Κολοκυθοανθοί στο φούρνο γεμιστοί

Το φαγητό αυτό έχει τον μπελά της ευρέσεως γερών κολοκυθανθών και του καθαρισμού τους ωστόσο το αποτέλεσμα μας αποζημειώνει και με το παραπάνω.
Μερίδες 6
Προετοιμασία 1 ώρα
Ψήσιμο 1½ ώρα
Υλικά
  • 40 κολοκυθανθοί, καθαρισμένοι από την εσωτερική πορτοκαλόχρωμη σκληρή βάση στο εσωτερικό, προσεκτικά πλυμένοι και σκουπισμένοι
  • 500 ml ζωμός λαχανικών* ή νερό
Για τη γέμιση
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 300 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα και καλά στυμμένα με τα χέρια μας
  • 20 κολοκυθανθοί, ψιλοκομμένοι (επιλέγουμε φρέσκους μεν, αλλά όχι απαραίτητα γερούς - ιδανικοί είναι οι σκισμένοι ή οι πολύ μικροί)
  • 170 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 300 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 350 γρ. τυρί μαστέλο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα παντοπωλεία), τριμμένο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα κολοκυθάκια για 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους κολοκυθανθούς και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ρύζι, τις ντομάτες, τα μυρωδικά, το μαστέλο, το λεμονοχυμό, αλάτι (με μέτρο, γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Κολοκυθανθοί: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε προσεκτικά τους ολόκληρους κολοκυθανθούς με το μείγμα της γέμισης, αλλά μόνο μέχρι τη μέση τους, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει αρκετά κατά το ψήσιμο και υπάρχει κίνδυνος να τους σκίσει.
Κλείνουμε τους ανθούς, σκεπάζοντας το άνοιγμα με τις άκρες τους. Τους βάζουμε σε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί, τον έναν δίπλα στον άλλο, κοντά, σχεδόν στριμωχτά. Τους καλύπτουμε με ένα μεγάλο ίσιο πιάτο (ή με μια πιατέλα), για να τους κρατήσει στη θέση τους.
Προσθέτουμε το ζωμό ή νερό, που πρέπει να τους καλύψει πλήρως - αν όχι, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, καλύπτοντάς το πολύ καλά, ώστε να εγκλωβιστούν οι υδρατμοί και να ψηθούν οι ανθοί, χωρίς τον κίνδυνο να στεγνώσουν και να καούν. Φουρνίζουμεστο μεσαίο ράφι και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να δούμε ότι οι ανθοί έχουν απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό.
Τους σερβίρουμε χλιαρούς, συνοδεία γιαουρτιού.

*Ζωµός λαχανικών
Για περίπου 1 λίτρο: Χτυπάµε στο µπλέντερ 2 πράσα, 2 καρότα, 2 ξερά κρεµµύδια και 1 µαραθόριζα, όλα χοντροκοµµένα, να ψιλοκοπούν, αλλά να µη γίνουν πολτός. Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε 50 ml λάδι και σοτάρουµε το µείγµα του µπλέντερ για 5 λεπτά. Ρίχνουµε 1/2 µατσάκι µαϊντανό ψιλοκοµµένο, µαζί µε τα κοτσάνια, 1 φύλλο δάφνης και 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη. Σοτάρουµε για 1 λεπτό και προσθέτουµε 1½ λίτρο ζεστό νερό. Αφήνουµε να πάρει µια βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά, µισοσκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 30 λεπτά. Σουρώνουµε το ζωµό από ψιλό σουρωτήρι.

Related Posts