Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βιβλίο: Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου

Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Τορόση Ελένη
Η μητέρα μου ήταν αλλιώτικη από τις άλλες μητέρες: Μέσα στ’ αυτιά της υπήρχαν άσπροι κόμποι.
Ποιο είναι το συναίσθημα ενός παιδιού, όταν πρέπει να εξηγήσει στην κουφή μητέρα του τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους; Αυτό αφηγείται η Ελένη Τορόση στο μυθιστόρημά της και παράλληλα περιγράφει ένα ταξίδι στο «μακρινό άγνωστο», από την Αθήνα στο Μόναχο. Με ποιητική σοβαρότητα και λακωνικό χιούμορ η συγγραφέας μάς οδηγεί σε έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζουν οικείες χειρονομίες και μια τρυφερή μυστική γλώσσα.

«Πώς νιώθει ένα παιδί και πώς το διαμορφώνει μια σχέση απόλυτης εξάρτησης; Αυτό είναι το θέμα της Ελένης Τορόση στο μυθιστόρημά της Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου, ένα βιβλίο βαθύ και συγκινητικό, το οποίο παράλληλα μιλάει και για τη σχέση Ελλήνων και Γερμανών, για ελπίδα και απογοήτευση. “Μια διπλή πατρίδα είναι πάντα κέρδος” λέει η Ελένη Τορόση. Και βέβαια μια αναβλύζουσα πηγή γεμάτη ιστορίες».
Γιώργος Παππάς, ΕΡΤ

«Η Ελένη Τορόση είναι μια αφηγήτρια με πάθος. Είναι εντυπωσιακό με πόση ευαισθησία και εσωτερικότητα υφαίνει πόλεις, γλώσσες και φιγούρες».
Πέτρος Μάρκαρης

«Η μητρική αγάπη μπορεί να δώσει δύναμη, μπορεί όμως και να συνθλίψει. Ή και τα δύο. Η Ελένη Τορόση τα γνωρίζει και τα δύο πολύ καλά. Η ίδια ήταν για την κουφή μητέρα της το κλειδί για τον κόσμο. Κι όσο και αν θέλησε να απελευθερωθεί από αυτή τη στενή σχέση, η μητρική αγάπη είναι ο πιο βαθύς και οικείος δεσμός».
Μartina Scherf, Süddeutsche Zeitung

Η Ελένη Τορόση γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1968 ζει στο Μόναχο και στην Αθήνα. Εργάζεται στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ως δημοσιογράφος και συγγραφέας και συνεργάζεται με αρκετά ελληνικά και γερμανικά έντυπα. Γράφει στα γερμανικά και στα ελληνικά. Τα γερμανικά παιδικά βιβλία της έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους, ενώ παιδικές της ιστορίες συμπεριλαμβάνονται στα γερμανικά σχολικά αναγνωστικά. Είναι μέλος της Γερμανικής
Ομοσπονδίας Συγγραφέων. Στην Ελλάδα διακρίθηκε με έπαινο για το βιβλίο Κουμπότρυπες κι ελέφαντες
(Εκδ. Πατάκη, 1998) και βραβεύτηκε το 2010 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Ιουλίτσα και
Ρωμαίος (Εκδόσεις Πατάκη, 2010). Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μικρά και μεγάλα λόγια, η Ελένη Τορόση συνομιλεί με τριάντα Έλληνες συγγραφείς από τις εκδ. Ρωμιοσύνη και επανακυκλοφορεί από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών. Το Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου πρωτοκυκλοφόρησε στα γερμανικά το 2014 από τις εκδόσεις LangenMüller (Als ich dir zeigte, wie dieWelt klingt), από τις οποίες την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο της WarumTante Iphigenia mir einen Koch schenkte (Γιατί η θεία Ιφιγένεια μου χάρισε έναν μάγειρα, ιστορίες της ελληνικής μου οικογένειας). Η Βαυαρική Τηλεόραση μετέδωσε στο πλαίσιο της τηλεοπτικής σειράς «Πορτρέτα ζωής» την ταινία Ο μακρύς ίσκιος της μητέρας μου, ένα αυτοβιογραφικό αφιέρωμα στη συγγραφέα.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-6351-7 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 368 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,40 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια