής: Βάσια Τριφύλλη/Ισαβέλλα Βλασσιάδου
Έτος πρώτης προβολής: 1991
Πώς παιζόταν: Ο παίκτης/παίκτρια έκανε ερωτήσεις σε 3 υποψηφίους που τον/την διεκδικούσαν και κρύβονταν πίσω από έναν τοίχο, επιλέγοντας στο τέλος τον/την κατάλληλη, με έπαθλο ένα κοινό ταξίδι, ώστε να ζηστούν εκεί οι διάφοροι έρωτες. Τοίχε, τζους.

11. ΜΠΡΑΒΟ, ΧΑΣΑΤΕ!

Κανάλι: ΑNT1
Παρουσιαστής: Πωλίνα
Έτος πρώτης προβολής: 1994
Πώς παιζόταν: Ένα από τα πιο δύσκολα και fun παιχνίδια της τηλεόρασης, αφού οι παίκτες έπρεπε στον πρώτο γύρο να απαντάνε λάθος (ΟΚ, εύκολο) και στον επόμενο να θυμούνται τις συγκεκριμένες λάθος απαντήσεις. Μετά φόρτωναν αντικείμενα αξίας στους συμπαίκτες τους και στον τελικό πήγαινε όποιος είχε συγκεντρώσει τα λιγότερα λεφτά. Εκεί, διεκδικούσε 1 εκατομμύριο δραχμές οδηγώντας ένα αυτοκινητάκι προς τις λάθος απαντήσεις. Κάψιμο.

10 Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ
Κανάλι: STAR
Παρουσιαστής: Χρήστος Φερεντίνος
Έτος πρώτης προβολής: 2002
Πώς παιζόταν: Έμοιαζε αρκετά με το 'Ο Καλύτερος Κερδίζει', με τη διαφορά πώς δεν ήταν όλοι εναντίον όλων, αλλά ένας εναντίον όλων. Ένας παίκτης-μονομάχος τα έβαζε με 100 αντιπάλους, προσπαθώντας να τους βγάλει εκτός παιχνιδιού, όσο εκείνος προχωρά απαντώντας σωστά. Όσο περισσότεροι αντίπαλοι έμεναν έξω, τόσο περισσότερα χρήματα κέρδιζε. Το είδαμε και με παρουσιαστή τον Καλυβάτση ως 'Φάτους Όλους', χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

9. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ
Κανάλι: MEGA
Παρουσιαστής: Ανδρέας Μικρούτσικος
Έτος πρώτης προβολής: 1991
Πώς παιζόταν: Ο Ανδρέας Μικρούτσικος καλούσε τους παίκτες να κάνουν όντως ένα παζάρι, ανάμεσα σε κουτιά και κουρτίνες που μπορεί να έκρυβαν από φριτέζες και κουζίνες μέχρι τον θρυλικό Ζονκ. Το μεγάλο έπαθλο ήταν συνήθως ένα αυτοκίνητο.

8. MEGA BANCA
Κανάλι: MEGA (obv)
Παρουσιαστής: Γιώργος Πολυχρονίου, με συμπαρουσιάστρια φυσικά την Ελένη Μενεγάκη
Έτος πρώτης προβολής: 1992
Πώς παιζόταν: Κλασικό παιχνίδι με ερωτήσεις γνώσεων προς τους 3 συμμετέχοντες, με μεγάλη καινοτομία όμως, την συμμετοχή και των τηλεθεατών, οι οποίοι συμπλήρωναν ένα ειδικό δελτίο με νούμερα και περίμεναν την Μενεγάκη για να δουν αν κέρδισαν. Με θυμάμαι να το συμπληρώνω κι εγώ με τους γονείς μου, αλλά να μην κερδίζουμε ποτέ :(

7. Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ
Κανάλι: ΑΝΤ1
Παρουσιαστής: Γιώργος Πολυχρονίου/Παύλος Χαϊκάλης/Δάνης Κατρανίδης
Έτος πρώτης προβολής: 1990
Πώς παιζόταν: Οι παίκτες προσπαθούσαν να βρουν τη φράση/λέξεις που κρύβονταν στο παζλ, 'αγοράζοντας' γράμματα από τον τροχό της τύχης, με έπαθλο σκάφη, αυτοκίνητα κι άλλα δώρα. Θρυλικό το δίδυμο Πολυχρονίου-Κρίστα, ενώ το παιχνίδι προβλήθηκε για μια σεζόν και στο MEGA με παρουσιαστή τον Γιάννη Κουτράκη. Εκατομμύριαααα.

