Γεμιστά με φακές

Υλικά:
1 κούπα φακές
4 πράσινες πιπεριές
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
1 σέλινο, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 μικρό καρότο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μικρό κολοκυθάκι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 μεγάλες ντομάτες
2 κούπες σπανάκι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
¼ κ.γ. δενδρολίβανο
¼ κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
½ κούπα ζωμό λαχανικών
½ λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι

Υλικά γαρνιρίσματος:
½ κούπα τριμμένες φρυγανιές
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
¼ κ.γ. θυμάρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαϊντανός

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα τοποθετήστε τις φακές και περίπου 2 κούπες νερό και φέρτε το μείγμα σε βράση. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει μειώστε την φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, προσοχή μην μαλακώσουν οι φακές-πρέπει να διατηρήσουν το σχήμα τους.
Με το πέρασμα των 15 λεπτών σουρώστε τις φακές και αφήστε τες στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, κόψτε τις 4 πιπεριές στη μέση και καθαρίστε τους σπόρους, διατηρώντας το σχήμα τους.
Βάλτε νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει προσθέστε τις πιπεριές για 3-5 λεπτά έτσι ώστε να ζεματιστούν.
Στην συνέχεια, άμεσα, τοποθετήστε τες σε μια λεκάνη που έχετε βάλει παγάκια και προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 190ο C.
Τοποθετήστε τις ντομάτες στο μούλτι και χτυπήστε τες έτσι ώστε να κοπούν σε μεγάλα κομμάτια και να αποβάλουν το ζουμί τους.

Για την γέμιση: σε μεσαία φωτιά ζεστάνετε ένα τηγάνι με 2 κ.σ. λάδι.
Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο και τσιγαρίστε τα για 5 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο και τσιγαρίστε μέχρι να αρωματιστεί το μείγμα.
Προσθέστε τα κολοκυθάκια και τσιγαρίστε τα για 2 λεπτά.
Προσθέστε τις ντομάτες, τον ζωμό, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
Αφού μαγειρέψετε το μείγμα για μερικά λεπτά, προσθέστε το σπανάκι και αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι να ζαρώσει.
Στο παραπάνω μείγμα προσθέστε τις φακές και μαγειρέψτε τες για 2 λεπτά.
Τέλος, προσθέστε τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού.
Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και παραπάνω αλάτι και πιπέρι.

Ελαφρώς λαδώστε μια γάστρα και τοποθετήστε τις πιπεριές σε αυτήν.
Γεμίστε, γενναιόδωρα, τες πιπεριές με την γέμιση.
Καλύψτε την γάστρα με αλουμινόχαρτο και ψήστε τις πιπεριές στον φούρνο για 25-30 λεπτά.
Με το που περάσει ο χρόνος, πασπαλίστε τις πιπεριές με τις αρωματισμένες φρυγανιές και ψήστε τες για ακόμα 15 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο, μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσαφένιο οι φρυγανιές. Αφήστε την γάστρα να κρυώσει για μερικά λεπτά και σερβίρετε μαζί με φέτες λεμονιού.

Αρωματισμένες φρυγανιές: σε μια μικρή κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά ζεστάνετε 1 κ.σ. λάδι. Προσθέστε τις φρυγανιές και το θυμάρι και μαγειρέψτε το μείγμα για μερικά λεπτά ανακατεύοντας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μείγμα.
Αφαιρέστε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό.
Προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε και στην συνέχεια πασπαλίστε τις γεμιστές πιπεριές με το μείγμα αυτό.




Related Posts