John Coltrane - Τζον Γουίλιαμ Κολτρέιν

Ο Τζον Γουίλιαμ Κολτρέιν (John William Coltrane, Χάμλετ, Νορθ Καρολάινα, 23 Σεπτεμβρίου 1926 - Νέα Υόρκη, 17 Ιουλίου 1967) ήταν Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης της τζαζ.Tο έργο του σημάδεψε την αφροαμερικανική μουσική παράδοση στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ο Κολτρέιν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τζαζ συνθέτες και σαξοφωνίστες μαζί με τον Κόλμαν Χώκινς, τον Λέστερ Γιανγκ ή τον Σόνι Ρόλινς που επίσης καινοτόμησαν με το παίξιμό τους.
Αν και το πέρασμά του από τη μουσική σκηνή ήταν σύντομο -- η προσωπική του καριέρα κράτησε μόλις επτά χρόνια -- κατάφερε να αφήσει πίσω του μια πλούσια δισκογραφία, με περισσότερες από 50 ηχογραφήσεις. Το παίξιμό του αρχικά χαρακτηρίστηκε νεοτερικό, και σταδιακά ξέφυγε από τα όρια του συμβατικού αυτοσχεδιασμού, διχάζοντας κοινό και κριτικούς, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια της δημιουργίας και της ζωής του ξεπέρασε τα όρια και πορεύτηκε σε μια σχεδόν μοναχική πορεία θρησκευτικής έκστασης.
Επιλεγμένη δισκογραφία
Blue Train (1957)
Giant Steps (1959)
My Favorite Things (1960)
Coltrane Plays the Blues (1960)
Olé Coltrane (1961)
Live! at the Village Vanguard (1961)
Impressions (1963)
Live at Birdland (1963)
Newport '63 (1963)
A Love Supreme (1964)
Transition (1965)
Ascension (1965)
Meditations (1965)
"Live in Japan" (1966)
Live! at the Village Vanguard Again (1966)
Stellar Regions (1967)
Interstellar Space (1967)
"Expression" (1967)


Related Posts