6. ΒΡΕΣ ΤΗ ΦΡΑΣΗ
Κανάλι: MEGA
Παρουσιαστής: Μίλτος Μακρίδης
Έτος πρώτης προβολής: 1998
Πώς παιζόταν: Απ' τα πιο απλά παιχνίδια, αφού οι παίκτες έπρεπε να βρουν τη φράση που κρυβόταν πίσω από ένα σκίτσο. Τίτλοι ταινιών, γνωμικά, τραγούδια, μσκαρεμένα πίσω από ένα σκίτσο, ή μια πρωτόγονη μορφή gif.

5. Ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ
Κανάλι: MEGA
Παρουσιαστής: Έλενα Ακρίτα
Έτος πρώτης προβολής: 200
Πώς παιζόταν: 9 γύροι με ερωτήσεις, 9 παίκτες, οι οποίοι απαντούσαν, με τη κάθε λάθος απάντηση να κοστίζει. Στο τέλος κάθε γύρου, ψήφιζαν τον πιο αδύναμο παίκτη-κρίκο που είχε κοστίσει τους περισσότερους πόντους, για να να φύγει απ' το παιχνίδι. Το highlight φυσικά ήταν η αυστηρή Ακρίτα που είχε σαν στόχο να προσβάλλει τους παίκτες.

4. ΡΟΥΚ-ΖΟΥΚ
Κανάλι: MEGA
Παρουσιαστής: Μαίρη Μηλιαρέση
Έτος πρώτης προβολής: 1994
Πώς παιζόταν: Κάθε παίκτης της ομάδας προσπαθούσε να περιγράψει ένα θέμα στον επόμενο, δίχως να χρησιμοποιήσει κάποια απ' τις απαγορευμένες λέξεις ή τις λέξεις που είχε χρησιμοποιήσει ο προηγούμενος. Χτυπήματα στην πλάτη, ακουστικά κι ένα παιχνίδι που μας έκανε να αγαπήσουμε το ταμπού πριν καν κυκλοφορήσει.

3. DEAL
Κανάλι: ΑΝΤ1
Παρουσιαστής: Χρήστος Φερεντίνος
Έτος πρώτης προβολής: 2005
Πώς παιζόταν: Ο παίκτης είχε μπροστά του ένα κουτί με ένα 'μυστικό' χρηματικό ποσό και σε κάθε γύρο επέλεγε ποιου συμπαίκτη του το κουτί θα φύγει απ' το παιχνίδι. Στη διάρκεια του παιχνιδιού, ο τραπεζίτης έκανε διάφορες προσφορές για να εξαγοράσει το κουτί του παίκτη, ο οποίος αν έφτανε μέχρι τέλους και δεν δεχόταν κάποια απ' τις προσφορές, αποκάλυπτε το ποσό που έκρυβε στο κουτί του και το καρπωνόταν. Για ένα διάστημα, είδαμε και το Super Deal, με μεγαλύτερα ποσά και βαλίτσες αντί για κουτιά.

2. ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ
Κανάλι: MEGA
Παρουσιαστής: Σπύρος Παπαδόπουλος
Έτος πρώτης προβολής: 1999
Πώς παιζόταν: Παίκτης εναντίον 'τέρατος' σε ερωτήσεις γνώσεις με 4 πιθανές επιλογές και 3 βοήθειες. Απ΄τα πιο κλασικά παιχνίδια στον κόσμο, έγινε μέχρι και πηγή έμπνευσης για ταινία που κέρδισε το Όσκαρ (Slumdog Millionaire). Μετά το MEGA πήρε μεταγραφή στη ΝΕΤ αλλά και στον ALPHA (με παρουσιαστή τον Αθερίδη) ενώ αργότερα είδαμε και βλέπουμε ακόμα (βλ. 'Hot Seat') διάφορες παραλλαγές του.

1. ΚΟΝΤΡΕΣ
Κανάλι: MEGA
Παρουσιαστής: Βλάσης Μπονάτσος
Έτος πρώτης προβολής: 1992
Πώς παιζόταν: Δύο αντίπαλες ομάδες καλούνταν να διαλέξουν τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις απλού κόσμου σε κοινές ερωτήσεις. Σε κάθε λάθος απάντηση, ανταμείβονταν μ' ένα μεγάλο Χ και ήχο γαϊδάρου. Πάααααρα πολύ ωραίιιιο. Το παιχνίδι το είδαμε με μικρές αλλαγές και ως 'Κόντρα Πλακέ' με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο και 'Άκου τι Είπαν' με παρουσιαστή τον Χρήστο Φερεντίνο.
oneman.gr

Και το καλύτερο όλων :
Τα Τετράγωνα των Αστέρων!
Κανάλι: ΕΡΤ
Παρουσιαστής: Μαρία Αλιφέρη!
Έτος πρώτης προβολής: 1980
Σπουδαίο επιμορφωτικό και διασκεδαστικό τηλεπαιχνίδι που όσοι το παρακολουθήσαμε το θυμόμαστε ακόμα με αγάπη!!!
Η ιστορία και οι κανόνες του παιχνιδιού
«Τα τετράγωνα των αστέρων» ήρθαν στην Ελλάδα από την Αμερική, όπου προβάλλονταν από το 1966 σε καθημερινή βάση και αρχικό τίτλο «Τα τετράγωνα του Χόλιγουντ» (Hollywood Squares). Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που πολύ γρήγορα ξεκίνησε η μετάδοσή τους και σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα σε συνολικά 26 μέχρι το 1980. Για την καθεμιά από αυτές, υπήρχε και ξεχωριστός τίτλος: «Τα τετράγωνα των προσωπικοτήτων», «των ποδοσφαιριστών», «των δημοσιογράφων» κλπ.
Την παραγωγή τους στη χώρα μας ανέλαβε ο Κύπριος Ρήσος Κυριακίδης (στενός συνεργάτης της Μαρίας Αλιφέρη) και την τηλεσκηνοθεσία ο Μεγακλής Βιντιάδης. Η δημοφιλής ηθοποιός είχε παραμείνει επί ένα μήνα στο Χόλιγουντ, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά την αμερικανική «βερσιόν» και με βάση αυτή, να προσαρμόσει το παιχνίδι στην ελληνική πραγματικότητα. Σημειωτέον ότι πέραν της παρουσίασης, είχε αναλάβει την επιμέλεια και τη σύνταξη των ερωτήσεων.
Τα «Τετράγωνα» παίζονταν με δύο παίκτες, εννιά «αστέρια» απ’ όλους τους χώρους (υποκριτική, τραγούδι, αθλητισμός κλπ) και χωρίζονταν σε τρία μέρη. Στο πρώτο, η παρουσιάστρια έκανε μια ερώτηση στο «αστέρι» που ο παίκτης είχε επιλέξει κι εκείνο προσπαθούσε να τον παραπλανήσει, δίνοντας απαντήσεις που πολλές φορές ήταν και χιουμοριστικές.
Ακολουθούσε η «κλασική» ερώτηση της Αλιφέρη «συμφωνείτε ή διαφωνείτε» κι εφόσον ο παίκτης έκανε τη σωστή επιλογή, τότε σημείωνε το σύμβολό του στο τετράγωνο του «αστεριού» και κέρδιζε χίλιες δραχμές. Αν όμως έκανε λάθος, τότε το «μπόνους» πήγαινε στον αντίπαλό του. Κι όλα αυτά, μέχρι ο ένας από τους δύο να σχηματίσει τρίλιζα και να κερδίσει τρεις χιλιάδες.
Στο δεύτερο μέρος η μορφή ήταν ίδια, με τη διαφορά ότι κάποιος από τους δύο παίκτες ν’ αποκαλύψει ένα «μυστικό» τετράγωνο, μέσα στο οποίο βρισκόταν κάποιο «αστέρι». Το κέρδος ήταν συνήθως ένα αεροπορικό ταξίδι στο εξωτερικό, με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Στο τρίτο, οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα ν’ αυξήσουν ή να μειώσουν το ποσό που είχαν κερδίσει ως τότε, απαντώντας μέσα σε 30 δευτερόλεπτα στις ερωτήσεις που τους έκανε η Αλιφέρη. Εδώ, τα «αστέρια» δεν είχαν την παραμικρή συμμετοχή. Τα τελικά ποσά που είχαν κερδηθεί δεν πήγαιναν στους παίκτες, αλλά σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής τους. Συνεπώς, το μοναδικό κέρδος από τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι, ήταν το ταξίδι…
Όσο για τα «αστέρια» που λάμβαναν μέρος, είχαν την πραγματική έννοια του όρου. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια ονόματα του θεάτρου και του τραγουδιού: Μίμης Φωτόπουλος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Κώστας Ρηγόπουλος, Ζωή Λάσκαρη, Άννα Καλουτά, Μαίρη Χρονοπούλου, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Βόγλης, Νίκος Βασταρδής, Άννα Βίσση, Γλυκερία, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Κατέβας, Θέμης Ανδρεάδης, Φίλιππος Νικολάου, Πασχάλης και τόσοι άλλοι σημαντικοί και σπουδαίοι…
Επίσης, συμμετείχαν γνωστοί ποδοσφαιριστές της εποχής (Νίκος Σαργκάνης, Γιάννης Κυράστας, Λάκης Νικολάου, Σπύρος Λιβαθηνός κ.α.), αλλά και δημοσιογράφοι (Φρέντυ Γερμανός, Λιάνα Κανέλλη, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Ροζίτα Σώκου κ.α.).

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια