Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάντης - Καγιαλής: Χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοοία

Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του στα 470 τον Ιούνιο του 2008 και από τότε αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές ανά τον κόσμο. Υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία των δύο ιστιοπλόων είναι ο προπονητής τους Γεράσιμος Ωρολογάς. Μάντης και Καγιαλής άνοιξαν... πανιά για Ρίο από την πρώτη θέση της ελληνικής κατάταξης και έχοντας στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 του 2014. Πρόκειται για δύο αθλητές που δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στην Ολυμπιακή ρεγκάτα του Ρίο. Ωστόσο, μετά την εξασφάλιση ενός μεταλλίου στα 470 φρόντισαν να καθηλώσουν τους Έλληνες στις οθόνες τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημερινή medal race και να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου, η οποία τελικά ήταν χάλκινη.
Το ελληνικό πλήρωμα έδωσε μία τεράστια μάχη με το πλήρωμα της Αυστραλίας την κούρσα των μεταλλίων. Τελικά οι Μπέλτσερ και Ράιαν ήταν εκείνοι που τερμάτισαν μία θέση παραπάνω από τους Μάντη και Καγιαλή, με αποτέλεσμα να πάρουν εκείνοι το ασημένιο μετάλλιο και οι Έλληνες το χάλκινο.
Οι Αυστραλοί ήταν μπροστά στις πρώτες δύο σημαδούρες. Στην τρίτη σημαδούρα ο Ράιαν γλίστρησε με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και το ελληνικό πλήρωμα να περάσει μπροστά. Την ίδια ατυχία είχε όμως και ο Παναγιώτης Μάντης στην τελευταία σημαδούρα, με αποτέλεσμα οι Αυστραλοί να τερματίσουν στην ένατη θέση και οι Έλληνες στη δέκατη.
Το αποτέλεσμα της κούρσας μεταλλίων:
1. Ελβετία
2. ΗΠΑ
3. Μ. Βρετανία
4. Γαλλία
5. Σουηδία
6. Νέα Ζηλανδία
7. Αυστρία
8. Κροατία
9 Αυστραλία
10 Ελλάδα
Η τελική κατάταξη:
1. Κροατία 43 β.π.
2. Αυστραλία 58 β.π.
3. Ελλάδα 58 β.π.
4. ΗΠΑ 71 β.π.
5. Μ. Βρετανία 75 β.π.
6. Σουηδία 79 β.π.
7. Γαλλία 87 β.π.
8. Αυστρία 87 β.π.
9. Ελβετία 94 β.π.
10. Νέα Ζηλανδία 104 β.π
Αυτό είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επέστρεψε και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την... παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).
Aναλυτικά τα μετάλλια της ελληνικής ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες (3 χρυσά, 2 ασημένια, 3χάλκινα):

ΧΡΥΣΑ
ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ
1960 Dragon Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γεώργιος Ζαΐμης (πλήρωμα Νηρεύς)
1996 Mistral Νίκος Κακλαμανάκης
2004 470 Γυναικών Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά

ΑΣΗΜΕΝΙΑ
ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ
1972 Finn Ηλίας Χατζηπαυλής
2004 Mistral Νίκος Κακλαμανάκης

ΧΑΛΚΙΝΑ

ΕΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑ
1980 Soling Τάσος Μπουντούρης, Αναστάσιος Γαβρίλης, Αριστείδης Ραπανάκης
2008 Yngling Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη
2016 470 Ανδρών Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια