Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πετρέλαιο θέρμανσης 2016 - 2017

Με ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ θα μας έρθει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης και θα είναι ακριβότερο κατά 11% από τον περσινό Οκτώβριο και ακόμη πιο ακριβό, 20%, αν το συγκρίνουμε με τη μέση τιμή της περσινής χρονιάς.
Οι έμμεσοι φόροι εκτοξεύουν φέτος την τιμή του πετρελαίου και σε συνδυασμό με το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, κάνουν το βάρος της... θέρμανσης ασήκωτο για τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, το επίδομα θέρμανσης θα κατανέμεται με νέα κριτήρια, αφήνοντας ακάλυπτους κάποιους.
Αυξήσεις θα έχουν και τα καύσιμα κίνησης, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2017, η βενζίνη και το ντίζελ κίνησης θα πωλούνται αντίστοιχα κατά δέκα και πέντε περίπου λεπτά ακριβότερα (9% και 4%) λόγω της αύξησης από το νέο έτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης στους δύο αυτούς τύπους καυσίμου.
Η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους καταναλωτές. Η θέρμανση θα γίνει και πάλι...πολυτέλεια, ειδικά σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Ειδικότερα, πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου του 2015 το πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε κάνει πρεμιέρα στην αγορά, ξεκίνησε δηλαδή να πωλείται με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση είναι περίπου 9 λεπτά το λίτρο ή σχεδόν 11%. Αν ξεκινούσε από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου τότε τα νοικοκυριά θα το πλήρωναν με τιμή περίπου στο 0,92 ευρώ το λίτρο ή 920 ευρώ τα χίλια λίτρα σύμφωνα με τις τωρινές τιμές διύλισης και το νέο ΕΦΚ και ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου.
Το κόστος είναι γίνεται δυσβάσταχτο αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 30 Απριλίου του 2016 – οπότε και σταμάτησε για την περασμένη χειμερινή περίοδο η διάθεση του «θέρμανσης» στην αγορά – η μέση τιμή είχε κλείσει στο 0,764 ευρώ το λίτρο.
Η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα είναι της τάξης του 20% ή 0,156 ευρώ το λίτρο.
Πιο αναλυτικά, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν. Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης 2016: Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές του Αλεξιάδη
Τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια θα καθορίσουν τους κερδισμένους κα τους χαμένους από τις αλλαγές που έρχονται στη διανομή του επιδόματος θέρμανσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επεξεργάζεται αλλαγές και το επίδομα δεν θα είναι πια ίδιο για όλους.
«Δεν είναι δίκαιο ο κάτοικος του Βόλου να παίρνει το ίδιο επίδομα με τον κάτοικο ενός ορεινού χωριού του Πηλίου» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγώντας ότι εάν εγκριθεί η πρόταση θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τον κάτοικο της Τσαγκαράδας για παράδειγμα και μείωση για τον κάτοικο του Βόλου. «Καλύτερη στόχευση» ο στόχος προσθέτουν πηγές του υπουργείου.
Το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα και το ακριβές ποσό θα καθορίζεται από το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Έτσι και φέτος η επιδότηση των 25 λεπτών ανά λίτρο θα αφορά άγαμους με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Αμετάβλητο παραμένει και το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας στα 100.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 200.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.
Το ποσό ουσιαστικά θα καθορίζεται από τη γεωγραφική θέση και τις κλιματολογικές συνθήκες.
Ταυτόχρονα θα υπάρχει πλαφόν στο επίδομα, οπότε σε περιοχές όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το ποσό του επιδόματος δεν θα επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης των δικαιούχων.

Αναλυτικά το συνολικό ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβεί:
-τα 500 ευρώ για τον άγαμο και τα 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη που περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.
-τα 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο στην Β’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
-τα 160 ευρώ για τον άγαμο και τα 200 ευρώ για τον έγγαμο στην Γ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
-τα 100 ευρώ για τον άγαμο και τα 125 ευρώ για τον έγγαμο στην Δ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια