Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Rio 2016 Olympics: Opening ceremony / Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016:Τελετή έναρξης

Όλα τα φώτα στο Ρίο
Περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες αναμένεται να συμμετέχουν στους αγώνες, που διεξάγονται για πρώτη φορά σε χώρα της Νότιας Αμερικής - Ο Γκουστάβο Κουερτέν θα ανάψει το βωμό στο Μαρακανά - 94 οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες - Συγκίνηση κατά την είσοδο της Σοφίας Μπεκατώρου με τη γαλανόλευκη στα χέρια.
Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα άρχισε η τελετή έναρξης των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα κρατήσουν έως και τις 21 Αυγούστου 2016.Στο Μαρακανά βρίσκονται 80.000 θεατές, ενώ περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την τελετή έναρξης.
Η τελετή ξεκίνησε με την έπαρση της βραζιλιανικής σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο της χώρας, ενώ ακολούθησε με εντυπωσιακό τρόπο η παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας της ζωής.
Ένα δάσος και κίτρινες πεταλούδες που παραπέμπουν στον Αμαζόνιο δημιουργούνται μέσα στο στάδιο, ενώ ακολούθησε η είσοδος των ανθρώπων των δασών: Πρωταγωνιστικό ρόλο στους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου που έφταναν τα 4 εκατομμύρια μέχρι την εισβολή των Ευρωπαίων. Μετά τους Ευρωπαίους ακολούθησαν οι Αφρικανοί, ενώ σειρά πήραν και οι Γιαπωνέζοι.
Χαμός έγινε στο Μαρακανά όταν εισήλθε στο Στάδιο η Ζιζέλ Μπούντχεν υπό τους ήχους του «Girl From Ipanema».
Ο αργός ρυθμός έδωσε τη θέση του στον πιο έντονο της ποπ κουλτούρας της Βραζιλίας, μουσικής που προέρχεται και έχει τη βάση της στις φαβέλες. Δεκάδες χορευτές στα λευκά έδωσαν ρεσιτάλ βραζιλιάνικων χορών που εναλάσσονταν κάθε λίγα δευτερόλεπτα δείχνοντας ότι η μουσική είναι στο αίμα τους άσχετα από την προέλευσή του. Ρέγγε, Σάλσα, Μάμπα, Σάμπα φυσικά, αλλά και ραπ, χιπ χοπ ακούστηκαν στο στάδιο με τους χορευτές να βγάζουν τρομερή ενέργεια.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και μια επίδειξη καποέιρα, του χορού - πολεμικής τέχνης της Βραζιλίας.
Περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες αναμένεται να συμμετέχουν στους αγώνες, που διεξάγονται για πρώτη φορά σε χώρα της Νότιας Αμερικής, με δύο νεοεισελθούσες χώρες, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν. Με 306 σύνολα μεταλλίων (χρυσό - ασημένιο - χάλκινο) , οι αγώνες θα εμπεριέχουν 28 ολυμπιακά αθλήματα.
Αυτές οι αθλητικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε 33 χώρους στην πόλη υποδοχής το Ρίο αλλά και σε 5 χώρους στις πόλεις του Σάο Πάολο (μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας), Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια (πρωτεύουσα της Βραζιλίας) και Μανάους.
Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής είναι η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, και είναι
η πρώτη φορά που γυναίκα είναι επικεφαλής ελληνικής ολυμπιακής αποστολής. Η χρυσή ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα και χάλκινη το 2008 στο Πεκίνο έχει συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και στη μεγαλούπολη του νότιου τμήματος της αμερικανικής ηπείρου θα αγωνιστεί στην κλάση Nacra 17 μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη. «Δίδυμο» το οποίο έχει την εμπειρία αλλά και τη δυναμική για να προσφέρει επιτυχίες στα ελληνικά χρώματα που έχουν όμως αλλού τους βασικούς «μνηστήρες» για μετάλλια. Συνολικά θα πάρουν μέρος 94 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.
Συγκίνηση κατά την είσοδο της ελληνικής αποστολής στο Μαρακανά με την οποία ξεκίνησε η παρέλαση! Πρώτη φυσικά η Σοφία Μπεκατώρου με την γαλανόλευκη να κυματίζει στα χέρια της.Και η μεγαλύτερη αποστολή των Ολυμπιακών: Οι ΗΠΑ με 500 αθλητές και σημαιοφόρο τον τεράστιο Μάικλ Φελπς, τον μεγαλύτερο αθλητή των Αγώνων, με 22 μετάλλια.
Με... σορτσάκια, κόκκινα παπούτσια και σακάκια η αποστολή της Βρετανίας με σημαιοφόρο τον Άντι Μάρει, στην πιο εξεζητημένη παρουσία στην παρέλαση των ομάδων.
Η αποστολή της Ισπανίας με πρώτο τον Ράφα Ναδάλ που παρά τους τραυματισμούς του υποσχέθηκε ότι θα πάρει μέρος τουλάχιστον στο διπλό.
Πάνω από 700 αθλητές και συνοδοί απαρτίζουν την αποστολή της ΚίναςΟι θεατές αποθέωσαν τα «αδέρφια» τους από την Πορτογαλία, την αποστολή της Παλαιστίνης, τη Ρωσία, αλλά και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, που αποτελείται από 10 αθλητές και αθλήτριες. Τους τελευταίους χειροκρότησε θερμά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Φυσικά έγινε χαμός στο τέλος, όταν και βγήκε στο στάδιο η ομάδα της Βραζιλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης αθλητές έριχναν σπόρους μέσα σε σωλήνες-καθρέπτες, μια συμβολική κίνηση για την δενδροφύτευση 11 χιλιάδων δέντρων (όσοι περίπου και οι αθλητές) στον Αμαζόνιο.
Οι σωλήνες πήραν θέση στο κέντρο του σταδίου και όταν άνοιξαν εμφανίστηκαν δέντρα από μέσα που σχημάτιζαν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους σε πράσινο χρώμα. Μια εντυπωσιακή κίνηση με έμφαση στο περιβάλλον και την προστασία του δάσους του Αμαζονίου.
Στη συνέχεια, και αφού προηγήθηκαν ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και του 76χρονου Κενυάτη πρώην αθλητή μεγάλων αποστάσεων Κιπτσόγκε Κέινο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων - εν μέσω αποδοκιμασιών - και από Βραζιλιάνους αθλητές παραδόθηκε η Ολυμπιακή Σημαία η οποία υψώθηκε υπό την υπόκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και θα ανεμίζει στο Στάδιο Μαρακανά.
Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Όρκος των αθλητών και των κριτών.
Φυσικά δε θα μπορούσε να υπάρξει γιορτή χωρίς... καρναβάλι! Οι διοργανωτές πρόσθεσαν μια γερή δόση σάμπα με καρναβαλιστές και πανέμορφες Βραζιλιάνες που ξεσήκωσαν τους θεατές.
Και η μεγάλη στιγμή: Ο πρώην δρομέας Βαντερλέι ντε Λίμα, ο αθλητής που στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 μπορούσε να πάρει το χρυσό στον μαραθώνιο, αλλά ένας Ιρλανδός ιερέας που τον έσπρωξε του το στέρησε, ανάβει την Ολυμπιακή Φλόγα!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια