Μπομπότα Γλυκιά με Σταφίδες

ΜΠΟΜΠΟΤΑΛΕΥΡΟ ή ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ ... ! ! !
Νωπές είναι οί μνήμες ... ιδίως στούς μεγάλους .. τής Νεότερης Ιστορίας μας.
Μιάς "ΜΑΥΡΗ" περιόδου, πού τήν ονόμασαν…: Κατοχή ...
Οί μεγάλες πόλεις υπέφεραν. Υπέστησαν ακόμη καί μείωση τού πληθυσμού τους από τήν πείνα ...
Στήν επαρχία τά πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Μετά τήν επίταξη τών σιτηρών, τό ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ πήρε τή θέση τους ...
ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ & ΜΠΟΜΠΟΤΑ τό ψωμί τής επιβίωσης ...
Αυτή τήν άσχημη περίοδο δέν τήν απέφυγαν τά μέρη μου ... Η ΡΟΥΜΕΛΗ ! ! !
Ή μπομπότα καί τό λάδι ήταν τό μέσον τής επιβίωσής τους. Γι΄ αυτό υπάρχει καί μία αυξημένη αγάπη καί ευαισθησία γιά τή φύση, γιά τή γή πού τούς τρέφει.
Σιγά σιγά μετέτρεψαν τή μπομπότα σέ ένα υπέροχο γλύκισμα. Ίσως από αντίδραση τής ανάμνησης τής άσχημης εποχής. Αυτό τό γλυκό θά σάς κάνω σήμερα.

ΥΛΙΚΑ:
6 μέ 7 φλυτζάνια μπομποτάλευρο ... (Καλαμποκάλευρο) !
2 φλυτζάνια σταφίδες ξανθές
1 φλυτζάνι λάδι
1 φλυτζανι ζάχαρη
3 πορτοκάλια - Από τά 2 παίρνουμε τό ξύσμα καί τό χυμό τους & τό τρίτο αφού τό καθαρίσουμε τό κόβουμε κύβους καί τό προσθέτουμε στόν χυλό
5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 μέ 3 βανίλιες
Γλυκό Κεράσι ή Βύσινο ή Σταφύλι γιά τό γαρνίρισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
2 φλυτζάνια μέλι
2 φλυτζάνια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1) Ανακατεύετε τό καλαμποκάλευρο μέ τό λάδι, τή ζάχαρη, τίς σταφίδες, τίς βανίλιες, τό χυμό καί τό ξύσμα τών πορτακαλιών καί τό κομμένο πορτοκάλι σέ κύβους, τό μπέκιν πάουντερ καί χλιαρό νερό όσο νά γίνει ένας πηχτός χυλός.
2) Αδειάζετε τό χυλό σέ λαδωμένο ταψί καί ψήνετε τό γλυκό σέ μέτριο φούρνο γιά 45 μέ 50 λεπτά μέχρι νά ροδίσει.
3) Τό περιχύνετε μέ τό χλιαρό σιρόπι καί τό αφήνετε νά κρυώσει.
Τό κόβετε σέ κομμάτια καί τό σερβίρετε γαρνιρισμένο μέ γλυκό κεράσι ή βύσινο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ... ! ! !πηγή

Related Posts