Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Helikopter-Eltern: Γονείς σαν ελικοπτεράκια

Το βιβλίο του Γερμανού Josef Kraus για μία κατηγορία γονέων, που μπορούν να οδηγήσουν στην τρέλα τους γύρω τους.Η φάση της ανεξαρτησίας και η διαδικασία ενηλικίωσης είναι δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις τραυματική για το άτομο. Βιώνοντας την έντονη προστασία και τη μεγάλη πίεση των γονιών προκειμένου να ελέγξουν τα πάντα δρώντας λίγο σαν την τηλεόραση και καλλιεργώντας παράλληλα το φόβο προς το άγνωστο, τα συγκεκριμένα άτομα τείνουν να γίνονται φοβικά λόγω των υπερπροστατευτικών γονιών τους.
Το βιβλίο του εκπαιδευτικού και συνάμα συγγραφέα Josef Kraus ονόματι Helikopter-Eltern: Schluss mit Forderwahn und Verwohnung είναι δηκτικό και εκνευρίζει τους υπερπροστατευτικούς γονείς γιατί τους περιγράφει ως γονείς- ελικοπτεράκια θίγοντας ξεκάθαρα την τάση των γονέων να γίνονται προστατευτικοί υπέρ του δέοντος και στερώντας του την διαδικασία ενηλικίωσής του.
Οι γονείς- ελικοπτεράκια εμφανίζονται ως γονείς- Superman έτοιμοι να σώσουν το παιδί από όποια δυσκολία αντιμετωπίζει σε οποιοδήποτε τομέα και κυρίως όταν αδικείται. Του στερούν το πιο όμορφο δικαιώμα να κάνει λάθος λες και οι ίδιοι τα ήξεραν και τα ξέρουν όλα.
Ο καθηγητής είναι πάντα σε μειονεκτική θέση. Ποτέ δεν παρατηρεί ο δάσκαλος ότι το παιδί είναι άρρωστο, ότι δεν πρέπει να σκαρφαλώσει στο δένδρο. Δεν είναι πλέον ταξικό το θέμα, δηλώνει φανερά δηκτικός σε πρόσφατη συνέντευξή του για το γονεϊκό style που παρουσιάζει στο βιβλίο του.
Παλιότερα, όπως ισχυρίζεται, το να είναι ένας γονιός υπερπροστατευτικός ήταν πλεονέκτημα μόνο της ανώτερης τάξης, αλλά πλέον εντοπίζεται σε κάθε κοινωνικό στρώμα και κύριοι σκλάβοι αυτού του μαρτυρίου είναι τα πρώτα παιδιά καταλήγοντας να γίνονται οι πορσελάνινοι πολίτες και κατ`επέκταση παρατηρητές της ζωής αφού αποστασιωποιούνται λόγω φόβου και απουσίας για ανάληψη ευθυνών.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σε πολύ προσιτή τιμή και κανείς μπορεί να το βρει πολύ εύκολα παραγγέλνοντάς το μέσω διαδικτύου με τον ψυχολόγο και παράλληλα Πρόεδρο του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών Γερμανίας, Josef Kraus, να θέλει να προκαλέσει εμφανώς τους γονείς που περιγραφεί τόσο γλαφυρά στο βιβλίο του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια