Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ALZHEIMER

Η νόσος σήμερα

Με σύνθημά τους τη φράση «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», επιστημονικές ενώσεις και ενώσεις ασθενών που ασχολούνται με τη νόσο Alzheimer γιορτάζουν και φέτος σε ολόκληρο τον κόσμο την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό για την ασθένεια αυτή και τις συνέπειές της. 
Η νόσος Alzheimer
Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης.
Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και της ευαισθητοποίησης προς τα συμπτώματά της, η διάγνωση της νόσου εμφανίζει σημαντική αύξηση. Σήμερα, πάσχουν από Alzheimer 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 6.000.000 στην Ευρώπη και 26.000.000 σ' όλο τον κόσμο. H νόσος εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.
Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906, από τον Alois Alzheimer και έκτοτε η επιστημονική κοινότητα καταβάλει προσπάθειες για να βρεθεί ριζική θεραπεία. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής, μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στη διάγνωση της νόσου σε πολύ αρχικά στάδια και, συνεπακόλουθα, στην καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Άνοια και Alzheimer
Με τον όρο άνοια εννοούμε την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου: της μνήμης, της κρίσης, του λόγου, της προσωπικότητας αλλά και της καθημερινής λειτουργικότητας. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από άνοια χαρακτηρίζονται από ανικανότητα συγχρονισμένων κινήσεων παρά την ακεραιότητα κινητικών λειτουργιών, αδυναμία αναγνώρισης αντικειμένων και διαταραχές στην ικανότητα εκτέλεσης λειτουργιών όπως ο σχεδιασμός, οι αριθμητικές πράξεις κ.α.
Άνοια μπορούν να προκαλέσουν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μεγάλα και μικρά, οι όγκοι του εγκεφάλου, το AIDS, διάφορες εγκεφαλίτιδες, μεταβολικά νοσήματα, νοσήματα του θυρεοειδούς, διάφορα φάρμακα κ.ά. Όμως, η νόσος Alzheimer αποτελεί τη συχνότερη μορφή άνοιας (60% του συνόλου).

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια