Ψαροσαλάτα

Ψαροσαλάτα με υποδομή κυρίως πιάτου, ένα πεντανόστιμο σύνολο που αρμόζει και σε μια δίαιτα.
Υλικά
1 μπακαλιάρο λίγο παραπάνω από 1 κιλό αλλά και οποιοδήποτε φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι με μπόλικο ψαχνό
350 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
500 γρ. πατάτες σε μεγάλους κύβους
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
λίγες ελιές χωρίς το κουκούτσι τους κομμένες στη μέση
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
αλάτι-πιπέρι
Για την αρωματική σάλτσα
μισό φρέσκο κρεμμυδάκι
χυμό από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο
μερικά φυλλαράκια άνηθο, δυόσμο, βασιλικό και μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
για το ντεκόρ
1 μικρό κρίθινο παξιμάδι τριμμένο με το χέρι
Εκτέλεση
Αν έχουμε ατμομάγειρα, βράζουμε στους ξεχωριστούς κάδους το μπρόκολο, τις πατάτες και το ψάρι.
Αν δεν έχουμε, τα βράζουμε σε χωριστά κατσαρολάκια με το αλάτι τους. Για το ψάρι, θα κάνουμε μια ξεχωριστή διαδικασία: θα το αλατίσουμε και θα το τοποθετήσουμε σε ένα στρώμα από φετάκια λεμονιού και πολλά ολόκληρα κλωναράκια από όλα τα μυρωδικά. Θα το σκεπάσουμε με τον ίδιο τρόπο με λεμόνι και μυρωδικά, τα οποία θα πετάξουμε μόλις ψηθεί και θα το ξεκοκκαλίσουμε.
Για τη σάλτσα, θα χτυπήσουμε στο μούλτι το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι και μερικά φυλλαράκια από όλα τα μυρωδικά. Βάλτε μπόλικα για να σας βγει πράσινη και γεμάτη αρώματα.
Μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και το ψάρι, μαρινάρουμε σε ένα μπολάκι τα ντοματίνια κομμένα στη μέση με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο βασιλικό.
Σε μια πιατέλα, στρώνουμε το ψάρι ξεκοκκαλισμένο, τα λαχανικά, τις ελιές, τα ντοματίνια.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο παξιμάδι.
Χρόνης Δαμαλάς

Related Posts