Μαρμελάδες του καλοκαιριού

Η καλύτερη εποχή της τώρα, με τα άφθονα καλοκαιρινά φρούτα. Ροδάκινα, ανανάδες, ακτινίδια, μούρα, βερίκοκκα, νεκταρίνια, πεπόνι, κεράσια, φράουλες, δαμάσκηνα, βανίλιες και λίγο αργότερα σταφύλια, φραγγόσυκα και σύκα.
Ενας τρόπος να ελέγξουμε αν έγινε η μαρμελάδα μας είναι ο εξής: ενώ βράζει η μαρμελάδα βάζουμε ένα μικρό πιατάκι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Οταν θεωρούμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ρίχνουμε στο πιατάκι 1-2 κουταλιές και ελέγχουμε την υφή της. Η μαρμελάδα πρέπει να κυλάει στο πιατάκι αργά και να μην είναι πολύ ρευστή.
Οι σπιτικές μαρμελάδες διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος και όταν ανοιχτούν, στο ψυγείο.
Μαρμελάδα πεπόνι
2 κιλά πεπόνι (ζυγίζουμε αφού το ξεφλουδίσουμε και βγάλουμε τα σπόρια)
1 κιλό ζάχαρη
ξύσμα και σάρκα από 1 μεγάλο ή 2 μικρά λεμόνια
1 λίτρο νερό (4 φλιτζ.)
Ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε το πεπόνι από τα κουκούτσια και το ψιλοκόβουμε.
Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το νερό.
Ξεφλουδίζουμε το λεμόνι και ψιλοκόβουμε τη σάρκα (να γίνει σχεδόν πολτός), αφαιρώντας τα κουκούτσια.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε διαρκώς έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη και προσέχουμε να μη βράσει το μείγμα μας.
Αφού διαλυθεί, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για άλλα 45 λεπτά περίπου με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας.
Ελέγχουμε αν έδεσε όσο θέλουμε, βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αφού κρυώσουν τα σφραγίζουμε.
Μαρμελάδα φράουλα
Υλικά:
500 γρ. φράουλες
250 γρ. ζάχαρη
1 κλωνάρι βανίλιας
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις φράουλες καθαρισμένες (ολόκληρες αν είναι μικρές ή στα δύο αν είναι μεγάλες) με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε απαλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα περίπου.
Βάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το κλωνάρι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Φράουλα, γλυκό του κουταλιού ΕΔΩ
Μαρμελάδα Μούσμουλο
Η μαρμελάδα μούσμουλο γίνεται γλυκόξινη.
 Έχει λίγο κόπο στο καθάρισμα αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Υλικά
1 κιλό μούσμουλα (χωρίς κουκούτσια)
1 κιλό ζάχαρη
2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
2 φύλλα φρέσκια μέντα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μούσμουλα.
Με το χέρι μας ξεφλουδίζουμε το μούσμουλο και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Όταν είναι ώριμα η φλούδα τους βγαίνει πολύ εύκολα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μούσμουλα και με ένα μπλεντεράκι τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα κλωναράκια αρμπαρόριζας και τα φύλλα μέντας.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε την μαρμελάδα με μια ξύλινη κουτάλα.
Παρατηρούμε ότι στην επιφάνεια θα αρχίσει να σχηματίζεται αφρός και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό.
Μόλις αφαιρέσουμε και τον τελευταίο αφρό, δοκιμάζουμε την μαρμελάδα μας αν έχει δέσει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και αφαιρούμε την μαρμελάδα απο την φωτιά.
Μόλις κρυώσει η μαρμελάδα τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Μαρμελάδα μούρο
Συστατικά
4 φλ. μούρα
3 - 3½ φλ. ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
1. Ξεπλύντε λίγο τα μούρα και καθαρίστε τα (από κοτσάνια, χαλασμένα κλπ)
2. Βάλτε τα στην κατσαρόλα με το χυμό του λεμονιού και αφήστε τα να σιγοβράσουν, μέχρι να βγάζουν ζουμί και να μαλακώσουν. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να τα λιώσετε κιόλας με ένα μπλέντερ χειρός.
3. Προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατέψτε και αφήστε να βράσει καλά μέχρι να φτάσει τη θερμοκρασία των 104°C και να γίνει μαρμελάδα
4. Βάλτε τη σε αποστειρωμένα βαζάκια και φυλάξτε τη.
Μαρμελάδα Ανανά
Υλικά
1 ανανά
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ρούμι
1 λοβό βανίλιας
Χυμός από 1 λεμόνι
Παίρνουμε τον ανανά τον καθαρίζουμε και τον κόβουμε σε κυβάκια.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον ανανά και την ζάχαρη και τον αφήνουμε να βγάλει τους χυμούς του. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και τον βάζουμε να βράσει για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ρούμι, την βανίλια και το χυμό λεμόνι.
Αφήνουμε επιπλέον το μείγμα να βράσει περίπου για 30 λεπτά.
Μόλις πήξει την αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει το μεταφέρουμε σε βάζα και διατηρούμε στο ψυγείο έως και 3 μήνες….
Μαρμελάδα Ακτινίδιο
Μπορούμε να τα φτιάξουμε μαρμελάδα, και παρ᾿ όλο που γίνεται γλυκόξυνη, είναι πάρα πολύ νόστιμη.
Υλικά
• 750 γραμ. ακτινίδια καθαρισμένα
• 500 γρ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Διαλέγουμε ώριμα, γερά φρούτα, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα ή στα οκτώ.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, σε στρώσεις, ρίχνοντας εναλλάξ τη ζάχαρη και τ᾿ αφήνουμε 7 - 8 ώρες, να βγάλουν τα ζουμιά τους.
Αν τα ακτινίδια είναι πολύ ώριμα, 3 - 4 ώρες, είναι αρκετές.
Μετά την πρώτη ώρα, τ᾿ ανακατεύουμε μια - δυο φορές, για να πάει η ζάχαρη παντού.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το νερό και βράζουμε τα ακτινίδια σε μέτρια φωτιά για 5', απ᾿ την ώρα που θα πάρουν βράση, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
Σβήνουμε την φωτιά, και μετά από 10' αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ το μάτι, και τ᾿ αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα να ξεκουραστούν.
Την άλλη μέρα, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10' - 15΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, αφ᾿ενός για να μην μας κολλήσουν και αφ᾿ετέρου, για να λιώσουμε όσο μπορούμε τα φρούτα.
Τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε τα φρούτα με το ραβδομπλέντερ και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για άλλα 3΄- 4'.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει.
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.
Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, μετά το συντηρούμε στο ψυγείο.
-- Έαν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση ακόμη.
-- Ο χρόνος που τα βράζουμε, καθώς και το νερό, εξαρτάται από το πόσο ώριμα ή σκληρά, είναι τα φρούτα μας.
Μαρμελάδα Φραγκόσυκο
Υλικά:

1 πορτοκάλι μεσαίου
3 φραγκόσυκα
1 / 2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
Αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και κρατάμε τη σάρκα του.
Κόβουμε τη φλούδα σε λεπτά στικς.
Τα σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Στεγνώνουμε τα στικς βάζουμε νέο νερό και ξαναβράζουμε για άλλα 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Στεγνώνουμε για δεύτερη φορά.
Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά.
Αυτή τη φορά δε στεγνώνουμε.
Παίρνουμε τη σάρκα του πορτοκαλιού αφαιρούμε τις ίνες και τη μεμβράνη και κόβουμε σε κυβάκια.
Ξεφλουδίζουμε τα φραγκόσυκα και αφαιρούμε τα σπόρια τους. (μπορούμε να τα φάμε όταν το φρούτο είναι ωμό αλλά όταν μαγειρευτεί δεν έχει ωραία γεύση).
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη σάρκα του πορτοκαλιού, τα φραγκόσυκα πολτοποιημένα , το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει.
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίζουμε.
Έχει μια εξαιρετική και ασυνήθιστη γεύση.
Μαρμελάδα ροδάκινο
Τι χρειαζόμαστε:
1200 γρ. ροδάκινα καθαρισμένα
900 γρ. ζάχαρη
χυμό από ένα πορτοκάλι
Λίγες σταγόνες λεμόνι
1) Βάζουμε στο multi τα ροδάκινα και τα αλέθουμε, να γίνουν μικρά κομματάκια.
2) Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε τα ροδάκινα, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
3) Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε περίπου για κανα εικοσάλεπτο (κάνουμε το τέστ με το πιατάκι) που και που ανακατέβουμε για να μην κολλήσει.
4) Τέλος προσθέτουμε και τις σταγόνες του λεμονιού, όταν κρυώσει την βάζουμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
Μαρμελάδα καρπούζι
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό με τα υγρά του τριμμένη φλούδα με λίγη σάρκα καρπούζι
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
1 βανίλια
2 κουταλιές σούπας σιρόπι γρεναδίνη (πιστέψτε με η γραναδίνη κάνει την διάφορα, όταν κρυώσει δίνει υπέροχο άρωμα, χρώμα και γεύση)
χυμό από ½ λεμόνι
1) Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη την φλούδα καρπουζιού2) Το βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε στο δυνατό για 20' και ξαφρίζουμε κατά διαστήματα
3) Προθέτουμε την ζάχαρη, βανίλια, λεμόνι και την grenadine και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10’ περίπου ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου να δέσει, το ποσό δεμένη την θέλετε εξαρτάται από τα γούστα σας. (Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο δεμένη, τόσο πιο σφιχτή γίνεται, όταν κρυώσει και εμείς θέλουμε να απλώνεται).
4) Αφήνετε να κρυώσει.
5) Αδειάζετε σε αποστειρωμένο βάζο και διατηρείτε στο ψυγείο
Συνταγές με καρπούζι ΕΔΩ
Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Οι ποικιλίες των δαμάσκηνων είναι πολλές και πολύχρωμες
Η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι μία από τις νοστιμότερες που υπάρχουν. Πέρα από τα ωφέλη της, είναι μια από τις ιδανικότερες για τσιζκέικ.
Υλικά
1 κιλό δαμάσκηνα
½ κιλό ζάχαρη
½ κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
Πλένουμε και τεμαχίζουμε τα δαμάσκηνα σε κομμάτια.
Αφήνουμε σε κατσαρόλα τα δαμάσκηνα με τη ζάχαρη για 2 ώρες.
Βράζουμε τα δαμάσκηνα με το νερό και τη ζάχαρη για 15-20 λεπτά (ανάλογα πόσο ώριμα είναι τα φρούτα).
Κλείνουμε τη φωτιά, περνάμε από το μούλτι ή πίμερ τη μαρμελάδα και την ξαναβάζουμε στο ζεστό μάτι.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την επόμενη μέρα αν χρειάζεται την ξαναδένουμε (συνήθως δεν χρειάζεται. Τη λιώνω και την φυλάω την ίδια μέρα. Αν δεν έχει δέσει, συνεχίζω όπως παρακάτω).
Ανοίγουμε πάλι τη φωτιά, βράζουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και φυλάμε σε βάζα όπως είναι ζεστή.
Τα αναποδογυρίζουμε για να σφραγίσουν και να μην χρειάζονται ψυγείο.
Μαρμελάδα σταφύλι
Υλικά:
1 κιλό σταφύλια
3/4 κιλού ζάχαρη
λίγη αρμπαρόριζα
Αποσπάμε τις ρώγες από τα τσαμπιά, τις πλένουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια με χοντρή καρφίτσα ή φουρκέτα ή το ειδικό εργαλείο. Βράζουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό μέχρι να διαλυθεί. Όταν το σιρόπι δέσει, ρίχνουμε μέσα τα φρούτα και αρμπαρόριζα και δένουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά. Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα σταφύλια. Αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα και την μοιράζουμε σε βάζα.
Μαρμελάδα βύσσινο Ή κεράσι
θα χρειαστούμε:
1 κιλό βύσσινα/κεράσια
750 γρ. ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
Πλένουμε καλά τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κοτσάνια
και τα κουκούτσια με τη βοήθεια μιας φουρκέτας. Τα βάζουμε σε μία πλατιά κατσαρόλα και προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Τ' αφήνουμε για 6 ώρες περίπου να βγάλουν τους χυμούς τους και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20' περίπου και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα για 24 ώρες , για να κρυώσει και να σιγουρευτούμε πως έχει δέσει**. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2΄.
Βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα για να σιγουρευτούμε πως θα κλείσουν ερμητικά...
Αν προτιμούμε η μαρμελάδα να μην έχει ολόκληρα κομμάτια φρούτου, πολτοποιούμε τα φρούτα πριν ρίξουμε το χυμό λεμονιού
Μαρμελάδα Νεκταρίνι
Γίνεται περίπου 1 λίτρο / 3 βάζα μεσαίου μεγέθους
Υλικά
1 κιλό φρέσκα, ώριμα νεκταρίνα (βάρος αφού έχουν καθαριστεί)
900* γρ. ψιλή ζάχαρη
Ξύσμα 1 λεμονιού
Χυμός 1 λεμονιού (περίπου 60 ml), φρεσκοτυμμένος
* Χρησιμοποιήστε 100 γρ. λιγότερη ζάχαρη αν τα νεκταρίνια σας είναι πολύ γλυκά
Ειδικά εργαλεία: μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, γυάλινα βάζα με καπάκια, πολτοποιητής πατάτας (προαιρετικά)
Ξεφλουδίστε τα νεκταρίνια, αφαιρέστε το κουκούτσι τους και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Φροντίστε να τα κάνετε όλα αυτά πάνω απ' την κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να πέσουν εκεί όλα τα πολύτιμα ζουμιά του φρούτου.
Μπορείτε να ξεφλουδίσετε τα νεκταρίνια είτε χρησιμοποιώντας ένα μικρό και κοφτερό μαχαίρι, όπως κάνω εγώ συνήθως, είτε ζεματίζοντάς τα. Με τον δεύτερο τρόπο, δεν χάνετε όλα τα μικρά κομματάκια του φρούτου που συνήθως κολλάνε πάνω στη φλούδα.
Πώς να ζεματίσετε τα νεκταρίνια: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρει βράση, προσθέστε τα νεκταρίνια. Ζεματίστε τα για 30 δευτερόλεπτα κι αφαιρέστε τα αμέσως με μια τρυπητή κουτάλα, ρίχνοντάς τα σε ένα μεγάλο μπωλ γεμάτο με παγάκια και νερό, για να σταματήσουν να ψήνονται. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς, τόσο ώστε να μπορείτε να τα χειριστείτε, και ξεφλουδίστε τα με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Η φλούδα θα ξεκολλήσει πανεύκολα απ΄τη σάρκα του φρούτου.
Προσθέστε τα κομμάτια του φρούτου μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Βάλτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι ανακατεύετε συνεχώς με μια πυρίμαχη σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε να πάρει βράση και προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Ανεβάστε τη φωτιά στο δυνατό κι αφήστε να κοχλάσει για 10 λεπτά. Σε αυτό το σημείο, η μαρμελάδα θα βγάλει πολύ αφρό και φουσκάλες. Βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
Ενώ βράζει η μαρμελάδα, αφαιρείτε με ένα μεταλλικό κουτάλι τον αφρό που μαζεύεται στην κορυφή.
Στο τέλος, τα νεκταρίνια θα πρέπει να έχουν λιώσει και η μαρμελάδα να έχει πήξει (να μην είναι σαν κόλλα). Σε περίπτωση που τα νεκταρίνια σας δεν έχουν λιώσει αρκετά, πατήστε τα ελαφρά μ' ένα πολτοποιητή πατάτας ή ένα πιρούνι.
Μαρμελάδα βερίκοκο ΕΔΩ
Λικέρ βερίκοκο ΕΔΩ
Ρετσέλι από σύκο ΕΔΩ
Μαρμελάδα και Γλυκό Σύκο ΕΔΩ
...

Related Posts