Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γυναίκες μοιράζουν αντισυλληπτικά από πόρτα σε πόρτα στο Πακιστάν

Στην πακιστανική επαρχία οι γυναίκες γεννούν κατά μέσο όρο 4,2 παιδιά, ενώ στις πόλεις 3,2
Στην κοινωνία του Πακιστάν όπου τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται και τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, μια γυναίκα μιλά για την αποστολή που καλείται να φέρει σε πέρας ώστε να ενημερώσει οικογένειες απομακρυσμένων περιοχών για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Επί ένα οκτάωρο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, η 25χρονη Σαμίνα Κασκελί μοιράζει από πόρτα σε πόρτα σε αγροτική περιοχή του Πακιστάν προφυλακτικά, χάπια ελέγχου γεννήσεων και ενδομήτριες συσκευές.

Ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην ντοτιοανατολική επαρχία Σίντι του Πακιστάν, σε ένα μέρος όπου διαμένουν μόλις 1.500 άνθρωποι. Η καθημερινότητα στην μικρή αυτή κοινότητα κυλά με δυσκολίες, σκέψεις απόγνωσης και μεγάλη ανέχεια.
Η Σαμίνα δουλεύει στο δίκτυο Marvi που φροντίζει για τις συνθήκες υγιεινής των γεννήσεων σε περιθωριοποιημένες περιοχές. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν γυναίκες μορφωμένες και μη, από 18 έως 40 ετών, που ταξιδεύουν από πόρτα σε πόρτα πωλώντας αντισυλληπτικά χάπια.

«Στο χωριό μας επικρατούσε σκοταδισμός γύρω από τον οικογενειακό προγραμματισμό. Πολλές ήταν οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους πάνω στη γέννα», αναφέρει η Σαμίνα στον Guardian εξηγώντας γιατί στράφηκε προς τη συγκεκριμένη ασχολία.

Οι εργαζόμενες της Marvi εκπαιδεύονται από την ΜΚΟ Hands, οργάνωση που έχει την έδρα της στο Καράτσι και μεριμνά για θέματα υγείας και διατροφής. Στην επιχείρηση Marvi δραστηριοποιούνται περίπου 1600 γυναίκες σε απομακρυσμένα χωριά του Πακιστάν, εκεί όπου οι υποδομές υγείας είναι μηδαμινές.
Στο χωριό της Σαμίνα τουλάχιστον 400 γυναίκες έχουν αναλάβει δράση επιχειρώντας να καλύψουν τα κενά της κυβερνητικής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα υγείας των γυναικών, LHW (Lady Health Worker Programme). Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 1994 από την
κυβέρνηση του Πακιστάν με σκοπό την περίθαλψη γυναικών σε αγροτικές περιοχές και τη μείωση των γεννήσεων στην έκτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό.

Μετά το Αφγανιστάν και το Ανατολικό Τιμόρ, το Πακιστάν εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας και τα χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση μεθόδων αντισύλληψης . Μόνο το 35% των γυναικών από 15 έως 49 ετών χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά.

Στην πακιστανική επαρχία οι γυναίκες γεννούν κατά μέσο όρο 4,2 παιδιά, ενώ στις πόλεις 3,2. Όταν εργαζόμενη της Marvi επισκέφτηκε το χωριό της στο Πακιστάν ώστε να ενημερώσει τον κόσμο για την αντισύλληψη, ο σύζυγος μιας γυναίκας συμφώνησε πως η μείωση των γεννήσεων θα ήταν μια καλή επιλογή ανακουφίζοντας οικονομικά τις οικογένειες.

«Εξηγώ στις γυναίκες πως με μια μεγάλη οικογένεια δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται στα έξοδά τους», αναφέρει η εργαζόμενη της Marvi, Μπακμπάρι Μπάμπαρ, που στο πλαίσιο της δουλειάς της πρέπει να πραγματοποιεί 50 επισκέψεις το μήνα σε σπίτια, συνήθως όμως οι επισκέψεις είναι λιγότερες. Μέχρι να πείσει ένα ζευγάρι να αγοράσει οποιοδήποτε σκεύασμα αντισύλληψης, μπορεί να χρειαστεί να χτυπήσει και έξι φορές την πόρτα του ίδιου σπιτιού.

Οι γυναίκες τις οποίες επισκέπτονται εργαζόμενες της Marvi επιλέγουν συνήθως να αγοράσουν ενέσιμα αντισυλληπτικά και χάπια ελέγχου γεννήσεων. Σχεδόν κάθε σκεύασμα αντισύλληψης πωλείται για πέντε πακιστανικές ρουπίες ( 0.03 λίρες), ενώ κοστίζει τρεις που επιδοτούνται από το κράτος εξασφαλίζοντας τα έσοδα της επιχείρησης.

Η ενημέρωση όμως για τις γεννήσεις στο Πακιστάν συναντά συχνά τις αντιρρήσεις των θρησκευτικών κύκλων. Οι εργαζόμενες της Marvi καλούνται να μιλήσουν και στους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας για το σκοπό του προγράμματός τους.

Το 2014 σαράντα, περίπου, θρησκευτικοί ηγέτες κατανόησαν την έννοια του σωστού προγραμματισμού των γεννήσεων.

«Στην αρχή η κοινωνία ήταν ανένδοτη, σιγά σιγά όμως εμφανίζεται πιο ανεκτική στην ενημέρωση για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Είμαι περήφανη που διαδίδω στις γυναίκες τόσο τη διδασκαλία του Κορανίου όσο και τον έλεγχο των γεννήσεων», δηλώνει η Σαμίνα που μάχεται για την υγεία των γυναικών σε μια χώρα συγκρούσεων.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια