Ζύμες για πίτσα

Ζύμη για πίτσα κλασική
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά, δηλαδή 16 γρ.
400 ml νερό ελαφρώς χλιαρό, προσοχή όχι πολύ ζεστό
Προαιρετικά: 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και 1 αλάτι.
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Διαδικασία
Προσθέτουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε όλο το νερό και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιόμορφο. Μόλις το μίγμα σταθεροποιηθεί, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε εκ νέου μέχρι να μπορούμε να πιάσουμε το μίγμα χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
Προσοχή, δεν βάζουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σφίξει και δεν το θέλουμε αυτό, βάζουμε όσο χρειάζεται ίσα για να μην κολλάει.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει λείο.
Αν αρχίσει να κολλάει του ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
Του δίνουμε σχήμα μπάλας, του ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 1 ώρα.
Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος τόσο το καλύτερο.
Ζύμη για πίτσα με καλαμποκάλευρο
Υλικά
2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλάτι
1 φλιτζάνι νερό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα στερεά μαζί και προσθέτουμε τα υγρά.
Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.
Ζύμη για πίτσα με χαρουπάλευρο (χωρίς μαγιά)
Υλικά
1 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ χαρουπάλευρο
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι.
½ φλιτζάνι νερό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Διαδικασία
Ενώνουμε σε ένα μπολ 1 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 φλιτζ χαρουπάλευρο, 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ και ½ κουτ. γλυκού αλάτι.
Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική

Related Posts