Ατζέμ Πιλάφι

Υλικά
500 γρ. χοιρινή σπάλα ή αρνίσιο μπουτάκι σε μεγάλες μπουκιές
1 συσκευασία κονκασέ ή 3 φρέσκιες ώριμες ντομάτες, περασμένα από το μούλτι
1 κ.γ. γεμάτο ζάχαρη
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
κανέλα σκόνη στη μύτη του κουταλιού
½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο αγελάδος ή γάλακτος
300 γρ. ρύζι λευκό ή καστανό ΗΛΕΣΙΟΝ
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας για 2-3 λεπτά, σε πολύ δυνατή φωτιά μαζί με την κανέλα και το μπαχάρι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με την ντομάτα και τη ζάχαρη, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Το κρέας θέλει περίπου μιάμιση ώρα για να μαλακώσει ώσπου να γίνει λουκούμι.
45 λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε άλλο ένα ποτήρι νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καστανό ρύζι. Αν χρησιμοποιήσουμε το λευκό, το βάζουμε 20 λεπτά πριν το τέλος.
Μόλις μαλακώσει το ρύζι και το κρέας, λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και περιχύνουμε το φαγητό.
Ανακατεύουμε, σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα κουζίνας και από πάνω το καπάκι και το αφήνουμε να εξατμιστούν τα περιττά ζουμάκια του και να γίνει σπυρωτό.
Σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι ή μπούκοβο ή πάπρικα.
Ψυχούλη

Ανατολίτικο τας κεμπάμπ με ατζέμ πιλάφι ΕΔΩ

Related Posts