Σάμαλι πολίτικο με γιαούρτι - Şambali

Υλικά
• ενάμισι φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
• μισό φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
• 1 φλιτζάνι. γιαούρτι
• 1 κουτάλι γλυκού σόδα
• χυμό από ½ λεμόνι
• 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
• 4 κουτάλια σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
• 4 κουτάλια σούπας βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη, λιωμένο
• 1 βανίλια
• αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση η φιστίκι Αιγίνης τριμμένο
Για το σιρόπι
• 3 κούπες ζάχαρη
• 3 κούπες νερό
• φλούδα από 1 λεμόνι
• χυμό από ½ λεμόνι
• 2 βανίλιες
• 1 ξύλλο κανέλλας προαιρετικά
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Βάζουμε σ᾿ ένα άλλο μπολ το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι και ανακατεύουμε.
Το ρίχνουμε στο γιαούρτι, ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα σιμιγδάλια.
Με το μίξερ, δουλεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά. (Το μείγμα πρέπει να είναι προς το σφιχτό). Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να φουσκώσουν καλά τα σιμιγδάλια.
Σε βουτυρωμένο ταψάκι αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε καλά με βρεγμένη σπάτουλα.
Χαράζουμε το σχήμα που θέλουμε και στολίζουμε με μισά αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Βγάζουμε από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια του με φρέσκο βούτυρο η μαργαρίνη.
Αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε σιγά σιγά το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!!
Αλίντα Κανάκη

Related Posts