Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φαγκρί στο φούρνο με πατάτες

Εύκολη, νοστιμότατη, καλοκαιρινή συνταγή για ψάρι ψητό στο φούρνο με πατάτες και ντομάτα. Μπορεί να γίνει με φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι.

Υλικά:Ψάρι φαγκρί: 1500 – 1700 γρ. περίπου (ένα μεγάλο ή περισσότερα μικρότερα)
Ντομάτες: 800 γρ. περίπου και 2 επιπλέον, ώριμες
Πατάτες: 800 γρ. περίπου
Λευκό ξηρό κρασί: 1/2 κούπα (125 ml )
Αλάτι: όσο σας αρέσει
Πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ρίγανη ξερή: 1 κουταλάκι τσαγιού και λίγη επιπλέον για πασπάλισμα
Θυμάρι ξερό: 2 – 3 πρέζες
Ζάχαρη: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Ελαιόλαδο: 1/2 κούπα (125 ml )

Εκτέλεση:
Αν το ψάρι είναι κατεψυγμένο, το βάζετε από την προηγούμενη στη συντήρηση του ψυγείου για να ξεπαγώσει αργά και ομοιόμορφα. Την επόμενη, βγάζετε το ψάρι από το ψυγείο και το καθαρίζετε καλά από λέπια και εντόσθια. Αν είναι φρέσκο, το καθαρίζετε ή ζητάτε από τον ιχθυοπώλη σας να σας το ετοιμάσει.
Πλένετε καλά το ψάρι και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά το εσωτερικό της κοιλιάς. Το κρατάτε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
Ανάβετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ελαφρά το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε. Το κρατάτε κατά μέρος.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις πλένετε καλά. Τις κόβετε σε φέτες 1/2 εκ. περίπου πάχος. Τις αραδιάζετε στο ταψί που ετοιμάσατε.
Πλένετε τις ντομάτες. Από αυτές κρατάτε 2 κατά μέρος και τις άλλες τις ψιλοκόβετε. Τις βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το κρασί, αλατοπίπερο, ζάχαρη, ρίγανη, θυμάρι και σχεδόν όλο το ελαιόλαδο (κρατάτε 1 – 2 κουταλιές). Ανακατεύετε καλά και περιχύνετε τις πατάτες.
Βάζετε από πάνω το ψάρι. Κόβετε σε λεπτές φέτες τις ντομάτες που κρατήσατε και τις αραδιάζετε πάνω από το ψάρι, να το καλύψετε όσο καλύτερα μπορείτε.
Πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και ραντίζετε με το ελαιόλαδο που κρατήσατε.
Ψήνετε το ψάρι στο φούρνο, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και να μείνει με το λαδάκι του, 1 περίπου ώρα.
Το σερβίρετε ζεστό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια