Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πως να προστατευτείτε οι ίδιοι αλλά και πως να προστατέψετε την περιουσία σας.


Εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζουμε όλοι πως το έγκλημα και ειδικότερα διαρρήξεις είναι στην καθημερινή αναφορά της ΕΛ.ΑΣ σημειώνοντας σημαντική αύξηση κάθε φορά όσον αφορά τα στατιστικά.
Μιλώντας λοιπόν για τα σπίτια μας όπου πρέπει όλοι να νιώθουμε κατά το δυνατόν ασφαλείς , θέλω να δώσω ένα βασικό σκελετό μέτρων προστασίας απέναντι σε πιθανούς επίδοξους κλέφτες , με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Ας ξεκινήσω λοιπόν από τα βασικά:
1. Η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία απέναντι σε κάθε άγνωστο είναι το πρώτο μέτρο προστασίας, του κάθε πολίτη. Η είσοδος ενός ξένου στην πολυκατοικία , πάντα θα πρέπει να μας προξενεί ενδιαφέρον ώς προς το που θα πάει και τι θα κάνει. Αν δείτε λοιπόν κάποιον να έχει περάσει μέσα απο την είσοδο καλό είναι να περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να δούμε σε ποιό όροφο σταματάει το ασανσέρ και αν ακούμε πόρτα να ανοιγοκλείνει ή φωνή να τον καλωσορίζει για να είμαστε σίγουροι οτι δεν είναι ίσως κλέφτης ή "ανιχνευτής" (ανιχνευτής = αυτός που σημαδεύει πιθανούς στόχους για διάρρηξη). Επίσης σημαντικό και πρέπει να σας κινεί υποψία αν δείτε περιέργα σημάδια δίπλα απο κουδούνια ή δίπλα σε τοίχους απο την πόρτα διαμερίσματος. Αφαιρέστε το αν μπορείτε ή αλλοιώστε το αν είναι σκάλισμα. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ δύσκολο για τον επίδοξο κλέφτη να εντοπίσει τον στόχο του. Μαζεύτε όλη την αλληλογραφία σας και μην την αφήνετε να μένει στοιβαγμένη στην είσοδο πράγμα που δείχνει οτι μάλλον ο κάτοικος είναι απών άρα και το διαμέρισμα ευκολότερος στόχος. Ειδικότερα ζητείστε απο τον διαχειριστή να μην βάζει τον αριθμό διαμερίσματος στον πίνακα πληρωμών που αναρτούν στην είσοδο (π.χ. διαμέρισμα Ε1 = Πέμπτος όροφος Πρώτο διαμέρισμα )

2. Το βράδυ απο κάποια ώρα και αργότερα καλό είναι να κλειδώνετε την πόρτα εισόδου της πολυκατοικίας. Οι κάτοικοι της έτσι και αλλιώς έχουν κλειδιά. Είναι πολύ πιο φασαριόζικο για κάποιον να παραβιάσει κλειδωμένη κλειδαριά παρά μια πόρτα που έχει κλείσει.

3. Φροντίστε όσοι μένετε σε χαμηλούς ορόφους γύρω απο το μπαλκόνι σας απο κάτω να μην υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώς πάτημα απο τον εισβολέα. Παράλληλα βάλτε ψηλά φυτά μέσα - γύρω στο μπαλκόνι σας για να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τον όποιον θελήσει να σκαρφαλώσει. Φίλος είχε βάλει κάκτους στα πλαινά μπαλκονιού του, που και φροντίδα δεν θέλουν και σίγουρα κανείς νοήμων δεν θα τους ακουμπήσει.

4. Φροντίστε η είσοδο σας να είναι πάντα καλά φωτισμένη και αν έχει και φυτά κατά την διαδρομή της εισόδου σε αυλή πιθανώς πολυκατοικίας να είναι χαμηλότερη του 1 μέτρου για να μη μπορεί να κρυφτεί κανείς απο πίσω τους.

5. Σε περίπτωση που έχετε πυλωτή και παρκάρετε εκεί , προμηθευτείτε ηλιακής ενέργειας συλλέκτες/φώτα κήπου για να έχετε φώς ακόμα και στο σκοτεινότερο ίσως σημείο μιας κατοικίας όπου αρκετές επιθέσεις έχουν γίνει. Επίσης καλό θα είναι πριν βγείτε απο το όχημα να δείτε για μια τελευταία φορά τους καθρέφτες σας γιατί μπορεί ακόμα και μια σικά να προδώσει τον όποιο κακόβουλο. Επίσης μπορείτε να κάνετε χρήση φωτοκύτταρων για να ανάβουν λάμπες εξωτερικού χώρου ή και διαδρόμου, κάτι που δεν θα περιμένει ο εισβολέας και σίγουρα θα τον ξαφνιάσει αν πάει να κρυφτεί και ξαφνικά τον αποκαλύψει αυτό.

6. Ποτέ μην "διαφημίζετε" το τι αγαθό έχετε αγοράσει σε ΚΑΝΕΝΑΝ. Ακόμα και αν αυτός που το λέτε είναι απολύτου εμπιστοσύνης εκείνος μπορεί να το αναφέρει κάπου αλλού και στόμα με στόμα να φτάσει σε αυτιά που θα στοχοποιήσουν εσάς και το αγαθό σας. Ούτε φυσικά το πότε φεύγετε , που πάτε με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ισχύει το ίδιο σκεπτικό όπως απο πάνω. Καλού κακού μάλιστα εκείνο το διάστημα αφήστε ένα κλειδί στον αδερφό ή στους γονείς, συγγενείς να φροντίζουν φυτά ή έστω να κάνουν μια επίσκεψη που και που. Αυτό θα δείχνει κίνηση στο σπίτι και λειτουργεί αποτρεπτικά.

7. Τιμαλφή και χρήματα μην τα αφήνετε στο σπίτι. Θυμίζει κάτι ηλικιωμένους που τα έκρυβαν σε σεντούκια και στρώματα. Καταθέστε σε τράπεζες και τα τιμαλφή βάλτε τα σε θυρίδες αν δεν κάνετε συχνή χρήση τους ή προμηθευτείτε χρηματοκιβώτιο (μικρό) που όμως θα ΧΤΙΣΕΤΕ στον τοίχο για να μην μπορεί κάποιος να το αφαιρέσει. Κάθε χρηματοκιβώτιο πλέον πωλείται με μεγάλα στριφόνια που το ασφαλίζουν σε τοίχο και θέλει σκαπάνι και βαριά για να ξεκολλήσει.

8. Συναγερμός... δεν χρειάζεται και ιδιαίτερα πράγματα αν έχετε ενα υπολογιστή στο σπίτι και σύνδεση Internet. Προμηθεύεστε μια ή και περισσότερες ασύρματες κάμερες που λειτουργούν με ΙΡ διευθύνσεις (ρωτήστε τεχνικούς). Συνδέστε όλα τα μηχανήματα σε ενα UPS (Συσκευή αδιάκοπής παροχής ρεύματος) , και ενεργοποιήστε κάποιες δυνατότητες που έχουν αυτές για ανίχνευση κίνησης και κλήσης ακόμα και κινητού τηλεφώνου ΄, αποστολή MMS (εικονικό μήνυμα προς κινητό) με βίντεο της κίνησης κτλ.... Ρωτήστε τεχνικό/σύμβουλο ασφαλείας πληροφορικής. Το κόστος αν έχετε υπολογιστή δεν θα ξεπεράσει το πρόσθετο των 100-300 ευρώ για όλα. Υπόψη ότι ένας ΚΑΛΟΣ συναγερμός ξεπερνάει το ποσό των 1200 ευρώ + εγκατάσταση. Σε πρόσθεση αυτού μια κλειδαριά ασφαλείας στην πόρτα που περνάει πύρους ασφαλείας στην κάσα αν και λίγο τσουχτερό έξοδο είναι πραγματικά μια καλή προσθήκη προστασίας.

9. Σκύλος... ξέρω - ξέρω... ο σκύλος θέλει φροντίδα όπως ενα παιδί, αλλά πιστέψτε με ενα μεσαίου μεγέθους σκύλος πίσω απο μια κλειστή πόρτα μόνο με το γάβγισμα του , αποτρέπει και τον πιο επίδοξο ληστή. Κανείς δε θέλει να μπεί κάπου σε άγνωστο χώρο και να βρεθεί αντιμέτωπος με ενα αγριεμένο μούργο και ξύπνιους ιδιοκτήτες με ρόπαλο ή ακόμα και όπλο στο χέρι.(αν έχει άδεια θήρας ή σκοποβολής... ή ακόμα και ισχυρό αεροβόλο). Πέρα απο το θέμα προστασίας είναι και πολύ καλή παρέα για εμάς και αφαιρεί κάθε αρνητική ενέργεια που έχουμε απο το καθημερινό άγχος. Αν μάλιστα ζείτε σε μονοκατοικία και μπορείτε να έχετε πάνω απο ένα σκύλο , τότε τα πράγματα είναι τρομερά δύσκολα για κάθε διαρρήκτη. Σχεδόν απίθανο να μπεί μέσα , ειδικότερα αν τα ζώα είναι εκπαιδευμένα και δεν πλησιάζουν την πόρτα για να τους ρίξουν σπρέυ , ούτε τρώνε φόλες.

