Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σύνδρομο Ανενεργών Οπισθίων

Τα οπίσθια αποτελούνται από τρεις μυς, το μείζονα γλουτιαίο μυ, το μέσο γλουτιαίο μυ και τον ελάσσονα γλουτιαίο μυ.

Όσοι δεν γυμνάζουν τους γλουτούς τους ή κάθονται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα ενδέχεται να εκδηλώσουν το λεγόμενο Σύνδρομο Ανενεργών Οπισθίων. Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο αυτό και πώς μπορεί να προληφθεί;
Τον όρο Σύνδρομο Ανενεργών Οπισθίων (Dormant Butt Syndrome) κατοχύρωσε ο Δρ Κρις Κόλμπα, φυσικοθεραπευτής από το Ιατρικό Κέντρο Γουέξνερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, για να περιγράψει την αποδυνάμωση των γλουτιαίων μυών, σε συνδυασμό με το σφίξιμο των καμπτήρων του ισχίου, που οδηγεί προοδευτικά σε πόνο, τραυματισμούς και γενικότερα προβλήματα στα γόνατα, τα ισχία και τη μέση.

«Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν ένα συνδεδεμένο σύστημα και συχνά ένας τραυματισμός στο γόνατο ή το ισχίο μπορεί να αποδοθεί στην αδυναμία των γλουτών», εξηγεί ο Δρ Κόλμπα.

Όταν οι γλουτιαίοι μύες δεν είναι αρκετά δυνατοί, οι μύες και οι αρθρώσεις στο ισχίο, τα πόδια και η μέση απορροφούν την καταπόνηση από τη γυμναστική, την πολύωρη καθιστική εργασία ή ακόμη και τον ύπνο σε εμβρυϊκή στάση. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να εκδηλωθεί πόνος ή και σοβαρός τραυματισμός.

Το σύνδρομο μπορεί να προληφθεί με διατάσεις των μηρών και του καμπτήρα μυός του ισχίου, καθώς και με ασκήσεις ενδυνάμωσης των γλουτιαίων και των πλευρικών μυών του ισχίου. Επίσης, όσοι κάνουν δουλειά γραφείου καλό είναι να σηκώνονται κάθε τόσο για να ενεργοποιούνται οι γλουτιαίου μύες.

«Οι γλουτοί πρέπει να παρέχουν υποστήριξη στο σώμα και να απορροφούν τους κραδασμούς και την καταπόνηση της γυμναστικής. Εάν είναι υπερβολικά αδύναμοι, τότε καταπονούνται άλλα μέρη του σώματος και αυτό οδηγεί πολλές φορές σε τραυματισμό.»

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια