Μακαρονοσαλάτες

Μία σαλάτα με καθαρά ελληνική γεύση που μπορεί να αποτελέσει γεύμα από μόνη της.
Παγώστε την και σερβίρετέ τη με κρίθινο παξιμάδι.
Απλά υπέροχη!
Σαλάτα με ζυμαρικά και μαγιονέζα
Υλικά Συνταγής
500 γρ. πένες
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
200 γρ. ζαμπόν ή γαλοπούλα κομμένη σε κομματάκια
200 γρ. γκούντα κομμένο σε κομματάκια
1/2 πιπερία κομμένη σε κομματάκια
1/2 κούπας μαγιονέζα
1/2 κούπας γιαούρτι
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το ζαμπόν, το τυρί, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το γιαούρτι, τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το λάδι, το ξύδι και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχουμε τα 2/3 της σάλτσας στα ζυμαρικά μας και τα ανακατεύουμε. Τέλος, περιχύνουμε τη σαλάτα μας με την υπόλοιπη σάλτσα και το σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλου είδους ζυμαρικά (βίδες, κοφτό. Αν δε το φάμε αμέσως, μπορούμε να μη ρίξουμε το 1/3 της σάλτσας που έχουμε κρατήσει και να το ρίξουμε όταν είναι να τη σερβίρουμε.
Χωριάτικη σαλάτα ζυμαρικών
Υλικά Συνταγής
250γρ. ζυμαρικά
2 μεγάλες ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 πράσινες πιπεριές
Λίγες ελιές
200γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
Λίγο μαρούλι
Αλάτι - Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά βάσει των οδηγιών του κουτιού και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ψιλοκόβετε το μαρούλι. Κόβετε τις πιπεριές, τις ντομάτες, το αγγούρι και το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τη ρίγανη.
Προσθέτετε στο μπολ τα ζυμαρικά, τις ελιές, την κάπαρη και τη φέτα. Ανακατεύετε και σερβίρετε.
Μακαρονοσαλάτα με ζαμπόν και τυρί γκούντα
Υλικά Συνταγής
1/2 πακετο ζυμαρικα φιογκακια
150 γρ. τυρι γκουντα σε κυβακια
150 γρ. ζαμπον σε κυβακια
200 γρ. μαγιονεζα light (ενα μικρο βαζακι)
3 κουτ.σουπας καλαμποκι βραστο
1 καροτο τριμμενο στον τριφτη
1/2 πιπερια φλωρινης κομμενη σε κυβακια
4 κουτ.σουπας ελαιολαδο
αλατι
Εκτέλεση
Βραζουμε τα ζυμαρικα συμφωνα με τις οδηγιες του πακετου,τα σουρωνουμε και τα ξεπλενουμε καλα με κρυο νερο να φυγει το πολυ αμυλο για να μην κολλανε.
Ριχνουμε τα ζυμαρικα σε ενα μεγαλο μπωλ,αλατιζουμε,ριχνουμε ολα τα υπολοιπα υλικα και ανακατεουμε καλα.Βαζουμε τη σαλατα στο ψυγειο σκεπασμενη να κρυωσει καλα και να δεσουν οι γευσεις.
Τρωγεται κρυα και ειναι ιδανικη για μπουφε και παρτυ.
Μακαρονοσαλάτα με φιογκάκια
Υλικά Συνταγής
400 γραμμ. φαρφάλε (φιογκάκια)
6 ντομάτες ώριμες
200 γραμμ. φέτα κομμένη σε κύβους
2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
1/2 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες
2 κ.σ. κάππαρη ή καππαρόφυλλα
1/2 ματσάκι γλιστρίδα
2 κ.σ. χυμός φρέσκιας ντομάτας
4 κ.σ. Κρέμα Βαλσαμικού
1/2 φλ. τσαγιού Παρθένο Ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να φύγει το άμυλο και να μην κολλάνε μεταξύ τους. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε καρέ (κρατάμε 2 κ.σ. χυμό φρέσκιας ντομάτας). Σε βαθιά σαλατιέρα βάζουμε τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη φέτα, το βασιλικό, τις ελιές, την κάππαρη και τη γλιστρίδα (φύλλο φύλλο). Σε μικρό μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το μπαλσάμικο και το χυμό ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τη μακαρονοσαλάτα.
Μακαρονοσαλάτα με μαγιονέζα
Υλικά Συνταγής
220 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι ή οποιοδήποτε μικρό μακαρόνι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σέλερι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κουταλιές του γλυκού ξύδι
200 γραμμάρια μαγιονέζα
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βράσε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα.
Όσο βράζουν τα μακαρόνια, ρίξε σε ένα μεγάλο μπολ το κρεμμύδι, το σέλερι, την πιπεριά, το ξύδι, την ζάχαρη, την μαγιονέζα, την μουστάρδα και το αλατοπίπερο και ανακάτεψε καλά.
Όταν βράσουν τα μακαρόνια, και τα ρίξεις στο σουρωτήρι, ρίξε από πάνω τους κρύο νερό για να κρυώσουν.
Ρίξε τα μακαρόνια στο μπολ και ανακάτεψε πολύ καλά μέχρι να απλωθεί η σάλτσα σε όλα τα μακαρόνια.
Μπράβο σου, η μακαρονοσαλατα με μαγιονεζα είναι έτοιμη για να την απολαύσεις.
Tips
Μπορείς αν προτιμάς να μην βάλεις κόκκινη πιπεριά και ζάχαρη, αλλά σκέτη πράσινη πιπεριά για να είναι πιο αλμυρή η μακαρονοσαλάτα σου.
Μακαρονοσαλάτα με πένες
Υλικά Συνταγής
500 γραμμ. πένες
3 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο  Απαλό/Παραδοσιακό.
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
4 λιαστές ντομάτες ψιλοκοµµένες
2 κ.σ. κάππαρη
1/2 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκοµµένες
4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
[Για τη σος]
1/4 φλ. τσαγιού ξίδι λευκό
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/3 φλ. τσαγιού Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Απαλό/Παραδοσιακό.
Εκτέλεση
1. Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό για 10΄. Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό (για να μην κολλάνε μεταξύ τους), τις ξαναστραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε μέσα σε βαθιά σαλατιέρα.
2. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά: τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, τις ελιές, τα φρέσκα κρεμμύδια και τη μοτσαρέλα. Αλατοπιπερώνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
3. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος και με σύρμα τα χτυπάμε καλά, να πυκνώσει η σος. Περιχύνουμε με αυτή τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα ζυμαρικά με το ντρέσινγκ. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου.
Σαλάτα με τόνο και μακαρόνια κοχύλια
Υλικά Συνταγής
230 γρ. μακαρόνια κοχύλια
200 γρ. τόνος
2 στικ σέληνου
1/2 φλ. κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε κομματάκια
3/4 φλ. κίτρινη πιπεριά
480 γρ. αγκινάρες κονσέρβας κομμένες σε κομματάκια
270 γρ. ντοματίνια
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Μαύρο πιπέρι - Aλάτι
1/4 της κουταλιάς ρίγανη
Εκτέλεση
Bράστε τα κοχύλια και αφήστε τα να κρυώσουν.
Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίξτε τα πάνω στα ζυμαρικά.
Χτυπήστε το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, το ελαιόλαδο, την ρίγανη και το αλατοπίπερο. Στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα στη σαλάτα. Σερβίρετε στα μπολ.
Μακαρονοσαλάτα µε γαρίδες
Υλικά Συνταγής
300 γραμμ. ζυμαρικά σε σχήμα μεγάλου κοχυλιού
8 γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 αγγούρι σε φέτες
1 κ.σ. άνηθος
Για τη σος
2 κ.σ. μαγιονέζα
2 κ.σ. γιαούρτι
1 κ.γλ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγες σταγόνες λεμονιού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βράζουμε τα ζυμαρικά-κοχύλια σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.
2. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε σαλατιέρα μαζί με το αγγούρι, τον άνηθο, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τις γαρίδες.
3. Σε ένα μπολάκι ενώνουμε τα υλικά της σος και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε τη μακαρονοσαλάτα, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και σερβίρουμε.
Μακαρονοσαλάτα με φρέσκο καλαμπόκι και παρμεζάνα
Υλικά Συνταγής
3 φρέσκα καλαμπόκια
50 γρ. βούτυρο
1 καυτερή πιπεριά
1 λάιμ χυμό και ξύσμα
ανθό αλατιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
Για τη μακαρονοσαλάτα
2 φλ. βρασμένα μικρά ζυμαρικά (χωρίς γλουτένη)
κοφτό μακαρόνι
κοχύλια
κλπ.
πιπεριές σε μικρά καρέ (πράσινη
κόκκινη )
λίγο σχοινόπρασο
λίγο ελαιόλαδο
1 κομμάτι παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα καλαμπόκια. Με μαχαίρι αφαιρούμε τους καρπούς. Λιώνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τα καλαμπόκια και τα αφήνουμε να μελώσουν σε μέτρια φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Αποσύρουμε από την φωτιά. Τέλος όσο είναι ζεστά τα καλαμπόκια προσθέτουμε την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε να λιώσει το τυρί.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μακαρονοσαλάτας και προσθέτουμε το καλαμπόκι με την λιωμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε, τρίβουμε έξτρα παρμεζάνα πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Ζυμαρικά με σολομό και μπρόκολο
Υλικά Συνταγής
1 πακέτο ζυμαρικά
200-300 γρ. καπνιστός σολομός
2 μπουκέτα μπρόκολο, μόνο τις κορυφές
1 σφηνάκι βότκα
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κ.σ. ξερό εστραγκόν
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάτε ψιλοκόβοντας το μπρόκολο, μόνο τις κορυφές και τα μαλακά κοτσάνια. Το βάζετε να βράσει για 4 λεπτά, το βρέχετε με κρύο νερό και το αφήνετε σε σουρωτήρι να βγάλει τα πολλά υγρά. Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε να βράσουν τα ζυμαρικά al dente.
Ταυτόχρονα κόβετε σε κομματάκια το σολομό και τον σοτάρετε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα με λίγο λάδι. Προσθέτετε τα μπρόκολα να σοταριστούν κι αυτά και ρίχνετε το ξύσμα του λεμονιού και αλατοπίπερο. Σβήνετε με τη βότκα και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ όσο σουρώνετε τα ζυμαρικά.
Προσθέτετε τα βρασμένα και καλά σουρωμένα ζυμαρικά και όσο ελαιόλαδο επιπλέον επιθυμείτε. Τρίβετε το εστραγκόν και λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά αλλά μαλακά για να μη διαλυθεί το μπρόκολο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Tip: Στην σαλάτα μπορείτε να προσθέσετε και βρασμένο αρακά!
Σαλάτα με μακαρονάκι
Υλικά Συνταγής
120 γρ μακαρονάκι βρασμένο
2 κουταλιές νερό
1/3 φλιτζάνι Μαγιονέζα (βλ. συνταγή)
1 μικρό κρεμμύδι ή κρεμμυδάκι φρέσκο (προαιρετικό)
3 κουταλιές λευκό ξύδι
2 κουταλάκια σπόροι σέλερι
2 κουταλάκια ξηρή μουστάρδα (ή λιγότερη για πιο ήπια γεύση)
1 κουταλιά ζάχαρη
6 κουταλιές πράσινη ή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
λίγο λευκό πιπέρι
1/4 κουταλάκι κρεμμυδόσκονη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας και τα παγώνουμε. Μπορεί να γίνει από την προηγουμένη.


Related Posts