Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο «άτλαντα» του εγκεφάλου

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια «χαρτογράφησε» για πρώτη φορά, τον τρόπο που αντιδρά ο ανθρώπινος εγκέφαλος στις λέξεις και οργανώνει τη γλώσσα.
Ο «σημασιολογικός άτλαντας» όπως ονομάστηκε αποκαλύπτει ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται από τις λέξεις και τις διαφορετικές σημασίες τους.

Είναι μια ανακάλυψη μεγάλης επιστημονικής αξίας, καθώς αναμένεται να βοηθήσει στην ανάγνωση των ανθρωπίνων σκέψεων στο μέλλον, π.χ. σε ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να μιλήσουν λόγω κάποιας εγκεφαλικής πάθησης.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους Τζακ Γκάλαντ και “Αλεξ Χουθ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Στα σχετικά πειράματα συμμετείχαν επτά εθελοντές, οι οποίοι άκουγαν ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα για πάνω από δύο ώρες, με τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους να παρακολουθείται συνεχώς με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI).

Οι επιστήμονες κατέγραφαν τις παραμικρές αλλαγές στη ροή του αίματος και στην οξυγόνωση του εγκεφάλου στον εγκεφαλικό φλοιό, ανάλογα με τις λέξεις που άκουγαν οι εθελοντές. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου ηλεκτρονικού υπολογιστή, δημιουργήθηκε ένας σημασιολογικός «χάρτης», ο οποίος συσχετίζει τις λέξεις και τις σημασίες τους με συγκεκριμένες περιοχές του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου.

Κάθε σημείο του εγκεφάλου συνδέεται με έναν αριθμό σχετιζόμενων λέξεων από πλευράς σημασίας. Από την άλλη, η ίδια λέξη ενεργοποιείται σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, ανάλογα με τη διαφορετική σημασία της κάθε φορά.

Για παράδειγμα, στην αριστερή περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού λίγο πάνω από το αριστερό αυτί ενεργοποιείται η λέξη «θύμα» (στα αγγλικά) και στο ίδιο περίπου σημείο εντοπίζονται οι σχετικές λέξεις «σκοτωμένος», «καταδικασμένος», «δολοφονημένος» κ.α. Στην πάνω δεξιά πλευρά του εγκεφάλου γειτνιάζουν οι «οικογενειακές» λέξεις (σύζυγος, παιδιά, γονείς κ.α.).

«Η ομοιότητα στη σημασιολογική ‘τοπογραφία” του εγκεφάλου διαφορετικών ανθρώπων είναι πράγματι εκπληκτική», δήλωσε ο Χουθ, ο οποίος προτίθεται να μελετήσει περαιτέρω τον «χάρτη» σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών.
skplakas

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια