Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διώξτε το stress που σας παχαίνει!

To stress σας επιβαρύνει, μεταξύ άλλων, με περιττά κιλά.
Όταν αγχώνεστε, όχι μόνο τρώτε όταν δεν πεινάτε αλλά έχετε και λαιμαργία για παχυντικές τροφές όπως παγωτά, μπισκότα και τηγανητές πατάτες.
Τη στιγμή που πιέζεστε δεν έχετε την παραμικρή επιθυμία για sticks καρότου ή αγγουριού και light γιαούρτι.
Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες τρώνε για να ξεχάσουν προβλήματα οικογενειακά και επαγγελματικά. Σύντομα όμως το αυξημένο βάρος τους γίνεται ένας ακόμα παράγοντας που τις αγχώνει.
Πρόσφατη έρευνα από τα Πανεπιστήμια σε California και San Francisco, αναφέρει ότι οι αγχωμένες γυναίκες καταφεύγουν σε τροφές με πολλά λιπαρά, παρακάμπτουν γεύματα και δεν τρώνε τακτικά, απορρίπτοντας τελείως συγκεκριμένα πράγματα όπως σαλάτες και φρούτα.
Δίαιτες που είναι πολύ περιοριστικές προσθέτουν κι άλλο άγχος οδηγώντας σε λήψη αντί για απώλεια βάρους.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα το ξεπεράσετε.

Καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι όταν έχετε stress, το μυαλό σας είναι απορροφημένο από τα προβλήματα και δεν αντιλαμβάνεστε τι τρώτε. Γι’ αυτό κάθε φορά που ανοίγετε ασυναίσθητα το ψυγείο, ρωτήστε τον εαυτό σας αν πραγματικά πεινάτε, πότε και τι φάγατε προηγουμένως. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να συγκεντρωθείτε.

Φτιάξτε τη ραχοκοκαλιά της διατροφής σας από υγιεινά γεύματα και σνακ κάθε 4-5 ώρες. Αυτό θα σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και κατά κάποιο τρόπο θα φέρει ισορροπία στην ψυχολογία σας. Όταν φροντίζετε το σώμα σας, ηρεμεί και το πνεύμα σας. Όσο πιο καλή διάθεση καλλιεργείτε, τόσο πιο καλές συνήθειες αποκτάτε.

Προτιμήστε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες που ελευθερώνουν την ορμόνη της καλής διάθεσης, την σεροτονίνη. Ιδανικές πηγές είναι το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, το άγριο ρύζι, τα φασόλια, το light γάλα, τα λαχανικά και τα φρούτα. Αυτά θα σας προσφέρουν κορεσμό για πολλές ώρες.

Αν σας αρέσει η γλυκιά γεύση, αντικαταστήστε τα γλυκίσματα με φρούτα. Αυτά ρυθμίζουν την επιθυμία σας και ταυτόχρονα προστατεύουν με τις φυτικές ίνες το πεπτικό σύστημα.

Αν σας αρέσουν τα τραγανά, παχυντικά σνακ όπως chips πατάτας, pretzels και crackers, τότε αντικαταστήστε τα με εξίσου τραγανά ωμά καρότα, chips σόγιας και ψητούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Προγραμματίστε το shopping σημειώνοντας τις τροφές που πρέπει να προμηθευτείτε με βασικό κριτήριο να είναι υγιεινές. Αγοράστε πολλά φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Πρέπει να είστε χορτάτες στο supermarket, αλλιώς θα παρασυρθείτε και θα παρακάμψετε την επίσημη λίστα.

Καθαρίστε το σπίτι από οποιαδήποτε ανθυγιεινή τροφή. Αν δεν τις βλέπετε μπροστά σας, δεν θα καταφεύγετε αμέσως σε αυτές. Σταματήστε να έχετε τέτοιο ανεπιθύμητο stock γιατί βλάπτει εσάς και την οικογένειά σας.

Αναζητήστε ασχολίες που σας αποσπούν από το φαγητό και το άγχος όπως περίπατος στο πάρκο, παιχνίδι με το κατοικίδιο, ακρόαση της αγαπημένης μουσικής, διαλογισμός, κουβεντούλα με φίλες και τακτοποίηση των αγαπημένων αντικειμένων σας.

Σημειώστε αυτά που σας αγχώνουν σε ένα χαρτί για να ξέρετε ποια πράγματα πρέπει να καταπολεμήσετε. Μάθετε ποιοι είναι οι εχθροί σας και αξιολογήστε τους σύμφωνα με τη δύναμή τους.
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια