Έμεινε φαγητό

Τι κάνουμε αν μαγειρέψαμε ένα πεντανόστιμο φαγητό, αλλά ήταν εντέλει πολύ και μας περίσσεψε;
Σε καμία περίπτωση δεν το πετάμε. Μπορούμε να το φάμε και την επομένη ή να το βάλουμε στην κατάψυξη για άλλη φορά, αλλά πάντα υπάρχουν αυτοί που αρνούνται να φάνε χτεσινό φαϊ. Υπάρχουν τρόποι να ξαναχρησιμοποιήσουμε το φαγητό, φτιάχνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.
Υπάρχουν φαγητά που φτιάχνονται πολύ εύκολα με ό,τι μας έχει περισσέψει.

1) Αν περισεύει χωριάτικη ή ντοματοσαλατα βγαζω το αγγούρι (αν έχει) και την περνάω απο το τηγάνι να παρει μία βραση μετά τη βάζω σε ενα σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη.Ειναι σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα.
2) Οταν φτιαχνουμε κρέας στο φουρνο με πατάτες συχνά οι πατάτες μένουν οπότε τις κόβω σε κομμάτια και τις κάνω πατατοσαλάτα για την άλλη μέρα!
3) Πίτσα (χρησιμοποιούμε τη σάλτσα που φτιάξαμε για τη μακαρονάδα μας και έμεινε, αλλά και κομμάτια κρέατος, λαχανικών ή ό,τι άλλο φανταστούμε)
4) Κρέπες (φτιάχνουμε γέμιση με σχεδόν τα πάντα)
5) Ομελέτα (επίσης μπορούμε να βάλουμε μέσα τα πάντα)
6) Το ψωμί που περισσεύει... το κοβουμε μπουκιτσες, το "ξεραίνουμε" στο φουρνο,μετά στο μούλτι κ εχουμε ετοιμη ωραιότατη τριμμένη φρυγανιτσα για τα φαγητα μας, σακούλες ολόκληρες μου δινει η πεθερά μου,πολλή καλυτερη μπορω να μπω από την αγορασμενη κ κρατάει κ παρα πολυ καιρο!!! Το μπαγιάτικο ψωμί γίνεται ωραιότατες αυγόφετες!
7) Τα μελομακάρονα που περισσεύουν τα λιώνω με ένα πηρούνι, προσθέτω λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος και τα πλάθω τρουφάκια.Διατηρούντ αι πολύ πολύ καιρό εκτός ψυγείου κι ειναι καταπληκτικά!
8)Ότι περισσέψει από τη χωριάτικη σαλάτα εκτός από το αγγούρι(ντομάτα,κρεμ μύδι,ελιές,πιπεριές, φέτα κλπ) τα ψιλοκόβω,μαζί με το ζουμί που έχει περισσέψει,ρίχνω και ανάλογο αλευράκι και έτοιμοι οι κεφτέδες λαχανικών,με υπέροχη γεύση!Δοκιμάστε τους και θα με θυμηθείτε!
Περίσσεψε κρέας:
Το λεμονάτο κρέας, μπορείτε να το αφήσετε να πάρει 2-3 βράσεις την επόμενη σε κόκκινη σάλτσα και να γίνει έτσι κοκκινιστό. Συνοδέψτε το και με κάτι διαφορετικό απ' ότι την προηγούμενη μέρα και έτοιμο το καινούριο σας φαγητάκι.
Διάφορες πίτες με κρεατικά (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρέας που αναφέρεται στη συνταγή με άλλου είδους κρέας), όπως πχ την Πίτα στεφάνι ή Κρεατόπιτα με αρνάκι πασχαλινό
Σαλάτες (κόβουμε μικρά κομμάτια το χοιρινό μας ή το μοσχάρι ή τα πουλερικά και τα βάζουμε σε σαλάτα)
Γιουβετσάκια με χυλοπίτες (αν το κρέας μας δεν είναι κοκκινιστό, προσθέτουμε εμείς λίγη σάλτσα. Βράζουμε τις χυλοπίτες, προσθέτουμε το κρέας, τη σάλτσα και τυρί τριμμένο και το βάζουμε στο φούρνο)
Μαγειρεμένο με κινέζικο στυλ (κόβουμε το κρέας λωρίδες και το περνάμε από το wok με διάφορα λαχανικά και σάλτσα της προτίμησής μας)
Σάντουιτς (εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κρέας από τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, φέτες από το ρολό που μας έμεινε κλπ)
Το προσθέτουμε στο τηγανιτό ρύζι.
Φτιάξτε κροκέτες. Φτιάξτε ένα κουρκούτι απλό, ανακατέψτε μέσα το κρέας σας σε κομματάκια και τηγανίστε, Δείτε επίσης τη συνταγή για κεφτεδάκια κοτόπουλου για να πάρετε ιδέες ή τις Κοτοκροκέτες.
Τα μπιφτέκια της μιας ημέρας, μπορούν άνετα να γίνουν άλλο φαγητό, εάν την επόμενη τα σερβίρουμε σε κόκκινη σάλτσα, σαν σουτζουκάκια. Επίσης μπορούν να μπουν σε ψωμάκια και να γίνουν σάντουιτς ή χάμπουργκερ.
Αν περισσέψει στήθος από βραστό κοτόπουλο, κάντε ένα τραχανά και λίγη ώρα πριν να είναι έτοιμος ο τραχανάς, ρίξτε μέσα ψιλοκομμένα κομματάκια και παίρνει τέλεια γεύση.
Εάν περίσσεψε κιμάς από τα χτεσινά μακαρόνια με κιμά, φτιάξτε κιμά με αυγά ή ρίξτε τον πάνω από τηγανιτές πατάτες
Ακόμα και αυτό που απέμεινε από τη γαλοπούλα σας, τα κόκαλα, μη τα πετάξετε. Μπορείτε να φτιάξετε μια υπέροχη σούπα.
Περίσσεψαν μακαρόνια:
Τα μακαρόνια που περισσέψαν, μπορούν να μπουν σε ένα ταψάκι με λίγη κρέμα γάλακτος ή μια μπεσαμέλ, λίγο ζαμπόν και τυρί και να γίνει ένα ωραιότατο σουφλέ.
Ή ακόμα να τα ανακατέψετε με αυγά και ό,τι άλλο σας βρίσκεται και να φτιάξετε μια ωραία ομελέτα.
Εάν σας περίσσεψαν μακαρόνια και κιμάς, ανακατέψτε τα την επόμενη μέρα σε ένα ταψάκι, βάλτε λίγα κίτρινα τυριά μέσα και από πάνω μπεσαμέλ και έχετε έτοιμο ένα ψευτοπαστίτσιο!
Και πάντα μπορείτε να τα κάνετε μια θαυμάσια κρύα σαλάτα ζυμαρικών.
Περίσσεψε ψωμί:
Χρησιμοποιήσετε το στους κεφτέδες και τα μπιφτέκια σας
Φτιάξετε παξιμάδια
Φτιάξτε κρουτόν και κρουτόν σκόρδου
Φτιάξτε επίσης σκορδόψωμο για ένα γρήγορο και νόστιμο συνοδευτικό.
Φτιάξτε μια πουτίγκα.
Κάντε Εκμέκ με μπαγιάτικο ψωμί
Κάντε πεντανόστιμες αυγοφέτες για πρωινό!
Περίσσεψαν σοκολατένια αυγά;
Λιώστε τη σοκολάτα και φτιάξτε σοκολατάκια, κόψτε τα κομμάτια και βάλτε τα σε συνταγές που θέλουν σταγόνες σοκολάτας ή γενικώς χρησιμοποιήστε τα όπου μια συνταγή ζητάει κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος αναλόγως. Πάρτε παράδειγμα τη Σοκολατόπιτα  της Αργυρώς
Περίσσεψαν αυγά βραστά:
Φτιάξτε αυγά γεμιστά
Bάλτε τα σαν γέμιση σε ένα ωραίο ρολό κιμά, όπως το Ρολό Κιμά (μοναδικό). Ακόμα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ατομικά ρολάκια με κιμά. Βάζετε ένα ολόκληρο αυγό στο κέντρο μιας ποσότητας μικρής κιμά (φτιαγμένο για ρολό), κλείνετε στο κέντρο το αυγό, φτιάχνετε μια μπαλίτσα και όλα αυτά τα ψήνετε στο φούρνο.
Επίσης μπορεί να γίνουν αυγοσαλάτα, λιώνοντάς τα με το πιρούνι και ανακατέυοντας μαγιονέζα, κρεμμυδάκι, καλαμπόκι, κάπαρη, αλατοπίπερο. Τρώγεται σκέτη ή παρεούλα με πράσινη σαλάτα. Επίσης μπορούν να γεμιστούν και μικρές κόκκινες σφικτές ντοματούλες με τη γέμιση αυτή. Ακόμα και σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού μπαίνει η αυγοσαλάτα και γίνεται ωραία καναπεδάκια.
Μια άλλη πρωτότυπη ιδέα, είναι τα αυγά τουρσί

Περίσσεψαν όσπρια:
Μπορείτε να τα κάνετε μπιφτέκια, Falafel, κεφτέδες,
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε φακές με ρύζι.
Ακόμα μπορείτε να φτιάξετε διάφορους κεφτέδες, όπως φαβοκεφτέδες κλπ, ή σαλάτες.
Μετατρέψτε τις φακές σας σε Μακαρονάκι κοφτό με φακές

Έμειναν φρούτα:
Κάντε νόστιμα κέικ, όπως το κέικ μπανάνας.

Περίσσεψε φύλλο κρούστας:
Το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη και όταν μαζευτεί αρκετό, φτιάχνουμε συνταγές όπως η πατσαβουρόπιτα, ή η πορτοκαλόπιτα.

Σας έμεινε γάλα;
Φτιάξτε γλυκά ή αλμυρά πιάτα με μπόλικο γάλα, όπως σουφλέ, αλμυρές και γλυκές πίτες ή αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος των διάφορων συνταγών με γάλα, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα:
Μακαρονόπιτα
Σουφλέ
Γαλατόπιτα

Έμειναν μπισκότα ή κουλουράκια:
Τα τρίβουμε και, μαζί με λιωμένο βούτυρο, φτιάχνουμε βάση για cheesecake και τάρτες, όπως Μπανόφι, Τσιζκέικ ή Τάρτα σοκολάτας

Περίσσεψε κέικ ή παντεσπάνι:
Φτιάξτε καριόκες με βανίλια
Φτιάξτε πουτίγκα
Κάντε το τρίμματα, ανακατέψε τα με τριμμένα πτι μπερ και χοντροτριμμένο αμύγδαλο, βαλτε κονιάκ στα χέρια σας και πλάστε μπαλίτσες. Καλύψτε τα με χρωματιστή τρούφα ή λιωμένη σοκολάτα.
Κάντε το παντεσπάνι
Όλα αυτά μπορείτε να τα φτιάξετε και με τη βασιλόπιτα που τυχόν σας έμεινε.
Σαλάμι σοκολάτας με τα υπολείμματα της βασιλόπιτας

Περίσσεψε τσουρέκι:
Εκμέκ με μπαγιάτικο τσουρέκι
Κορμό με τσουρέκι
Σιροπιαστό γλυκό με μπαγιάτικο τσουρέκι
Πουτίγκα φούρνου με πασχαλινό τσουρέκι
Πουτίγκα τσουρεκιού με φουντούκια και σοκολάτα
Προφιτερόλ καταπληκτικό με τσουρέκι
Τρουφάκια με τσουρέκι
Σοκολατένιο γλυκό σαν προφιτερόλ
Γλυκό ψυγείου με μπαγιάτικο τσουρέκι
Φτιάξτε γλυκά παξιμάδια ψήνοντας τις φέτες του τσουρεκιού

Περίσσεψαν μελομακάρονα ή κουραμπιέδες:
Κάντε εκμέκ με μελομακάρονα
Εκμέκ κανταΐφι με μελομακάρονα
Τάρτα σοκολάτας με περισσεύματα κουραμπιε
Χριστουγεννιάτικο cheesecake
Τσιζκέικ με μελομακάρονα
Μπισκότα από κουραμπιέδες
Μωσαϊκό με κουραμπιέδες

Υπάρχουν πολλές ακόμα ιδέες για ό,τι μας έχει περισσέψει.
Με λίγη φαντασία τίποτα δεν πάει χαμένο.

Related Posts