10. Τέλος αφήνω ώς μέτρο προστασίας τον οπλισμό εντός οικίας. Δεν είναι ψέμα πλέον οτι αρκετοί έχουν είτε άδεια θήρας και κατέχουν κυνηγετικό όπλο, είτε σκοποβολής και έχουν κάποιο πυροβόλο όπλο, είτε αεροβόλο ισχυρό (ειδικά τα τελευταίας γεννιάς κάνουν μεγάλη ζημιά σε κοντινές αποστάσεις ), είτε ακόμα και ενα σετ μαχαιριών ή ρόπαλο σε κάποια γωνία του σπιτιού. Το πρόβλημα με αυτό είναι οτι αν τα πιάσετε την κρίσιμη ώρα θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε και κακά τα ψέματα , ελάχιστοι θα έχουν τόσο την δύναμη όσο και την ψυχραιμία να το κάνουν σωστά. Είναι πιθανότερο να πάθετε κάτι χειρότερο παρά να σωθείτε. Αν παρόλα αυτά θεωρήσετε οτι κινδυνεύει η ζωή σας , φροντείστε να μην σκοτώσετε κανέναν παρά μόνο να ακινητοποιήσετε τον δράστη. Αν αυτός πάει να διαφύγει , αφήστε τον να το κάνει. Αν κάποιος στριμωχτεί με απελπισία τότε είναι σίγουρο οτι θα κάνει οτι μπορεί για να ξεφύγει και ίσως εκεί τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Επίσης σημαντικό είναι πως κάθε χρήση όποιου όπλου , επιφέρει σημαντικές ποινές απο το νομικό μας σύστημα. Είτε είναι για άμυνα είτε για εκφοβισμό ακόμα. Η κάθε πράξη μας με όπλο επιφέρει και τις ανάλογες ευθύνες. Ζυγίστε σωστά τα πράγματα. Δεν ευθύνεται κανείς (ούτε ο γραφών) αν κάνετε χρήση τους. Μόνο εσείς και είναι στην κρίση του δικαστηρίου το αν θα την γλυτώσετε ή θα καταδικαστείτε.

11. Κρατήστε επίσης στο μυαλό σας οτι αυτό είναι το σπίτι σας και μόνο εσείς μέσα στο σκοτάδι ξέρετε που είναι το κάθε τι και πως να κινηθείτε μέσα σε αυτό. Ο εισβολέας δεν ξέρει τον χώρο, είναι σε καθεστώς αυξημένης αδρεναλίνης (και καλό και κακό αυτό) και είναι τόσο επιρρεπής στο λάθος όσο όμως και στην λάθος πράξη. Σε αυτό το σημείο αν δεν είστε σίγουροι για την πράξη σας , αφήστε τον να φύγει. Καλύτερα να πάρει ενα αντικείμενο παρά να πάθετε εσείς κακό. Τα παραπάνω είναι απλές συμβουλές και οχι βήμα-βήμα οδηγός ασφάλειας για όλους. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμες, σε άλλες πάλι μπορεί να θέλει και κάτι επιπλέον για να είναι αποτελεσματικές. Έχετε πάντα υπόψη οτι κάθε ενέργεια μας απέναντι σε ενα κακόβουλο άτομο, έχουν ώς σκοπό την αποτροπή της όποιας πράξης τους και οχι την σύλληψη του. Δεν είναι δουλειά μας αυτό. Δουλειά μας είναι - Να μην πάθουμε εμείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας κάτι. - Να προστατεύσουμε την περιουσία μας. - Να μην πάθει ούτε ο εισβολέας κάτι αν αυτό είναι δυνατόν. Ελπίζω να παραμείνουν όλα αυτά αχρείαστα.
eglimatikotita

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια